Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Malý krok pro sérii, velký krok zpět pro Star Trek... do doby kamenné. Veškerá filozofie světa Star Trek v troskách... a bílí hetero Američané dobývají svět, zatímco ženy vřeštící před mimozemšťany jim dělají sekretářky (a ty mimozemské slouží jako sexuální objekty). Ostatně tvůrci se svým záměrem ani netajili ("Bude tam spousta sexu... sexuálního napjetí...") Není to špatné, ale pro Star Trek zřejmě labutí píseň. Po feministickém Voyageru retro – nevadilo by (ve svém základě je to dobrý nápad, sledovat, jak do sebe zapadají dílečky skládačky, kterou už znám), kdyby se to netýkalo např. i etických hodnot – v tom jde tento svět budoucnosti ve svém machismu i za soudobý rok 2010, asi tak někam do období kolonialismu. A myslí to naprosto vážně! To mi vadilo více, než občasný pocit, že se zapomnělo na výpravu (celý děj mnoha dílů se odehrává třeba v jedné místnosti nebo na poušti se dvěma herci). Právě proto na rozdíl od mnoha jiných nesdílím nadšení ze třetí řady – očekával jsem víc, námět úžasný, ale měl jsem pocit, že se tvůrci snaží seriál udržet pomocí první signální: sex, agrese, machismus. T’Pol je znatelně často polonahá, traumatická osobní ztráta Tripa je využita jen k tomu, aby se spolu s T’Pol mohli po celou sérii v každém druhém díle(!) v rámci terapie polonazí mazlit (tedy stimulovat si své neurotransmitery) – a když ani to nestačí, Trip se začne stimulovat ještě s další členkou posádky. Kapitán se řídí základním principem – pokud neuspěje, vyhyne celé lidstvo – tím ospravedlňuje vše včetně toho, že doslova loupežně přepadává jiné lodě (bez jakéhokoli doslovu či reflexe). Za zmínku stojí ale třeba díl Stigma ze druhé série – heteronormativita je pro Star Trek stále nejzazší hranící, kterou tento fenomén prakticky vůbec nepřekročil, ale napravuje to třeba tento díl dotýkající se např. problematiky AIDS a společenských předsudků o intimních vztazích. A naopak dosud jsem nerozdýchal díl třetí série Cogenitor (“Spolurodič”), kdy Trip vzdělává příslušníka sociální skupiny, která je systematicky nechávána negramotnou, aby si neuvědomila, že je jen využívána (jsou nezbytnou součástí k rozmnožování daného druhu a zbytek společnosti redukuje smysl jejich existence pouze za účelem přenašeče při rozmnožování). Spoiler: Díky přátelství s Tripem daná osoba prohlédne a uvědomí si, že může mít svá práva, když jich nedosáhne (kapitán dané osobě např. nepovolí azyl, o který žádá), volí raději smrt, než otroctví. Kapitán veškerou zodpovědnost(!) svalí na Tripa, že se plete do toho, kam nemá a zapříčinil mimozemské lodi takové problémy, když se teď nemohou rozmnožovat… ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Nova rada serialu Star-Trek, na casove ose zasazena pred uplne puvodni serial (ten ze 60 let). Lidstvo dela prvni krucky vesmirem a teprve se seznamuje s technologiemi jako jsou transportery (Beam me up Scotty) a lode (ty lidske) jeste nemaji stity (cimz pri vesmirnych soubojich odpadne spousta hlasek typu "Shields down to xx%" :-) ). Specialni efekty jsou na urovni, herecke vykony v pohode a scenaristi se opravdu snazi - IMHO je to po dejove strance lepsi nez Voyager. Ostatne, neni se co divit. Casove zasazeni Enterprise na pul cesty mezi soucasnosti a budoucim svetem Star Treku jak ho zname z Next Generation , Deep Space-9 a Voyageru dava hromadu skvelych prilezitosti k vyplneni prazdnych mist v cele S-T mytologii. Zrovna nedavno jsem mel tu cest seznamit se s jednim primerene silenym vedcem, ktery se po te, co mu nevislo par genetickych experimentu, dal na cybernetiku. A kdyz napovim ze ho hraje ten samy herec co hraje v NG Data...vic netreba dodavat. Proste paradni sci-fi a pro Trekkies 5 hvezdickova povinnost !!! ()

Reklama

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Za mým odpadem jednoduše stojí velký odpor k těmto žánrům a vůbec všemu týkajících se Star Treku, Star Warsu a bla bla... Nesnáším to a přijde mi to vysoce neinteligentní a hlavně nudné a nezajímavé. Nikdo by mě už v životě nedonutil se dívat na ty filmy natož na toto.Samozřejmě vám neberu, že se vám to líbí ale za mě je to prostě ta nejhorší možná věc co se světa filmu(a seriálu) týče.. ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

Můj druhý nejoblíbenější Star Trek seriál. Po slabším začátku se rozjede parádní sci-fi se spoustou odkazů a origin momentů pro celou značku. Časové zasazení do počátků průzkumu vesmíru a před vznik samotné Federace je parádní (na začátku nemá Enterprise ani phasery). Snad všechny členy posádky a ostatní postavy jsem si téměř okamžitě oblíbil. Enterprise mě chytla a nepustila, hlavně pak 3. a 4. řada. Kompletní shlédnutí mi zabralo dva týdny, po kterých jsem měl až abstinenční příznaky. Je obrovská škoda, že byl seriál předčasně zrušen a byl zakončen podle mě velmi nešťastně. Opravdu doporučuju všem vynechat závěrečnou epizodu, která ve mě dodnes zanechala velice hořkou příchuť. ()

maty39 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku zajímavý seriál. Enterprise je první pozemskou lodí co má warp 5 a tak se vydává objevovat vesmír. Vztahy lidstva s Vulkánci ještě nejsou zrovna ideální Fedrace ještě neexistuje a lidstvo zažívá první kontakty s mimozemšťany. Vukánka T'Pol je pořádná kočka :-)))) a nejroztomilejší člen posádky je jednoznačně Porthos ;:)))) První série je průměrný Star Trek za 4, ale v okamžiku, kdy se dostaneme do druhé série začnou se dít věci. Romulané, Klingoni, Terra Pente (viz Star Trek 6), útok na Zemi. Úroveň stoupá i ve třetí a čtvrté sérii takže jasných 5 ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)
  • Loď Enterprise (NX-01) má před názvem označení NX, tedy „naval experiment“, což naráží na to, že je to experimentální loď a jediná pozemská loď, která v té době uměla letět warpem 5. (Krocan505)
  • Farmář Moore, na jehož poli ztroskotá Klingon, byl pojmenován podle Rogera R. Moora, zasloužilého Star Trek scenáristy. Ztroskotavšího Klingona si zahrál bývalý profesionální wrestler Tommy "Tiny" Lister, Jr., známý pod přezdívkou Zeus. (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama