Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta mladých lidí se vydává tábořit do hlubokých lesů. Přes varování nedbají a utáboří se uprostřed krásné, ale divoké přírody. Od začátku je však někdo sleduje a je jim v patách. Začínají se dít podivné věci, které vyústí v teror a nepředstavitelnou noční můru... (Flipnic)

Recenze (44)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Pomerne vydarený slasher zo začiatku 80. rokov s neodmysliteľnou dávkou nahoty a prekvapivým rozuzlením. Režisér Jeff Lieberman umocnil atmosféru lokalizáciou príbehu. Just Before Dawn sa odohráva v malebnom horskom prostredí, pri jazere s vodopádom a v malej zabudnutej osade s dreveným kostolíkom. Ostatné prebieha podľa zaužívanej schémy slasheru. Skupinka prázdninujúcich vysokoškolákov je v cudzom prostredí čoraz viac bezmocná a postupne vyvražďovaná zaostalým psychopatom v košeli s kockovaným vzorom. Aj keď ide o vcelku konkrétne indivíduum, prvoplánový protagonista to určite nie je. Lieberman klasickému slasheru vnukol trochu zvláštny rozmer. Spočiatku sa totiž zdá, že vrah je všadeprítomný a diváci majú možnosť pociťovať skľučujúcu bezradnosť obetí. Záhadný opar, ktorý sa nad vrahom vznáša, neskôr rozoženie podozrenie, že „nepracuje“ osamote. A to, čo sa napokon vykľuje z tohto podozrenia, je vítaným osviežením filmu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak si zavzpomínat na zlatá osmdesátá léta? Vyrazit si do hlubokého lesa na fajnový horor-čundr. S kamarádkami, co rády ukážou kozičky. A pak si užívat honění mládeže mezi duby a buky a nakonec její vyloženě radostné mordování, v téhle romanticky krvavé vykopávce. "Tichá a chladná noc je provoněná dýmem, po kmenech stromů tančí mihotající se stíny. Jiskřičky z ohně poletují jako světlušky nad křovinami vzhůru až do korun stromů. Do praskání hořícího dřeva se jen tu a tam zdálky ozve tklivé pískání, strašidelně zvláštní hvízdání. Snad jen nějaký neznámý noční pták... A ve stínech, těsně za hranicí světla vrhaného plameny, se zřejmě dusí nějaké zvíře. Je slyšet vzduch unikající se svistotem z jeho mordy, až se zdá, jako by se sípavě smálo... To zvíře musí být hodně velké, neboť pod jeho vahou praskají na zem spadlé větvě, když ve tmě obchází v kruhu kolem tábořiště." Prima čundr, jehož scénář napsal tramp nebo aspoň nějaký hajný. Příběh je 100% uvěřitelný a bez jakýchkoli nelogických vylomenin a atmosféra hutná, že bys ji mohl mačetou krájet. A to tklivé pískání? Brrr... husí kůže po celém těle, snad i uvnitř žaludku! To nemělo chybu! Já si můžu jen gratulovat, že jsem to neviděl v době natočení, kdy jsem měl za sebou teprve prvních pár spaní pod širákem. Bych s tím vandrováním hned seknul! Než by mě někdo seknul. Parádní přerostlej kňour s mačetou, to jsem byl celej já... Hned od zítřka začínám hubnout! ;-) ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné dílko pro nadšence do starých horrorů 70. a počátku 80. let. Takový mix Deliverance (1972), Rituals (1977) a řady lesních slasherů, které vznikaly na počátku let 80. Film se může pochlubit výborným lesním prostředím, napětím, mrazením z všudypřítomného zla a nebezpečí, odhalenými kozičkami déle, než v těchto letech bývalo ve slasherech zvykem, explotation prvky a zejména do morku kostí bijícími neopakovatelnými scénami, které vás nakopou podobně, jako to dělá v podstatě celý, o něco starší, survival horror "Rituals (1977)". Nebudu popisovat víc, protože to se musí prostě vidět a prožít. Naprosto originální a neopakovatelné mrazivé záběry, které nestaví ani na gore, ani na lekačkách, ale prostém náhlém "objevení se něčeho nebo někoho" a to takovým stylem že klapačka padá na zem a člověk se chytá v křeči za zátylek ... Bohužel film se vyznačuje hodně béčkovými herci, hereckými výkony a chvílemi je jako by střižen bohapustým lesním slasherem typu Pátek 13ého (1980 -) ... Herecké výkony jsou také dost slabé, zejména strach a utrpení hercům moc neuvěříte. Proto nemohu dát plný počet jako ultimátnímu mrazivému kultu "Deliverance (1972)" a těžkotonážnímu survival horroru "Rituals (1977)". ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Středně dobrý exploitation/slasher kousek. Zdůrazňuji to 'středně', protože se opravdu jedná o ten největší průměr. Takový ten co nejspíš rychle vyprchá. Pět mladých se vydá napospas dvěma tlustým individuím s mačetama. První vražda se mi líbila a byla dobře udělaná, pak mě ještě pobavila ta scénka s foťákem, no ale ze zbytku bych už asi nic zajímavého nenašel. (stopáž hodnocené verze: 01:26:52, screeny) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PEKNE TO POKRAČUJE. NIČ INÉ SOM ANI NEČAKAL." __ Na jednej strane vynikajúca atmosféra spájajúca v sebe krásnu divokú prírodu odľahlých hôr s neopakovateľným feelingom 80. rokov a slušným napätím, na druhej strane veľké množstvo logických nedostatkov, ktoré vo svojej podstate kreujú celý príbeh až do samotného záveru. Kompenzáciu okrem odhalených ženských predností - ktoré považujem v tej dobe v žánri za samozrejmosť -vidím vo vynikajúcom stvárnení ,,dvojčat" (ne)hercom Johnom Hunsakerom, ktorý zaostalým retardom snáď naozaj je. Preto aj napriek nedostatkom benevolentne udeľujem 3*, ostatne tu treba hodnotiť iným merítkom. George Kennedy je slabo využitý, hoci nikdy nebol v žánri hororu doma. (124. hodnotenie, 27. komentár k filmu) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Aj napriek svojmu starému ošumelému vzhľadu a dojmu autentickosti, starý kostol z filmu nie je skutočnou stavbou, ale iba filmárskou kulisou. (beso74)
  • Podle scénáře se měl film jmenovat The Last Ritual. (Chatterer)
  • Film bol zakázaný vo Fínsku. (Paldiny)

Reklama

Reklama