Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

novoten 

všechny recenze uživatele

Vybočující příspěvek do britských filmových korunovačních klenotů, který přináší hromadu rozporů. Pro někoho je právě tenhle pozdrav podobou Bonda, kterou by chtěl vídat častěji a uznávám, že tuhý souboj s chladným špionským protipólem patří k tomu nejlepšímu, co šedesátkové výlety mohly nabídnout. Dívat se na něj ale se zpožděním šesti dekád je místy utrpení, protože vlakové druhé polovině předchází katastrofální polovina první. V ní se vedou prázdné dialogy, řetězí se epizodické scénky a odpůrci sexistické tváře 007 mají žně. Vysoko postavená ženská protivnice je vykreslena jako šeredná krabice, za záchranu skupiny je hlavní hrdina odměněn tím, že mu jsou chtě nechtě nabídnuty dvě ženy z místní komunity a vůbec je spousta věcí poplatná době takovým způsobem, že se mi úsměv křiví zbytečně často. Sám Connery pak samozřejmě hraje se šarmem sobě vlastním, ale tentokrát málem nestačilo ani to. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Více peněz, více želez. Po grandiózním úspěchu Dr. No byl zdvojnásoben rozpočet dalšího dílu a tedy se mohlo přihodit na helikoptérách, rychlostních člunech, multifunkčních kufříkách i penicilinových injekcích pro Jamese Bonda, který tentokrát levačkou vohne nejen svojí mladou, ale i ruskou agentku a dvě rozdivočelé cikánky přičemž ke všem těmto situacím dojde se samozřejmostí, o které by se tvůrcům Rychlých prachů jen mohlo zdát. Druhé dobrodružství agenta 007 do dvou třetin zvládá neustále udržovat v napětí nepředvídatelným scénářem a pocitem všudypřítomných očí a uší, zejména díky chytrému a při zemi se držícímu scénáři, který i přes rozsáhlou expozici nerozjede nohy do přepísklých ambicí o světovládu, ale naopak čím více film graduje, tím se zužují jeho prostory. Vyjímaje z toho samozřejmě závěrečné vrtulníkové a lodičkové taškaření, jež bylo dodatečně dopsáno, aby film obsahoval akční vyvrcholení. Bohužel i díky nim je celý dojem z finále roztříštěný jak tempem a náladou a celý film vyjede z pod Mostu vzdechů tak nějak do prázdna. Bohusové kolo je opět mentálně nezletilá bondgirl, která prestižní pracovní pozici špionky vymění za možnost být další trophy girl chlapa, který holky zásadně bere za ruku v nadloktí. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Klasický Conneryovský Bond v kryštalickej podobe. Členitý a predsa súdržný dej, očarujúca bondgirl, jeden zlovestný bastard (výborný Robert Shaw) a jeden groteskný zlosyn plus ešte jeden, zatiaľ bez tváre. Sean Connery tú stanovil pevné mantinely pre svoj šarm a humor, akčné momenty sú v rámci dobových možností naozaj akčné. Scenár je prepracovaý, čo je zárukou kvality. Svoju typickú atmosféru si po celú dobu udržuje a nenájde sa tu chvíľka, ktorá by nudila. Akčné scény na svoju dobu berú dych. Nechýba suchý humor a hlášky hlavného predstaviteľa, ktoré odľahčujú rozprávania príbehu. Jeden z vrcholov série. Nedávam plné hodnotenie, pretože som milovníkom skvelých bondoviek s Brosnanom. ()

woody 

všechny recenze uživatele

2. bondovka - SPECTRE se na agenta OO7 nakrkla a připravila důmyslnou pomstu za Dr. No. Geniální šachista Kronsteen naplánuje důmyslný plán jak se zbavit "sexistického dinosaura" v čemž mu pomáhají takový poskoci jako Rosa Klebbová, Morzeny (Walter Gottel se později objevil jako generál Gogol - šéf KGB) a hlavně Rudý Grant. Vraždící stroj s vypracovanou muskulturou. Nádherná bond-girl, památná rvačka ve vlaku a skvělý scénář slibují skvělý zážitek. Ale to by tu nesmělo být tolik uňuděných scén - hlavně těch v cikánském táboře. Bylo skvělé, že za rok přišel Guy Hamilton, protože s Youngem by z Bonda zbyla maximálně trilogie. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Po pomalejším rozjezdu v podobě Dr. No se agent 007 předvedl v plné síle. Srdečné pozdravy z Ruska oplývají nezvykle zamotaným a pečlivě budovaným příběhem, který je strhující od první do poslední minuty. Na první nástup Bonda (toho pravého) na scénu si musíme počkat více jak čtvrt hodiny, tento čas je ale plně využit v mistrném budování napětí okolo jeho postavy - nejdříve se setkáme s padouchem, který je na poli několika málo minut představen takovým způsobem, že se divák o Bonda začne bát ještě dříve, než ho poprvé spatří, protože...protože ten blonďatý Rus je zatraceně působivý. Jestliže divák musel v Dr. No celou hodinu čekat, až se konečně seznámí s padouchem, zde je těch padouchů několik a jsou nám představeni hned v úvodu, spolu s tím je poodhalen i plán zločinecké organizace SPECTRE, díky čemuž je napětí navozeno hned v úvodu. Celý úvod je ukázkou mistrné scenáristické výstavby expozice a každého, kdo se aspoň trochu zajímá o scenáristiku, zajisté nadchne. Divákovi jsou poté dodávány různé atrakce - dočkáme se postupně gradující tiché vraždy, davové akční sekvence v cikánském táboře, nevyhnutelného kontaktního zápasu Bonda se zmíněným Rusem, který překvapuje velkou dynamikou a agresivitou, dále dojde i na souboj s vrtulníkem odkazující na Hitchcockův film Na sever severozápadní linkou (scéna s práškovacím letadlem), honičku ve člunech a ve zmíněném cikánském táboře dokonce dojde i na pravý a nefalšovaný "catfight". Srdečné pozdravy z Ruska toho pro diváka nabízejí vskutku hodně a osobně tento film považuji za vrchol klasických bondovek (filmy s Moorem byly už roztomile úsměvné a brakovité, Brosnanovy filmy mě až na Zlaté oko nudily a udělaly z Bonda zaměnitelný akční film a filmy s Craigem zbožňuji, ale v porovnání s Conneryho filmy jsou už někde jinde - realističtější a méně žánrové). 100% ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Rozpočet byl 2 milióny dolarů, oproti první bondovce - Dr. No (1962) - tedy dvakrát tolik. (džanik)
  • Šestiminutová bitka ve vlaku mezi Bondem a Grantem se natáčela dva dny. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama