Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I když led považuji za věc, která je vhodná pouze do nápojů, koukat se z dálky na hokej mě hodně baví. Ruský patos mi byl vždy mnohem bližší než ten americký. Čímž byly splněny dva základní předpoklady, aby se mi film mohl líbit. A když spolu hoši přelézali z jedné věže na druhou, ani jsem nedutala a nalhávala si, že tato scéna byla vrcholem filmu. Inu, nebyla, přišel závěrečný zápas a já na něj s napětím koukala. Musím konstatovat, že jsem neviděla lépe natočený filmový hokej. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale pro mně je to opět na plný počet, bez nejmenšího zaváhání. Charlamov zůstane legendou, stejně jako byla celá sborná legendární a dlouhá léta nepřekonatelná. Nikdo filmu nemůže vyčítat politický podtext, jelikož to tak v té době prostě bylo. Soudruzi si prosazovali své a ruský hokejista zůstával nepřekonatelný, tak to jednoduše bylo. Žádná přihlouplá love story na pozadí, vše autentické a srozumitelné. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával, dokonalou sportovní podívanou! ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Ruský hokej se vším, co na něm nemám rád a po tomhle jsem jim nakonec i trochu fandil. Je fajn, že se rusáci pokusili podpořit své legendy a zpracovali jim film. Sice nedosahuje na kvality některých kanadských nebo amerických snímků, ale i přesto velmi zajímavé zpracování a přiblížení několika ruských legend, které respektuje i spousta dnešních hráčů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro nás je to úsměvný, ale věřím, že v Rusku kdekomu ukápne slza při nostalgický vzpomínce na to, jak za časů huňáče Brežněva Sborná šlapala. A že šlapala, o tom neni pochyb. Jen to nebyla taková idylka a toho patosu tehdá taky nebylo tolik. Kluci byli většinou rádi, když přežili trénink a Tarasov s Bobrovem byli spíš tyrani, než hodní taťkové. Charlamov sám je popsán jako geniální hokejista se sobeckými sklony, kterej nejdřív musí dozrát pro to, aby pochopil, jak moc je důležitej team work. A všechno to končí prvním zápasem Série století, což je kapitola sama o sobě. Jasně, Kanaďani tehdy byli nafrnění a nedávali Ivanům žádnou šanci, ale to, co filmaři udělali z Bobbyho Clarka, to mě naprosto vyřídilo. :D Jinak zápasy, kterejch jsem se trochu bál, mě docela bavily, byť působily poněkud zmatečně. Hokejovejch filmů je málo, tak trošku nadhodnotim a dam 70% a položim tradiční otázku našim rejžům a produkčním: fakt by jsme něco podobnýho nedokázali natočit a zaplatit? Hokejovejch příběhů máme docela dost. ()

Céčko 

všechny recenze uživatele

Film to sám o sobě nebyl špatný, ale vadila mi do očí bijící vykrádačka Hokejového zázraku, hodně pohádkově vymyšlený a dosti zkreslený děj a samozřejmě všudepřítomný ruský nacionalismus, který je ještě větší, než ten slovenský. Potom v zápasech se fauly proti Rusům nepískaly, ale ruské fauly ano? Samozřejmě ;-). Je to udělané dost černobíle a jak pro blbečky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (22)

  • Branková konstrukce použitá v tomto filmu se neshoduje s tou, která se používala v tehdejší době. Spodní část branek dříve připomínala číslo „3“' a horní část, kam si brankáři obvykle odkládají lahve s pitím, zase vypadala jako velké písmeno „B“. Dnes branky vypadají spíše jako velké písmeno „D“. Tomuto opomenutí se nevyhl ani Hollywood ve filmu Hokejový zázrak (2004). (Indy_Brabino)
  • Kontinentální hokejová liga má divizi nesoucí Charlamovovo jméno. (Luky-7)
  • Charlamovův věrný druh, obránce Guskov (Alexandr Lobanov), hrající s číslem 2, v této podobě neexistoval. Nejspíš je jeho předlohou Aleksandr Gusev - ten měl ale několik let po Sérii století vážné rozpory s představiteli hokejového svazu a byl z reprezentace vyloučen. (Robbi)

Reklama

Reklama