Reklama

Reklama

Poslední dům nalevo

(neoficiální název)
  • USA The Last House on the Left (více)
Trailer
USA, 1972, 84 min (Special Edition: 91 min, Director's Cut: 64 min)

Obsahy(1)

Dve mladé vidiecke dievčatá sa vyberú do mesta na koncert, no zháňajúc po ceste marihuanu, natrafia na bandu kriminálnikov. Tí ich unesú a v lese jednu z nich dobodajú a druhú znásilnia, dorežú a zastrelia. Kúsok ďalej je dom, v ktorom však žijú jej rodičia. A keď k nim kriminálnici prídu nahodnú návštevu, rodičia sa dozvedia o ich čine a vezmú spravodlivosť do vlastných rúk. Dnes už legendárny nízkorozpočtový ($87.000 USD) film, vychádzajúci z Bergmanovho PRAMEŇA PANNY a neskôr následovaný tuctom napodobenín (I SPIT ON YOUR GRAVE, HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK). (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

rykardo 

všechny recenze uživatele

Asi jsem úplně dementní, ale tomuhle skvostu prostě musim dát ty čtyři hvězdy, i když budu, široko daleko, asi jedinej... Ale ne, tak jedinej zdaleka nejsem a to je dobře..., asi je nás dementních více..ha ha... Tohle je prostě naprostá klasika rape&revenge subžánru a s těma penězma, co na to Craven měl, se asi víc dělat nedalo, nehledě na to, že žádnej učenej z nebe nespadl... Místy opravdu hodně perverzní a poměrně nechutná podívaná, na druhou stranu shozená neuvěřitelně crazy-komediální zvukovou stopou, včetně stejně ulítlejch záběrů z průběhu tzv. " policejního vyšetřování "...., viděl jsem o dost horší začátky provařenějších pánů režisérů, to mi věřte... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš 2,5*. Největším problémem u tohohle filmu bylo mé očekávání drastického a syrového hororu, který by slabší povahy nemusely rozdýchat. No a místo toho se mi dostalo takového tvrdšího krimi-dramatu, který je ale každou druhou scénou záměrně zlehčován. Na papíře možná působí chování obětí, vrahů i rodičů uvěřitelně, ale skoro všechny ty postavy jsou tak hrozně zahrané, že to na diváka nemá téměř žádný účinek (a přitom jak by to mohlo být působivé, kdyby alespoň z těch rodičů byl cítit nějaký smutek, zoufalství, hněv). Humorné vložky s duem neschopných policistů bych byl nejradši vůbec neviděl, těžko si představit něco, co by se do takového snímku hodilo méně. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tohle killer movie/ exploitation je pradědkem Devil's Rejects, ale i dalších podobných násilností, co se za posledních 30 let natočily. Samozřejmě to nedosahuje takové míry shockingu jako kdejaký dnešní snímek, ale svůj půvab to myslím zdaleka ještě neztratilo./ Parta saďourů --nadšenec do sexuálních zločinů, hrubián vůdčí typ, jedna blbá nána, slaboch závislák (what would you do if you were me?)-- si na útěků z vězení chytí dvě mladý holky. Pohrají si s nimi stylem ponížít, znásilnit & zabít, jenže náhodná návštěva rodičů jedné z obětí se jim pak po právu vymstí./ Ačkoliv už to dneska sem tam působí nechtěně vtipně, případně amatérsky, odlehčené momenty se střídají s těmi vážnými a překvapivě naléhavými. Jedna pasáž se dostane vyloženě nad věc, když skvěle zachytí onu pověstnou prázdnotu těsně po vražedném aktu. And the road leads to nowhere... (screeny) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Cravenův debut a zároveň asi i to nejbrutálnější dílo, jaké kdy mistr žánru natočil. Amatérské podmínky nebyly na škodu, právě naopak, jelikož i dneska působí tenhle film špinavým a neuvěřitelně syrovým dojmem. Celou tu zvrhlou zábavu umocňuje polodokumentární kamera, ta totiž slouží jakoby další osoba, díky níž je nám dovoleno sledovat zblízka všechny ty hrůzy. Hudba často a vtipně kontrastuje s děním na obrazovce, což atmosféru trochu narušuje, ale náplastí je závěrečná vybíjená, kdy se ke slovu přihlásí ostré zuby a motorová pila. Ale pozor, cenzurovaná verze se od té nesestříhané liší jako kuře od krocana. Důkazem budiž dvouminutový a detailní záběr na zkrvavené ruce, jak se téměř s láskou probírají v dívčiných vnitřností. Prostě síla, co si budeme povídat... ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

IT´S ONLY MOVIE! Cravenov, vobec prvý zvratený pohľad a defínicia sadism rape n revenge. Dnes už koncept posobí až sebaparodický, ale stále zostáva v rovine trashového naturalistického svinstva. Žiaden psychologický podtón, ale tvrdá, sleazy šokárňa. Mnoho neospravedlnenej tortury a druhoradého násilia za ciel, čo najviac zdeptáť a ponížiť diváka. Neubránim sa, ale na filme je asi najlepšie ten fakt nízky rozpočet a docielenia čirého explatation efektu. Mínus vidím, akúrat v hudbe. Málokedy je na svojom mieste a večšinou sú to iba hippie sračky. A takisto v dvojke malomestských policajtov. Neprekažajú mi, ale ničia nádherne dusnú atmosféru. Rape je tu tvrdý, ale prilíš krátky a mnoho ide mimo kameru. Koniec je už len nastavenie zrkadla, čo najviac provokovať, ale drží si to svoj štandard. Herci maximálne šedý priemer (nepočítam Davida Hessa), ale tým to spravil pocit autentickosti, i keď to bolo prehnané.65% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení filmu trvalo 21 dní. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno