Reklama

Reklama

Top Gun: Maverick

  • USA Top Gun: Maverick (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible. Kromě téhle bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá. (Cinemart)

(více)

Diskuze

meti

meti (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

MilSim od toho skutečně nikdo nečeká. Také neni za potřebi být pořád a pořád víc bombasticky a cool.... To jsou ty rozdíly u Kubrika, Villenuea, který dokáže pribrzdit a věnovat se scéně....

Pak celý kino kouká na to, jak po sobe střílí chlapi v neprustrelnym saku a nikomu to neprijde blbý... nikomu (ano John Wick, trhák posledních let...). U top gun 2 ty letecké scény už asi taky vymýšlí prerostle děcko. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

JUWA

Já jsem marně uvažoval proč s nima neposlali doprovod např. F-22. Když věděli o přítomnosti stíhaček 5. generace. Takhle by to v reálu byla v podstatě sebevražedná mise. Ale je to film a já se bavil.

na příspěvěk reagoval JUWA

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Tady si ještě půjčím reakci na podobné výtky od imfa pod jeho recenzí: "A nikoho to netrápí, protože hardcore fandů leteckých simulátorů, kteří vědí, o čem mluvíš, je přesně jedna milióntina procenta.   Jednička i dvojka je o tom, jak prodat, že práce stíhacího pilota je o kejhák a zároveň hrozně cool. To je celý. Já bych samozřejmě mohl napsat článek o tom, co jsou to ty stíhačky páté generace, kam tam spadá Super Hornet apod., ale fakt by to zajímalo jen jednoho člověka ze sta a ještě by mi vyčetl, že nejdu do hloubky a dělám zkratky. Neumět se nad to u filmu povznést mi přijde malicherné. Stejně jako v diskuzi sypat hlášky typu "Panebože co to je za píčovinu, snažit se flérama zarušit Něvu..?"  

A tady ještě jeden příspěvek o "realističnosti" prvního Top Gunu (od uživatele Polux): "Počkej, myslíš ten samý Top Gun, ve kterém lítají F-5 nabarvené na černo a říkají jim MiG-28, Maverick s Goosem při letu na zádech letí kokpitem asi metr od kokpitu "MiGu", při průletu kolem věže Maverick provede s forsáží barrel roll (za což by v reálu vracel křidélka) a instruktáže se provádí v hangáru (ideálně s kovbojským kloboukem na hlavě) ?

Plno blbostí je i v jedničce a já si ji navzdory tomu dokážu skvěle užít a totéž platí o dvojce. V Hollywoodském blockbusteru pro masy hledám primárně potěchu pro první signální, napětí, emoce a celkově zážitek, což oba filmy plní skvěle, takže za mně je mise splněna." 

na příspěvěk reagoval meti, Duncan66, Readyxx

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Řešit tyhle věci u hollywoodského blockbusteru. Ale tak vlastně nikomu se tím neubližuje, film je stále jeden z nejlepších velkofilmů posledních let a pár deformovaných hnidopichů bude existovat vždycky, u čehokoliv. Nemyslím to ve zlém, ale je mrzuté, že vy nedokážete kritizovat film bez toho aniž byste se museli povyšovat nad ostatní a urážet je. To je známka dětinskosti a nezkroceného ega. Špatná výchova, no. 

na příspěvěk reagoval Duncan66

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

Duncan66

Máš pravdu. Zabudol som na SR 72 kde sa katapultoval pri mach 10...pri takej rýchlosti ani  nie je možné manévrovať...

