Reklama

Reklama

Po událostech z minulého dílu malá Jamie oněměla, ovšem zjistila, že je telekiniticky poutána ke svému strýci - vrahovi Michaelu Myersovi. A ten se vrací i na letošní Halloween. I tentokrát mu v cestě stojí jeho nemesis - Dr. Loomis, který má plán jak Michaela porazit. (Opsha)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Päťka sa na scéne zjavila len rok po štvorke a teda zázrak sa nekoná. Samozrejme je logické, že sa vracia Michael Myers (hoci po skúsenostiach z trojky...), ale fakt je, že v jednotke a dvojke a štvorke prežil také šialenosti, že už sa z pokusov o jeho likvidáciu stáva neuveriteľná (a najmä zbytočná) fraška. Naopak, kým jeho je prakticky nemožné zneškodniť, on zneškodňuje každého a ako je v jeho zvyku, i tentokrát razantne brutálnym spôsobom. Obetí je ako na bežiacom páse, je to proste už len klasická osemdesiatková krvavá bezduchá vyvražďovačka. Toho vinou je nám jasné, že neprežije skoro nikto. Takže napätie je prakticky nulové. Päťka zároveň sklame každého, kto sa na ňu tešil po prekvapivo drsnom konci štvorky, kedy Myersova neter Jamie vykročila na podobnú cestu, ako on v 70. rokoch. Päťka túto dejovú linku síce úplne neignoruje, ale ukáže sa, že Jamie dá sa povedať ovládal jej ujo, takže krv na rukách nepatrí ani tak jej, ako skôr jemu. Juj bisťu, to je ale šalamúnske riešenie! Takže naďalej je hlavným zlom Myers a Jamie úbohá, nešťastná obeť. Novinkou v sérii je jednak jej telepatické napojenie na uja (vidí, čo práve robí a ak sa chystá zabíjať, dostane Jamie nervový záchvat) a jednak príchod Muža v čiernom. To je slepá ulička (treba dodať, že jedna z mnohých), do ktorých séria behom desaťročí zabŕdla a ktorá naplno vyvrcholila až v nasledujúcej časti, v ktorej sa ukázalo, že Michael bol pod vplyvom sekty zastupovanej práve Mužom v čiernom. Ten sa postará o absurdné finále, kedy vystrieľa policajnú stanicu (čo vtedy bolo v móde – Terminátor, Stopár) a následne prinúti nič nechápajúceho diváka kuriózne civieť na záverečné titulky. Plusom je tradične Dr. Loomis, aj keď Pleasence bol v danej úlohe natoľko doma, že už to preháňa a miestami je skôr otravný, než charizmatický. Haddonfieldský policajný zbor tentokrát pozostáva z extra tupcov v čele s (pseudo)komickou dvojkou, čo je našťastie jeden z minima pokusov o odľahčenie temnej atmosféry nielen v päťke, ale všeobecne v komplet celej ságe. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl mě až tak nenadchnul, jelikož je poměrně nevyvážený. Scény napětí (nejlepší je asi honička v lese za doprovodu Carpenterovy hudby - s tou se ale jinak dost šetřilo) se střídají s nudou nebo až úsměvnými pasážemi - tím se ale atmosféra vytrácí. Nejvíce mne rozčilovalo, jak ta malá holka pořád nepříjemně ječela a řvala, tudíž jsem si přál, aby ji MM co nejdříve prohnal nůž hrdlem... Vidle jsou sice fajn nástroj, ale poněkud neoriginální (a také jsem si je bez problémů tipnul). Vraždy mohly být nápaditější a krvavější. MM je stejně jako Dr.Loomis samozřejmě nezničitelný, leč temná postava v ocvokovaných botách pro mne zůstala záhadou. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po skončení 4-ho dielu som sa nevedel dočkať akým spôsobom tvorcovia Mayersa oživia, ale Michael má viac životov ako Rambo-WAW! Hlúpe a priblblé scenáristické trápenie a režisérske omieľanie už videného...Piaty diel nemá čo ponúknuť a keď už aj staré "istoty" ako Dr. Loomis začínajú liesť na nervy, niečo asi nie je v poriadku. Jednu * za to, že Michael ukázal ksicht:))) ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Po trojce druhý nejslabší díl Halloweenu. Chtěl bych věřit, že se to od příštího dílu zlepší, ale vzhledem k tomu, že ani jeden z dosavadních pěti, co jsem viděl mě nijak řádně neoslovil...Nekvalita je dána především příšernými hereckými výkony. Příběh je sice tuctový a podobný všech ostatním vyvražďovacím hororům, nicméně kdyby se udělalo kvalitní obsazení, našel lepší režisér, tak se z toho dá vytřískat mnohem víc. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(70%) Ale jo, i tento pátý HALLOWEEN mě bavil – a to od začátku do konce. Samozřejmě, že to mělo pár hluchých míst. Atmosféra z prvních dvou dílů se už tak nějak vytratila, v cca ½ tohoto filmu to nebylo vůbec děsivé, ale v druhé půlce filmu se to už pořádně rozběhlo, obětí Myerse bylo docela dost, naháněčky za svou neteří byly docela napínavé. Sice mě furt otravovala tím svým ječením a celkově ten nápad s propojením mysli s Myersem nebyl nejlépe podán, ale to mi moc nevadilo. Úplný konec nám tu pokládá několik otázek typu, kdo byl ten chlápek v černém atd. No, bylo to slabší jak dvojka a čtyřka, ale nakonec ty zasloužené 4* dávám. Nebudu mít problém to někdy při dobré náladě vidět znova. Opět to byla fajn vyvražďovačka se skvělým soundtrackem jako vždy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (25)

  • Tvůrci speciálních efektů dostali na výběr – ponechat Michaelův (Don Shanks) obličej zahalený tmou nebo vytvořit speciální make-up. (HellFire)

Reklama

Reklama