Reklama

Reklama

Přichází Satan!

  • Velká Británie The Omen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Narodil se v šest hodin, šestého dne šestého měsíce... Britsko-americký film Přichází Satan! režiséra Richarda Donnera patří ke komerčně nejúspěšnějším hororům s okultistickou tematikou, které prožívaly svůj rozmach ve Spojených státech 70. let. Působeni Satana je v Donnerově filmu dáno do souvislosti s politikou: americkému diplomatovi Robertu Thornovi je za podivných okolností podstrčen k adopci chlapec Damien, ve skutečnosti vtělení Antikrista. Po řadě záhadných nehod, jejichž oběťmi jsou lidé odhalující pravou tvář dítěte, vyhledá Thorn v zoufalství kněze, který mu vyjeví, co musí udělat. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (63)

  • Na propagaci filmu byla vynaložena ve své době vysoká částka - skoro 6 milionů amerických dolarů. (ClintEastwood)
  • Reklamní slogan k filmu zněl: "Dobré ráno. Jste o den blíže konci světa." (ClintEastwood)
  • Text ústřední písně "Ave Satani" obsahuje řadu nesprávných latinských deklinací. Chybný je už samotný název, který by měl znít "Ave Satanas". (L_O_U_S)
  • Režie byla nabídnuta Miku Hodgesovi, ten však odmítl. Druhý díl s názvem Damien: Omen II (1978) již režíroval, avšak byl nahrazen kvůli „tvůrčím neshodám“. (HellFire)
  • Gregory Peck (Robert Thorn) dostal za svou roli honorář 250 tisíc amerických dolarů + 10 % ze zisku. Film přitom v kinech vydělal více než 60 milionů dolarů, a to jen v USA. (HellFire)
  • Aby štáb donutil paviány zaútočit na auto v zoo, musel ošetřovatel na zadním sedadle mávat s hlavou paviána vyrobenou z papíru. (HellFire)
  • Za temné chorály, kde sbor opakuje slova „sangius bebimus, corpus edimus“ (pijeme krev, jíme maso), dostal skladatel Jerry Goldsmith svého jediného Oscara za Nejlepší hudbu. (DominikV)
  • Přichází Satan! je jedním z padesáti filmů, o kterých se píše v knize "The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)" od Harryho Medveda a Randyho Lowella. (Chatterer)
  • Při scéně, kdy Damien (Harvey Stephens) způsobí smrtelný pád své matky, se rozbije akvárium se zlatými rybkami. Richardu Donnerovi jich bylo líto, proto použil obyčejné sardinky z plechovky, obarvené na oranžovo. (-bad-mad-wolf-)
  • Harvey Stephens, který ztvárnil Damiena, vyhrál konkurs vskutku "ďábelsky" – když ho režisér Richard Donner vyzval, aby se k němu rozběhl a snažil se ho uhodit, chlapec ho prudce kopl do rozkroku a pokračoval v tom i poté, co Donner volal "Stop!". "Našli jsme ho," dodal potom. (-bad-mad-wolf-)
  • Během natáčení utrpělo několik členů štábu těžká zranění při autonehodě. (Specs)
  • Gregory Peck (Robert Thorn) zrušil let do Izraele, což mu zachránilo život. Letadlo se nedlouho po startu zřítilo a nikdo z cestujících nepřežil. (Specs)
  • Hotel, v němž pobýval režisér Richard Donner, se stal cílem bombového útoku. Režisér byl rovněž účastníkem podivné autonehody. (Specs)
  • Gregory Peck (Robert Thorn) a scenárista David Seltzer cestovali do Anglie letecky. Každý v jiném letadle, obě však zasáhl blesk a musela nouzově přistát. (zdenur)
  • Rotvajleři použití v jedné ze scén neočekávaně napadli své trenéry a vážně pokousali kaskadéra. (zdenur)
  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Von Trier vyvolává Ďábla

Von Trier vyvolává Ďábla

19.04.2008

Lars von Trier a horor? Kdo viděl jeho seriál Království, ten ví, že na tom vztahu není nic nového ani neobvyklého. Tentokrát do toho ale dánský svéráz praští v celovečerní formě. Už letos v létě se… (více)

Reklama

Reklama