Asi budete prekvapený, ale ten manéver ruskej stíhačky je reálny. Dokážu ho urobiť len stíhačky s meniteľným vektorovaním ťahu motora( SU 57 ,  ale aj F-22...a tuším aj SU-37( nebola zaradená, ale bol vyrobený 1 prototyp ) . Je to síce v boji nepoužiteľné , ale vyzerá to efektné na leteckých show. Rozhodne to je reálne , len  sa to robí vo veľkých výškach kvôli strate rýchlosti. 20 metrov na kaňonom by ho urobil len pilot-samovrah.

na příspěvěk reagoval Echelon1, Echelon1

meti

meti (hodnocení, recenze)

Duncan66

Souhlasím, jednička je film mého dětství. Lidi jsou dnes líní přemýšlet, chtějí nenáročnou zabavu jako na horské dráze. Odpoutat se od reality... IQ pod 60,jak říkáš. Nechápal jsem tu ani hodnocení na takový Fury, sračka pro děti co večer mastí na tatovu notebook lu world of tanks... a tady je v červených číslech.... 

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

JUWA

Hele, to bych vubec neresil, protoze tam co scena, to nejaka blbost. Zakony fyziky se tam porusovaly taky. At uz jak si hodil v rychlosti 9 machu zatacku, nebo ten nesmysl jak pri stoupani dosahovali pretizeni 9g, nebo ten manevr stihacky 5. generace atp. Osobne tomu vubec nerozumim, protoze ikdby to natocili tak, aby to uveritelne bylo, tak by to vubec nemuselo ubrat na akcnosti a dramaticnosti, casto spise naopak. 

na příspěvěk reagoval JUWA

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

Čo tak urobiť zoznam všetkých blbostí, ktoré sa týkajú letectva  ?  Mňa napadá to že F/A 18 dokázala odhaliť 5 gen.  Su57 , ďalej to že na podobnú akciu by sa daleko viac hodili B2 Spirit / F 35 s bombami typu GBU , než F/A 18. Rakety protivzdušnej obrany boli zúfalo pomalé , ten ruský Mil s dvoma Gatlingami je úlet. Ale aspoň sa neporušovali zákony fyziky ako v Stealth( 2003 ) .

na příspěvěk reagoval Duncan66, Žralok, Echelon1

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

liskam

A v cem konkretne prosim? Kdyz pomineme technologicky pokrok a zamerime se ciste na filmarinu leteckych souboju a zaberu, tak v cem konkretne udajne dvojka o nekolik trid prekonava jednicku? Kdyz tedy pominu nesmyslnost, nerealnost a nelogicnosti?

Treba srovnani vycviku, kdy souboje trvaly, byly k videni nadherne zabery a prulety, realne manevry a strategie, jak souboj s Jesterem, ci Viperem, i ten zacatek, kdy byl souboj s rusakama a ve dvojce par vterin a "bum jsi sestreleny", aniz by neco poradne ukazali. 

liskam

liskam (hodnocení, recenze)

Duncan66

Včera jsem si z nostalgie pustil jedničku. Dvojku jsem viděl v kině.  Naprosto nesouhlasím s tvými závěry.  Dvojka je o parník dál  než jednička.  Vlastně se s ní ani nedá srovnávat. 

na příspěvěk reagoval Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Diky. Konecne jsem pochopil, pro koho je film urcen. A sice pro lidi, kteri o letani a letadlech nevi vubec nic a to ani v roce 2022, kdy si clovek muze behem nekolika malo sekund vygooglit cokoli.

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

meti

Ja jsem do kina sel, jednicka je moje srdcovka a jestli jsi nesel, tak radsi fakt nejdi. Sceny ve vzduchu se na jednicku vubec nechytaji, je to vsechno zbytecne zrychlene, zjednodusene a zaroven nesmyslne prehnane, tedy tezko uveritelne a zase je treba snizit IQ pod 60, aby clovek neziral s otevrenou pusou a nerikal si, ktereho kokota napadlo natocit takove nesmysly....

na příspěvěk reagoval liskam, meti

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Jsem asi nejakej divnej a ikdyz jsem se na film tesil jak malej kluk a na jednicku nedam dopustit, tak za me naopak dvojka vyrazne horsi, nez jednicka a to score na CSFD fakt absolutne nechapu.

