Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Český horor s americkým obsazením odehrávající se na Ukrajině a přes všechnu snahu se Jáklovi výraznější zářez do zoufale poloprázdné hororové pažby naší země nepodařil. Ghoul je jen sterilním found footage, kterému se vůbec nedaří v tomhle již trochu zatuchlém žánru vykřesat nějakou jiskru, a to nepatřím k jeho nenávistníkům. Vystačil bych si totiž s dobře zvládnutým řemeslem, kde by děsivost mohla přes veškerý třes hrát prim, jako třeba v profláklém Blair Witch, švédské poloamatéřině Det okända. či velmi dobrém slovenském Zlu (bratrům je tedy pořád co závidět). Jákl však naštěstí nevsadil jen na budování hrůzyplné atmosféry, které se mu vůbec nepovedlo, ale přisypal i nějaké to syrové kucháníčko a tam už se mu kupodivu vedlo mnohem lépe. Jinak američtí uječenci, ač vcelku bídní, byli dle mého názoru pořád lepší volbou než česká herecká smetánka, která by se snažila z obyčejného hororu dělat inscenaci pro nedělní večery na ČT2. Ve srovnání se zbytkem světa sračka, ale zároveň možná i naše první vlaštovka. Horror Challenge Tour 2016 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od Ghoula jsem nečekala žádný zázrak, a proto jsem také nebyla zklamána. Petr Jákl natočil standardní "Found Footage" podívanou, zasazenou do ponuré zimní (U)krajiny. Herecké obsazení si zvládl vybrat na výbornou, mně se však nejvíce líbila Inna Belikova coby spiritistické médium Inna. Nikdy jsem nepochybovala o tom, že Andrej Romanovič Čikatilo byl opravdu asi ten největší magor a úchyl mezi sériovými vrahy. A že jsem do nich jednu dobu byla dost "zažraná", takže jsem přečetla mnoho knih, v nichž jsem poznala skutečně ty "nejtěžší kalibry." Řekla bych, že Ghoul nepřináší nic objevného v rámci žánru, stejně tak, jako se jedná o jeho slušný přídavek. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Konečne našinec, ktorého žánrovky nie sú handicapované východoeurópskou zaprdenosťou, majú gule a sú predateľné globálne. Univerzálne fungujúci horor hollywoodskej paranormálne-blairwitchovskej školy, režijne lepší než väčšina jemu podobných, napr. Chernobyl Diaries, The Dyatlov Pass Incident (čo Jákla pasuje do postu lepšieho režiséra než je Renny Harlin :-) Film je poskladaný z vecí, ktoré už sme videli inde, ale funguje. Hlavne vďaka pojmu “Čikatilo", z ktorého už pri vyslovení mrazí. Škoda, že sa jeho meno nezačne vo filme prepierať skôr, rozjazd mohol mať silnejšiu atmosféru. A škoda, že s tým Jákl neprišiel skôr. Dnes bude jeho film iba jeden z mnohých. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na Ghoul jsem bál jít ze dvou důvodů. Byl to faktor třaslavé kamery, který se dá předpokládat u "dokumentaristického" stylu vyprávění a který já osobně považuju za filmovou říši zla. Další obava byla z toho, jestli náhodou nebudu sledovat nějakou další Záhadu Blair Witch. Naštěstí se mé obavy nesplnily. Ano jistě, třaslavka se dostavalila, ale jen opravdu v míře nezbytně nutné, jinak je film nasnímaný přehledně a obraz tady pracuje směrem k divákovi na výbornou. Nejsilnější složkou filmu jsou určitě lekačky, hlavně v první půli, kdy přichází opravdu z ničeho nic. Zaznamenána je i snaha nastolit na mém těle husí kůži, což se uplně až tak nezadařilo, ale to bylo hlavně proto, že jsem si za celou dobu nenašel k hlavním hrdinům žádný vztah. Atmosféru má film dobrou hlavně díky skvělýmu výběru lokace, hnusnej barák uprostřed hnusnýho lesa dělá zkrátka svý. Neříkám, že mě to ohromilo, nebo že bych byl kdo ví jak napnutej či vystrašenej, ale Ghoul mě bavil a zajímal od začátku až do konce a toho si cením, stejně jako faktu, že Petr se nebojí dělat český filmy nečeským přístupem. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Myslím, že k tomuto filmu jsou jakýkoliv další komentáře zbytečný, protože vše již bylo zmíněno. Za sebe jen dodám, že na film jsem se zrovna netěšil a proto jsem ho taky dlouho odkládal. Ale výsledek mě celkem mile překvapil. Jelikož to točil Jákl, kterýho fakt nemusím jsem překvapenej dvojnásob. Na Jákla to je za 5 hvězd. Ale musím být objektivní a v celkovým měřítku je to lepší průměr, kterej mě určitě neurazil. Největším plusem je postupně budovaná atmosféra. Naopak největším mínusem jsou toporní herci. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Andrej Čikatilo, který inspiroval námět filmu, byl největší sovětský masový vrah se sklony ke kanibalismu. Narodil se v roce 1936 na Ukrajině, v obci Jabločnoje. V letech 1978–90 zavraždil nejméně 53 lidí, dvě třetiny z nich byly mladší 17 let. Části svých obětí jedl. Měl traumatizující dětství, kdy byl často bit za pomočování, jeho starší bratr Stěpan se údajně stal obětí kanibalismu - byl sněden obyvateli vedlejší vesnice. Čikatilo byl původně opravářem telefonů, ale dálkově vystudoval ruštinu a stal se učitelem. Za jeho činy byl omylem usmrcen jiný člověk. Spravedlnost ho dostihla až v roce 1994, kdy byl popraven. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Jedná se o první český horor, který byl uveden v kinech ve 3D. (Gyorgy)
  • "Ghoul je výraz z arabské mytologie. Označuje démona, neživou bytost, která se vyskytuje na místech s četným výskytem úmrtí a živí se lidskými ostatky," vysvětlil Petr Jákl ml. (Zdroj: idnes.cz) (oje)

Reklama

Reklama