Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asi jen málokteré jméno se zapíše do historie amerických závodních koní, takovým způsobem, jako se to podařilo Ruffianovi. Jeho kariéra byla obdivuhodná. O tom, že Ruffian je nevšední kůň, ale věděl zkušený chovatel a trenér Frank Whiteley od prvého okamžiku, kdy ho přivezli do jeho stáje. A tak jen počkal, až nastane čas, kdy jeho čtyřnohý svěřenec mohl vstoupit na dostihovou dráhu... Dramatický příběh, jehož děj se odehrává na počátku sedmdesátých let minulého století, vznikl podle skutečnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

liborzel 

všechny recenze uživatele

No jo-tak jsem zase brečel jako malý Jarda.Další nádherný,ale nesmírně smutně končící film podle skutečné události.Příběh dostihové královny Ruffian je vyprávěn tak úžasným sugestivním způsobem,že se na něj stále nemohu vynadívat.Navíc podmanivá krásná hudba dodává příběhu ohromnou sílu.Další obrovská sportovní tragédie famozního koně.Podobně jako u Phar Lapa.Tady to vypadalo,že ji vyvedli z míry ti pitomí holubi.Na televizní film je to úžasný počin.Asi díky tomuto filmu budu muset přehodnotit některé své názory.Dlouho jsem si myslel,že nejskvělejším koněm všech dob byl Phar Lap,ale...Ruffian je jediná neporažená ve špičkových dostizích-od prvního do posledního závodu vyhrávala.To nedokázal Phar Lap ani Secretariat. ()

Konarka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh o neobyčejném až zázračném koni. Koně miluju takže je pro mě lehké říci že tento film je prostě úžasný, ale tento film vážně úžasný je! Ještě více mě zaujalo krásné dostihové prostředí závodiště v Belmontu, které tahle klisnička ve svých letech ovládla! Doporučuji to shlédnout protože Ruffian byla skutečně neobyčejný kůň a možná nejlepší kůň co ve 20. století v Belmontu běhal. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Jasná favoritka. Rychlá šipka. Fešanda. Aristokratka v běhu. Každý sval ve cvalu má eleganci valčíkových kroků. Tělo šarm noční oblohy. Královně s vlající hřívou, Nefertiti mezi koňmi, to klape. Po dráze vydlážděné podkovami. Jakmile ale Fortuna klopýtne, padne, draze se platí. Na trati. Schází se slzy nad ztrátou věhlasné, vznešené, znamenité múzy. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Filmy točené na základě skutečných událostí mají při uchopení za správný konec vždy velikou naději na úspěch. A že kůň patří k těm nejlepším hercům si nemusíme zdlouhavě vysvětlovat. Takto skromný a povedený TV film (!) u nás může do programu zařadit jen Česká televize. Ještě, že ji máme. I přes ty zpropadené poplatky... ()

progression 

všechny recenze uživatele

Rozpočtově malý, ale ve skutečnosti velký a ohromně působivý TV film podle skutečnosti o dostihové klisně Ruffian. Byla to klisna s neskutečným srdcem a bojovností, na dostihové dráze nebyla nikdy poražena (i v soubojích s hřebci) a právem je považována za jednoho z nejlepších koňů celé dostihové historie. Ve své době jí fandila skoro celá Amerika a o jejích soubojích s přízněmi i nepřízněmi osudu právě nezapomenutelným způsobem vypráví tento vyjímečný film. Veškeré dostihové scény i "dostihové zázemí" jsou znázorněny naprosto realisticky a myslím, že poutavě zachycenou atmosférou i dramatickou a působivou stavbou celého příběhu o této legendární klisně dokáže plně vtáhnout do děje i "nedostihového diváka", a že po skončení filmu málokdo na osud tohoto koně s "ohromným srdcem" jen tak rychle zapomene. Škoda jen, že si někdy nevzpomene alespoň jeden z té přemíry všech možných TV kanálů anebo že se nedostane do hledáčku DVD distributorů... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Na Ruffianinu počest se běhá dostih Ruffian Stakes v Turffonteinu v JAR, který je dlouhý přes 1 000 m. Koná se každoročně 23. února. (Zellie)
  • V roce 1976 byla uvedena do Národního muzea závodů a do Síně slávy. Časopis Blood-Horse ocenil Ruffian jako 35. ze 100 nejlepších plnokrevných šampionů USA 20. let, je nejlépe hodnocenou klisničkou na seznamu a jediným koněm ženského pohlaví na obou seznamech. Díky tomuto hodnocení získala i titul „Klisnička století“. Časopis Sports Illustrated ji zahrnul jako jediného zvířecího sportovce na seznamu 100 nejlepších ženských atletek, udělili jí 53. místo. (Zellie)
  • Vasquez i Whitley požadovali po společnostech Walt Disney Production a ESPN Enternational deset milionů amerických dolarů, protože odmítli prodat práva na svá jména a své příběhy, což společnosti obešly tím, že nechaly reportéra Billa Nacka napsat vzpomínkovou knihu "Ruffian: A Racetrack Romance" a podle ní film natočily. (Geriel)

Reklama

Reklama