Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (239)

miguel_111 

všechny recenze uživatele

Dr. Lightman v podaní Tima Rotha spolu zo svojím vyšetrovacím tímom dokáže spozorovať na človeku za pomoci gest, mimik, pocitov, hĺbky či tonu hlasu či človek hovorí pravdu alebo jednoducho lže. Síce nie som fanda Tima Rotha, ale táto rola mú neuveriteľne svedčí a ľahko mú to človek dokáže uveriť. Dúfam, že s pribúdajúci počtov dielov resp. sérií nebude kvalita tohto pre mňa dosť zaujímavého seriálu klesať a udrží sa aspoň na takej úrovni ako mala 1 séria. Pre mňa po 1 sérií 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"U některých lidí je snazší poznat, kdy přestali lhát, než kdy začali." Dr. House vychází ze svého přesvědčení, že všichni lidi lžou, což Dr. Lightman může bez větší námahy prokázat a jako bonus dokáže i určit přesný okamžik lži. Líbí se mi na něm neustále zlepšování ve svém oboru, kdy neváhá studovat kupříkladu psychologii smrkání, frekvenci vstávání vlasů na hlavě či touhu po okusování malíčku na levé noze. Mne to baví a jelikož jsem při napsání této věty ani nemrkl, pravý biceps mi dvakrát kmitl a boltec levého ucha se natočil o 8 stupňů, tak by to měla být pravda. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Analýza mikrovýrazů sice patří k relativně novým kriminalistickým metodám, ovšem Anatomie lži nic nového pod sluncem v zásadě nepředstavuje. Díly vystavěné jednotným způsobem, sepsané tak, aby právě mikrovýrazy vždy hrály prim při odhalování zločinců, plno opakujících se vět v dialozích ("Lžete," "Tohle je pravda," "To je zahanbení (smutek, zlost, pohrdání)"), které asi patří k povolání, jenže mohou diváka začít nudit. Zajímavá je určitá interaktivita seriálu: ten totiž rozhazuje postupem času některé taje zdejší vědy a dává pak diváku možnost, aby si sám prozkoumal výraz snímané/zkoumané osoby a sám si udělal názor dříve, než jej tačí hrdina/odborník vyslovit. Smůla je, že když jsem tento záměr prokoukl, již jsme si zkoumání neužil jako před tím. Oceňuji snahu autorů neupadnout do stereotypu a překládat různé druhy zločinů v různém prostředí, která nepůsobí křečovitě a nevěrohodně. Přesto... postavy mi nijak nepřirostly k srdci a každý další díl mi připadal jako nepíliš odlišnou variací na ty předchozí. Po osmé epizodě mě definitivně přešla chuť. Dr. Lightman by poznal, že nelžu. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Dr.Lightman má v malíčku behaviorálnu psychológiu a do detailov naštudovaného Darwina, Ekmana a ostatných bádateľov, ktorí zasvätili svoj život rozpoznávaniu a analýze emócií. Vo svojej profesii využíva princípy evolučne podmienených výrazov tváre, z ktorých dokáže v kriminalistickom prostredí vydedukovať aj nemožné. Námet na seriál je skutočne bombastický, avšak spôsob, akým Dr.Lightman a jeho skupinka odborníkov analyzuje zapeklité problémy nemôže s obrovskou dávkou nadsázky konkurovať ani MacGyverovi. Diel za dielom je ako cez kopirák, po dosť slabom úvode 1.série sa ani ostatné diely veľmi nepolepšili. V momentoch, kedy sa na základe jedného mikrovýrazu podozriví bez namietania priznajú a prestanú klamať je podľa mňa úplný seriálový prešlap. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší z množstva krimi seriálov, ktoré zaplavili naše obrazovky. Je to trochu iné, čo v mnohých určite vyvolá vlnu nadšenia. Mňa tieto kozmetické zmeny až tak nezasiahli, Lie to me je pre mňa stále relatívne tuctové krimi a tá hlavná premisa s čítaním tvárí mi pripadá skôr ako sci-fi. Tim Roth ale môže byť rád, že mal istý čas konštantný (určite solídny) príjem. Ak by som to videl viac krát za sebou, možno by som sa namotal. ()

Galerie (603)

Zajímavosti (6)

  • Tim Roth a Jennifer Beals si společně dříve zahráli již ve filmu Čtyři pokoje (1995). (PrcekTK)
  • V 11. epizodě 1. série s názvem "Tajný agent" je místnost v budově FBI, ve které agenti hovoří s Lightmanem (Tim Roth), totožná s místností často využívanou v seriálu Sběratelé kostí (od r. 2005). (philip.j.fry)
  • Věda, kterou provozuje Cal Lightman (Tim Roth), je založena na skutečné práci Dr. Paula Ekmana, který je nejlepším světovým expertem na klamy. (Prefectus)

Reklama

Reklama