Zaberu ve vzduchu je mene a jednotlive sceny jsou kratsi, rychle strihy, nejsou tak efektni a vetsina je navic naprosto nesmyslna a nerealna...  Kdyz si clovek najde videa z DCS tak dostane v tomto ohledu mnohem lepsi sceny, lepsi souboje, navic plne realne, logicke a to vse za milionkrat nizsi porizovaci naklady a to vse od amateru, kteri s filmovou tvorbou nemaji vubec zadne zkusenosti a presto to novemu Maverickovi nandaji s prstem v nose :-(

Jarin69

Jarin69 (hodnocení, recenze)

Tak nevim. Bylo v podstatě skoro vše jako v jedničce. Ale něco tomu asi chybělo. Nevim co, ale nebavilo mě to až tak, jak bych rád.

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Ked vypnes mozog, tak sa to da pozriet. Vizual spickovy, pribeh tak na Bcko. Bohuzial je to celkovo horsie ako prvy film :-/

AngleTYPHOON

AngleTYPHOON (hodnocení, recenze)

Věcná škoda sedět vedle nenažraný bloncky, kterou na to vzal dle chování její (Zlín, Goden Apple..kéž by celá napuchla, chátra jedna), a týpka, co nevydrží bez mobilu. Tak ale aspoň mám stórku o instinktu, že dneska do kina Neee, o čemž ten film i částečně byl..poslouchat instinkt. Takže bez těch hokynářů famózní!

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

thf/42

Že někdo něco zpopularizoval, neznamená, že to nikoho nenapadlo. Minimálně Scott, režisér jedničky, se netají tím, že pro scény ze šaten, sprch apod. se inspiroval homoerotickými fotografiemi gay fotografa Bruce Webera. A není ani pravda, že se queer čtení chytli "hateři a všeobeně různí retardi", jak dokazují nejenom mnou v minulém příspěvku linkované odkazy na weby, ale třeba i tyhle akademické - či spíše akademické - texty (co jsem tak zjistil po letmém googlování): https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10486801.2021.1878505?journalCode=gctr20 , kniha Starring Tom Cruise (kde je kapitola, v níž je zmiňován homoeroticismus Top Gunu, rozebírán pohled apod.), případně kniha A Queer Romance: Lesbians, gay men and popular culture. Fakt nevím, proč by queer čtení mělo být jakýmkoliv projevem nenávisti (na rozdíl od jeho odmítání a homofobních výkřiků, které ve zdejších diskuzích a u zdejší společnosti nepřekvapí). A nejde jenom o to, že v Top Gunu jsou "scény do půl těla (nahoře bez)".

janes.

janes. (hodnocení, recenze)

rawu

ak tomu spravne rozumiem,za rok sa moze ludom pacit iba jeden film :D zas nebud ako psychor :D

rawu

rawu (hodnocení, recenze)

Top gun maverick je takova klasicka ukazka toho, jak vetsine se libi to co se libi davu masam a miliardam lidi proste vetsina 4 a 5 hvezd a pritom bych to videl s rozumen, ze jeste lepsi film do konce roku 2022 prijit muze..tudiz bych to stim hodnocenim neprehanel.

na příspěvěk reagoval janes.

Uživatel rawu smazal svůj příspěvek.

tomas.malo

tomas.malo (hodnocení, recenze)

LizianShaw

Istá nadväznosť a prepojenie tam je, ale funguje to aj ako samostatný film. Tie prepojenia na prvý film sú dostatočne vysvetlené aby sa divák nestratil. 

na příspěvěk reagoval LizianShaw

tomas.malo

tomas.malo (hodnocení, recenze)

meti

Ani zďaleka.
Starý veterán ide mladú elitu učiť zastaralú školu lietania na misiu s cieľom eliminovať hrozbu v nemenovanej krajine. 

Související novinky

Třetí Top Gun se řítí

Třetí Top Gun se řítí

12.01.2024

Top Gun: Maverick, který před rokem a půl zboural kina, je nejúspěšnějším filmem megastar Toma Cruise a celosvětově si doletěl pro 1,5 miliardy dolarů. Bylo tedy jen otázkou času, než Paramount… (více)

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama