Reklama

Reklama

Marebito

Obsahy(1)

Zázračný hororový talent Takaši Šimizu tentokráte opustil populární duchařské příběhy a vydal se k samotným kořenům žánru - k hrůze a k děsu z nepoznaného. Ústřední postavou filmu je kameraman posedlý touhou zachytit obraz absolutní hrůzy. Jenže jak sám během svého putování pozná, hrůza není něco, co lze vidět nebo zachytit kamerou. Absolutní hrůza je podpovrchová, překračuje čas a prostor a přiblížit se k ní znamená pohybovat se na tenké hranici mezi šílenstvím a osvícením. Šimizu natočil na digitální kameru jeden z nejatmosféričtějších a nejoriginálnějších hororů posledních let. Hlavního hrdinu ztvárnil Šinja Cukamoto proslulý coby režisér filmů Tetsuo - Železný muž (Tetsuo - The Iron Man) a Touha (A Snake of June). (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Podivný nízkorozpočtový mysteriózní "horor" - amatérský kameraman se posedle snaží zachytit strach ze smrti, respektive ten děs, který spatřil ve tváři sebevraha těsně před skonem. Dostane se tak až do podsvětí (starých tunelů pod Tokiem), kde nalézá krásnou dívku, kterou si vezme domů a začne se o ni starat jako o zvířecího mazlíčka. Bohužel jakoukoliv atmosféru spolehlivě zabíjejí pseudofilosofické vnitřní komentáře, kterými nudná hlavní postava popisuje své pocity, vlekoucí se tempo a nejasný, zmatený děj; také technické zpracování na rozhraní mezi experimentem a studentským videem moc nepomáhá. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Marebito, Marebito... Proč máš do prkýnka tak skvělý námět a nesmírně poutavý popis, abys mě pak ve výsledku hodně zklamal? No nic, nebudu brečet nad rozlitým mlékem, ale Marebito zkrátka hodně přešlapuje na místě a pro mě vůbec nerozvádí onu myšlenku "pohybování se na tenké hranici mezi šílenstvím a osvícením" kvůli přiblížení se k totálnímu strachu. Zpodobnění tematiky na mě vůbec nezapůsobilo a stalo se jaksi vlažnou procházkou jinou dimenzí. Místama některé myšlenky vyzní zajímavě, ale obecně ta narace není natolik silná a podnětná k zamyšlení vůbec. Obrovitánská škoda, mohla to být skvěle bizarní podívaná. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

S ruční kamerkou se Takaši Šimizu rozhodl natočit bizarní příběh o kameramanovi na volné noze, který je posedlý natáčením a zvlášť pokud jde o nějaké hrozivé výjevy jako je chlap co si v podchodu vypíchne oko. Divák vůbec jako nemá a nemůže mít představu o co půjde, když se film rozjede, protože je to vážně velmi zvláštním způsobem bizarní a tajemné a hlavně to má hustou atmosféru dost těžící z nápadů a teorií objevujících se v různých dílech hororové literatury, kterou ale nebudu úplně radši zmiňovat konkrétně, protože by to pak bylo trošku asi spoilující :). Každopádně není to úplně jako třeba REC a je tu i hudba, která filmu dodává na strašidelné atmosféře, která ale není postavená na bafání jako spíš na hrůze z neznámých tajemství a bizarních nápadech, co se můžou lidem urodit přímo v hlavě. I celkové vyznění je takové spíš neurčité a film je prostě mystery až do konce a nebudu o tom nic psát, protože na tom filmu je dost podstatné to "objevování" v průběhu celého děje, takže kdo se chce nechat jen strašit, tak ten moc nadšený být nemusí teda :). Nejde o bafání, nejde o horor v takovém tom "klasickém" smyslu, ale je to další z asijských bizárií a k tomu navíc s králem ujetosti v hlavní roli :). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Myšlenka najít tu nejhrůznější tvář děsu byla dobrá a proto jsem se do marebita pustil, ale pak - SPOILER - hlavní hrdina najde upíra a původní myšlenka filmu se kamsi vytratí. Nebo alespoň mě to tak připadalo. Do toho neorganizovaného zmatku nudí k smrti monologová onanie, která mě celkem často nutila používat rychloposuv. Japoncům někdy prostě nerozumím. 10% ()

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele

Masuoka Takuyoshi je kameramanom na voľnej nohe. Jedného dňa sa stane náhodným svedkom záhadnej samovraždy staršieho pána. Jeho výraz strachu v tvári zachytený na kamere ho natoľko fascinuje, že sa rozhodne preskúmať podzemné tunely pod Tokyom aby zistil čo ho natoľko vystrašilo, že si siahol na vlastný život. Tam nachádza mladú krásnu ženu, ktorú si zoberie do svojho bytu aby sa o ňu mohol starať. Odstupom času si k nej vypestuje silné city. To však nemal robiť. K životu totiž potrebuje krv - je upírkou, ktorá nikdy nemala opustiť útroby podzemia Tokya. Horor s obrovským potenciálom, ktorý končí v mojom koši, ako jeden z najväčších brakov. Tento film je po väčšinu času z pohľadu hlavného hrdinu točený monológovo. To však nie je jeho najväčší problém! Zabudnite na zázračné mastičky na bradavice. Ja som jednu mal na dlani. Už ju, ale nemám. Ja som si ju totižto od tej neskutočnej nudy, ktorá ma žrala za živa - vyškriabal. 60 %, ktoré tu vidím je pre mňa obrovským šokom. Ja som snáď pozeral niečo úplne iné. A dosť ma prekvapujú komentáre niektorých osôb. Nemá problém dať tri hviezdičky, ale napíše, že počas sledovania tohoto filmu tri krát zaspal. Tak to ma poser. To má logiku ako k....t. Alebo ďalší, nahá japonečka. Starý môj, ale ty si si pomýlil stránky. Tukni do gúúúgela "Goldporntube" a môžeš kukať na nahotinky a šľahať hviezdičok koľko len chceš. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen za osm dní. (aknamor)

Reklama

Reklama