Reklama

Reklama

Španělská princezna

(seriál)
  • USA The Spanish Princess (více)
Trailer 1
USA, (2019–2020), 15 h 15 min (Minutáž: 54–60 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hrají:

Charlotte Hope, Elliot Cowan, Stuart McNeil, Ruairi O'Connor, Richard Pepper, Alan McKenna, Bradley Birkholz, Olly Rix, Laura Carmichael, Jack Baggs (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osmidílné historické drama Španělská princezna pojednává o Kateřině Aragonské, krásné mladé španělské princezně, které je již od dětství zaslíben anglický trůn. Přijíždí proto do pošmourné, deštěm bičované Anglie se svým pompézním a rozmanitým královským dvorem včetně dvorní dámy Liny, pocházející ze subsaharské Afriky. Stane se princeznou z Walesu, ale po náhlé smrti prince Artura, za něhož se provdala, vše nasvědčuje tomu, že je pro ni trůn navždy ztracen. Kateřina však tvrdí, že její manželství nikdy nebylo naplněno, takže je stále pannou. Začne se zajímat o nového dědice, charismatického a umíněného prince Jindřicha, který bude jednoho dne vládnout jako král Jindřich VIII. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele liquido26 k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2019) (S01) 

Po velmi dobrých seriálech Bílá královna a Bílá princezna, přichází pro změnu Španělská princezna, která sleduje další osudy Tudorovců, tentokrát očima Kateřiny Aragonské. Hned první výtku bych měl k obsazení. Myslím si, že je velkým mínusem těchto seriálů, že s každým seriálem mění herce. U Bílé princezny se obsazení docela povedlo, tady ovšem už tolik ne. Děj začíná asi tři roky po skončení předchozího seriálu, přesto všichni zestárli o dvacet let. Nejvíc mi tato změna vadila u Henryho VII. a Lizzie. Jedna z vedlejších postav, Richard Pole, byl v předchozím seriále jednorukým veteránem, tady má ale funkční obě ruce. K ahistorickým nesmyslům ani nemá cenu se vyjadřovat. Kdyby Princi Harrymu bylo 10 tak jako ve skutečnosti, tak by se tu nemohla rozjet ona romantická linka, na které první série stojí. Dále zde máme asi tři černochy a nikdo se nad tím v katolické středověké Anglii ani nepozastavuje. Muslimsko-katolická svatba, je taky očividně v pohodě. Zkrátka a jasně seriál se svezl na současné populární multikulturní vlně, která naprosto bezostyšně przní historii. ___ Děj je jinak celkem průmerný, stojí hlavně na romantické lince mezi Catherine a Harrym. Zlá babka Margaret tu nějaké ty intriky rozehrává spíš až ke konci. Celkově vzato tomu chybí náboj a atmosféra předhozích dvou seriálů. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Druhá série mi zezačátku připadala skoro až tragicky nudná. Naštěstí se to od půlky docela rozjelo - intriky, zrady, vrtkavost mocných ... zkrátka vše, co člověk od příběhů o královských rodinách a životě u dvora čeká. Určité historické nepřesnosti lze prominout, ale bohužel celou druhou sérií je cítit určitá pachuť současného moderního trendu převracení dějin - černoši jsou v Anglii i Skotsku normální, je tu jen určitá dějová linka s odporem místních vůči cizincům, ale to je spíš v rovině sociální ("Berou nám práci"), ženy chtějí vládnout mužům, Catherine zpočátku chrlí jeden motivační proslov za druhým, vojáci skandují "Long Live The Queen", Henry v prvních dílech vůbec nenosí korunu, zatímco jeho žena ano ... Ve výsledku pořád dobré, ale oproti předchozím seriálům jsem z toho měl trochu víc smíšené pocity. ()

Reklama

Reklama