Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 514)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrý, i když ne dokonale zrealizovaný, nápad. Místy to byla bomba (scénky v chodbě u starý ženský, pád muže z horního patra, izolace, závěr na night vision), ale místy se bohužel nedařilo utáhnout sem tam tak skvěle nahozenou atmosféru. Ale to je třeba jen můj názor... [REC] můžu přesto doporučit všem těm, kteří mají chuť na nějaký ten strašidelný (děsivý) film - pravděpodobně nebudete litovat, a bude se vám to líbit o něco víc než mně. (screeny) (edit: po nějakém čase jsem se rozhodl zvýšit ze tří na 4* a zařadit mezi své oblíbené horory po roce 2000) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborný zombie horror, v rámci žánru jsem si po dlouhatásnké době zase jednou pořádně ukousala rty, ani nedutala, každou chvíli měla tendenci vyskočit ze židle a hlavně v té poslední scéně s infra kamerou jen tiše seděla a v duchu radila kameramanovi, kam by se měl podívat, aby viděl on a abych viděla samozřejmě i já. Zavřít takhle pár lidí a pár zombíků do jedné budovy mi připadalo jako skvělej nápad, ruční kamera už tu sice byla, občas z ní trochu zabolí hlava, ale k snímku se hodí naprosto perfektně. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce tvorcovia neprinášajú nič nové a iba kombinujú techniku Blair Witchu s finálnou expozíciou z Mlčania jahniat (zelený nočný mód, podobné prostredie), ale i tak mi svojim nízkorozpočtovým výstrelkom pekne zodvihli adrenalín a chvíľami som mal od strachu nutkanie odkloniť zrak od plátna (to sa mi nestalo dobrých 15 rokov). Naozaj HUSTÉ finále, práve preto, že rozmer čírej filmovej zábavy mení v znepokojivý „it could happen“ pocit. Brrr! ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Chladnokrvná zombie vyvražďovačka, ktorá nemá zľutovania s divákovými nervami a tie má napäté až do strhujúceho finále. Je vôbec možné natočiť za ani nie 2 milióny taký suverénny horor?! Všadeprítomný chaos, panika, hrôza a napätie to maximálne korunujú. Kto podobné ingrediencie miluje, bude nadšený, ja sa aj po niekoľkých hodinách snažím ten hrozný zážitok absorbovať. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Paradoxně tím co ubírá filmu na jeho věrohodnosti je až přílišná snaha o realističnost. Vcelku přirozeně vypadá [Rec] řekněme tak prvních 10 minut, jenže pak přichází první nakažený a několik maličkých kiksů úplně základní premisu rozhodí. Když zapomenu na to podivně nahrané přetáčení zpět na scénu střelby, zbývá ještě naprosto nečekaně reagující reportérka, která se začně chovat jakoby viděla zombie. Normálně nemám s logikou u hororů žádný problém, ale to co je možné vidět [Rec] je opravdovým vrcholem blbosti. Naopak na druhou stranu je třeba režisérům připočíst snahu o co největší využití potenciálu domu. Zatímco v první fázi herci pobíhají jen v jedné části, ke konci uvidíme stísněný prostor v plné kráse. Navíc to zhasínající světlo v chodně je naprostá nádhera. Když už to nakousli i ostatní, tak i já musím dohnat, že v autentičnosti tohle nesahá Blair Witch ani po kotníky. Podivné prostřihy a zvuky kamery zbytečně vytrhávají diváka z děje a způsob nasnímání ruší v podstatě téměř vždy. Navíc postava kameramana se v některých momentech zaměřuje na naprosto absurdní detaily (hlavně závěr je tedy z jeho pohledu šílenost, když místo neustálého sledování anorektičky kontroluje svou spolupracovnici). [Rec] bohužel nepřekvapil ani z hlediska originality. Ty nejzajímavější scény jsme již několikrát mohli vidět (podkroví v Nenávisti...) a lekačky samotné jsou tak dlouho natahované, že v podstatě tušíte několik dlouhých vteřin (někdy i déle) co se přesně stane. Ničím nezajímavá nuda, s poněkud legračním koncem. Podivnou estrádu s policisty za okny raději úplně ignorovat. Že se bát nebudete dokazuje i koment známého strašpytla Toma Riddlea, který ani v domě plném chorých agresorů nevyhnal z hlavy neustále se opakující myšlenky o své dívce. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V celosvětových kinech film utržil 32,5 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza si zámerne vyberali hercov, ktorí neboli populárni, aby snímok vyzeral viac realisticky a taktiež hercov, ktorí boli dobrí v improvizácii. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama