Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (60)

  • Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 77. (ČSFD)
  • Spoiler: Myšlenka filmu (dítě reprezentující novou naději pro lidstvo) také odkazuje na biblický příběh Ježíše, Marie a Josefa. Theo (Clive Owen), jehož jméno je v řečtině kořen slova znamenající "Bůh", poprvé spatří těhotnou Kee (Clare-Hope Ashitey) ve stodole mezi zvířaty, což je odkaz na narození Ježíše. V té chvíli také řekne: "Ježíši Kriste." Kee vtipkuje o tom, že je pannou (odkaz na křesťanskou víru v to, že Marie byla před, během a po narození Ježíše pannou). Theo si během filmu umývá nohy i ruce, což je odkaz na Ježíše nebo svaté, kteří tak podle Bible také činili. (HellFire)
  • Spoiler: Délka kontinuálních (nepřerušovaných) záběrů: Potyčka v autě, kdy je zastřelena Julianne – 3,58 minut. Narození dítěte – 3,11 minut. Vojáci útočící na budovu – 6,18 minut. (HellFire)
  • Spoiler: Slova „Shantih, shantih, shantih“ jsou posledním veršem z básně „Pustina“ T. S. Eliota, která se zabývá tématem neplodnosti v období po První světové válce. Ve filmu je vysloví Miriam (Pam Ferris) nad mrtvým tělem Julian (Julianne Moore), Jasper (Michael Caine), když zjistí, že je Kee (Clare-Hope Ashitey) těhotná, a objeví se také na samém konci závěrečných titulků. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama