Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele jane1106 k tomuto seriálu (5)

Hercule Poirot (1989) 

David Suchet v roli, v jejímž stínu už zůstane asi navždycky. Ovšem co na tom, když ji hraje tak úžasně?! Byť se jeho postava může na první pohled zdát komická, jakmile zapojí své ,,šedé buňky", ruka zákona dosáhne na každého. Belgický detektiv Hercule Poirot zkrátka vyřeší každý zapeklitý případ, divák se přenese do předválečné Anglie (velmi věrohodné lokace i výprava) a když se k tomu přidá ještě trojice inspektor Japp, slečna Lemonová a kapitán Hastings, vyjde báječná série detektivek, která má naštěstí na českých obrazovkách již dlouhou tradici. Mně osobně se snad nikdy neomrzí... ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Zajímavě, opět trochu poetičtěji pojatý Poirot, kde se s příběhem seznamujeme v retrospektivách pěti zúčastněných. Jejich vzpomínky propojuje a romantizuje klavír v Satieho Gnosienne n°1. Atraktivní je tentokrát i obsazení známými britskými herci. ()

Poslední víkend (2004) (S09E04) 

Televizní "Poiroti" ode mě většinou dostávají zhruba 80%, protože se v podstatě vždy jedná o poctivý, dobře napsaný i zahraný film s geniálním Suchetem v hlavní roli. Čas od času ale narazím na jeden, který má ještě něco navíc. V případě Posledního víkendu je to určitý emotivní přesah, který na mě zapůsobil - slepá láska manželky a racionální láska milenky k jednomu fešnýmu chlapovi, kterému se slabost pro něžné pohlaví stala osudnou. Děj se navíc odehrává v poetické podzimní přírodě, což je přesně můj šálek. Jen ta Sarah Miles byla na facky. ()

Karty na stole (2005) (S10E02) 

Knížku mám rozečtenou, zatím bych řekla, že se jedná o dosti věrnou adaptaci. Co dodat, typicky kvalitní poirotovská výprava a výkon Davida Sucheta v hlavní byly tentokrát ještě obohaceny charismatem monsieur Shaitany (dokonale padnoucí Alexander Siddig) a osvěžující homosexuální částí zápletky. ()

Kočka mezi holuby (2008) (S11E02) 

Mám velkou radost, že i novější filmy s Poirotem si zachovávají vysokou kvalitu. I přes to, že postava detektiva je v nich pojata už mírně odlišně, je komplexnější, hlubší a emotivnější (zřejmě věrnější Agathině předloze, se kterou nemám zkušenosti). Kromě toho se zde efektivněji pracuje s filmovými prostředky a atmosférou, která je v tomto díle opravdu vydařená. Brutální vraždy se tentokrát odehrají v ryze ženské společnosti, jejíž střed je prosáklý nenávistí k jedné nepopulární osobě. ()

Reklama

Reklama