Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý kriminálny thriller. Má výborný príbeh o mužovi, ktorému dvojica zločincov zavraždí jeho ženu a dieťa, pričom sú obaja zatknutý, ale vinou nespravodlivého súdneho systému sa jeden z nich už čoskoro dostane na slobodu. Lenže s tým sa muž nehodlá zmieriť a keďže má dostatok financií a skúseností z vládnych operácií, po desiatich rokoch spustí svoju pomstu nielen na zločincoch, ale aj na celom systéme, no skúsený žalobca urobí všetko preto, aby ho zastavil. Spracovanie je celkom slušné, tématika pomsty ma snáď nikdy neprestane baviť, pričom tentoraz je to znovu podané trochu inak. Samotný pomstiteľ je všetkým známy už od začiatku, no hlavne je väčšinu času uväznený a jeho protivníkmi sú ľudia dodržiavajúci zákon, takže sa ho snažia dostať legálnou cestou. Dej je po celý čas dostatočne zábavný a aj dosť dynamický, dobre podaná je samotná konfrontácia medzi žalobcom a hlavným hrdinom, pričom ma zaujalo, že ten začína ako čisto kladná postava a časom je už braný ako záporák, ale aj napriek tomu som mu stále fandil, keďže vo filme je skutočne radosť pozerať na to, ako jeden človek je vždy krok pred ostatnými a dokáže robiť problémy prakticky celému systému, aj keď to stojí životy nevinných. Len ma mrzí, že film nie je ani zďaleka tak inteligentný, ako sa snaží tváriť, keďže sa časom všetko ukáže ako dosť hlúpe, obzvlášť vysvetlenie spôsobov konania hlavnej postavy a aj záver je až príliš umelý, ale keď sa nad to povznesiem, nemám väčší problém, hlavne, že sa na to po celý čas dobre pozerá. Čo sa týka akcie, kvôli uväzneniu hlavnej postavy musí byť dosť odlišná, než je bežné, keďže v tomto prípade zabíja takmer vždy na diaľku, ale aj tak jednotlivé situácie dokážu zaujať a u mňa jasne vedie drsná pomsta vrahovi a scéna s mobilom. Herecké obsadenie je výborné, skvelý Gerard Butler, Jamie Foxx ako žalobca, k tomu potešia aj Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb, ale s nikým nemám problém. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, určite to mohlo byť inteligentnejšie, atmosférickejšie a napínavejšie, ale pre potreby filmu mi aj tento štandard vyhovuje. V rámci podobných filmov je množstvo kvalitnejších predstaviteľov, ale aj Ctihodný občan je solídna zábava, na ktorú sa dá pozrieť aj viackrát. 74% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Priam excelentne natočený priemer, ktorý z vody zabudnutia a z úst potenciálneho odporúčania vyťahuje len famózna a strhujúca one-man šou Gerarda Butlera s jeho diabolským plánom pre pomstu, ktorého kľukatá a nereálna cesta ku finále filmu je až neprirodzene vťahujúca. Ako som sa posadil k úvodným titulkom, po pár mihnutiach oka už bol koniec. Napätá jazda a chutné divácke sústo, podobne ako stredne prepečený T-bone steak s pripečenými okrajmi, špargľou, hranolčekmi a iPodom, na ktorom hrá banger 'Eminence Front' od The Who. Kritika superschopností Butlerovej postavy je ale na mieste. (∞ 2010-2011) (23.6.2013) (2014) (15.3.2017) (9.9.2023, sk dab) "Choď do riti s hranolkami!" ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, s ničím se nepárající thriller, plný opravdu nechutných drastických, někdy až černohumorných scén s charismatickým Gerardem Butlerem, kterého něco opravdu nasralo (Zase??) a rozhodl se s pár lidmi trochu zacvičit. A začal to dělat v opravdu grandioznim stylu podobném tomu z The Dark Knighta. Celé město v panice, spravedlnost v rozkladu a to vše musí vyřešit jeden ne už tak charismatický Jamie Foxx, který i po deseti letech vypadá úplně stejně. Ano, byly tam nějaké ty nesmysly, logické chybičky a další chybičky, ale jinak to dělá čest žánru. závěrečná pointa mi přišla jemně vycucaná z prstu a ne tak dobrá jakou jsem čekal, ale poslední záběry s Butlerem byly nádherné. V celku tedy ničím neurážející ale ani ničím novátorský thriller ve stylu revenge movies.. normální 4 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Někdy je malá spravedlnost lepší, než žádná." Tak tuhle větu nechtěl slyšet Ctihodný občan Clyde, kterému zabili ženu a dítě. A jak to tak bývá, naštvaný manžel a otec chce odpl… ne, on nechce odplatu, chce spravedlnost. A chce naučit lidi, jak se mají chovat. Takhle nějak by se dal celý film popsat. Ten, jenž má v některých momentech neuvěřitelné tempo (hlavně začátek byl pro mě šokem, že jsme šli rovnou na věc). Co je mi nanejvýše sympatické není jen obsazení, ale i chytrý scénář, který dává konečně ten správný prostor pro Gerarda Butlera. Možná, že konečně některé přesvědčil, že zvládne i náročnější role. Já to o něm věděl už z jiného filmu (Milý Frankie). Ale musí se nechat, ani Jamie Foxx nebyl špatný, fakt že ne. Ctihodný občan se tak na první pohled může jevit jenom jako pouhá kombinace Saw a Prison Breaku (jak trefně poznamenal choze) ale má něco, co ty dva projekty nemají. Fakt vypointovaný konec. (Nemluvím o Saw 1 a první sérii Prison Breaku). Nedělá mi problém 4,5 * zaokrouhlit nahoru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $73,357,727Tržby Celosvetovo $131,159,781Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,798,716Tržby za predaj DVD v USA $22,879,503Gerard Butler strieda lepšie úlohy z horšími, tento krát mal šťastie a úloha čistiteľa "zlého" zákona mu krásne sadla, prvé 3/4 filmu sú fakt delikatesné v poslednej štvrtine to trošku upadne ale aj tak celkovo ide o nezvykle vydarenú snímku, kde nie je núdza o napätie, akciu, dobré smrteľné nápady, dejové zvraty,... /95%/ ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Bojový robot je vybaven lehkou protitankovou zbraní M136 AT4 a těžkým kulometem Browning M2HB (450-600 ran/min), avšak zvukový záznam kadence je mnohem rychlejší a zní spíše jako M240 (550-950 ran/min). (Maulincio)
  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama