Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(více)

Recenze (733)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Naivně jsem si myslel, že s odstupem času přivane nostalgie sympatičtější auru i na tenhle filmu, ale bohužel. Námět, který měl nakročený ke slušné dvojce z kategorie ‚dražší, větší, velkolepější‘, nakonec pohřbila Hopkinsova rutinérská režie. Tam, kde si McTiernan vychutnával masakrování vojenské jednotky, tam Hopkins jenom skládá obrázky jednolitě za sebe. Závan filmařské invence přichází maximálně tak v odkazech na Camerona. Danny Glover si střihnul ostřejší parafrázi Rogera Murtaugha, o zbytku škoda mluvit. Tři tečky vlastně jenom za ten lovcův arzenál, který si rád vychutnávám v rámci jedné kulťácké herní pecky. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je tomu už neuvěřitelných dvacet let, kdy jsem na to koukal s otevřenými ústy na stanici Pro 7. Bez rozmyslu bych tomu dal pět hvězd a smlouval o tom, jestli by nešla dát i šestá. Jenže, je tady jedno takové malé jenže. Pustil jsem si to nedávno z nostalgického pohnutí znovu a teprve teď jsem tam objevil tolik chyb, nesmyslných momentů a nelogických zvratů, že by to jednoho od mytologie Predátorů a Vetřelců zcela odradilo. Dříve jsem to ignoroval za a) proto, že mé mladické oko nedokázalo něco takového rozlišit a za b) neuměl jsem německy, nemohl jsem posuzovat nějakou nelogičnost v příběhu, on mě po pravdě řečeno tolik nezajímal jako samotná existence pana Predátora. Nyní chci do světa vykřičet rozčilení, proč sakra je Predátor v tomto filmu vystižen jako takový pomatený přizdisráč? Proč? Proč tupě čumí na nějaké římse, inhaluje kyslík a proč nějakej nejdená? Proč tak málo vydrží, má snad cukrovku? Proč do sebe nechá střílet jako idiot? Proč je to takové zesláblé a nepozorné hovádko boží, když si nechá rozbít mordu od postaršího chlápka (navíc člověka)? Na druhou stranu nelze tvůrcům upřít talent pro ztvárnění atmosféry, zejména v začátcích filmu. Když nyní slyším název Los Angeles, vybaví se mi ten tropický den, hispánec s bílím knírem od heroinu a krvelačný vpád zabijáka z vesmíru. To patří k největší kvalitě filmu, kde ovšem nakonec formu zabil obsah. Tři hvězdy za nostalgii, hekajícího Dannyho Glovera, tradičně hláškujícího Billa Paxtona, ponurou atmosféru. Jinak, kde nic není, ani neviditelná žabí smrt nebere. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Po tom našem seznámení jsem šel na prohlídku a doktor povídá: "Potřebuju vzorek vaší moči, semena a stolice." A já na to: "Mám hrozně naspěch, co kdybych Vám tu nechal jenom spodky?"..... Jednotka bola čistokrvný akčný film so štipkou hororu a dvojka je kriminálny thriller so štipkou hororu. Kym sa to tu poriadne rozbehne tak to chvíľu potrvá. Kopia sa brutálne vraždy a vyšetruje sa, kto by za tým mohol byť. Keď sa už Predátor sačne ukazovať v plnej svojej kráse, film začína byť naozaj zaujímavý. Džungla veľkomesta je tiež zaujímavý lovecký revír. Všetkého je tu viac (ako je to už v dvojkách tradičné) , čiže umre viac ľudí, Predátor má viac zbraní a podobne. Nepozerá sa to zle, na jednotku to síce nemá, ale nerobí to svojmu predchodcovi ani hanbu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Predátor vs Smrtonostná zbraň? Predátor ako urban slasher? Ani jedno ani druhé nebol dobrý nápad. Aký je teda výsledok? Z Predátora sa stáva slasherový stalker, jeho hlavný protivník je oproti Arniemu dôchodcovský ňouma a špina veľkomesta a boj gangov má pomaly viac priestoru ako predátor samotný (narozdiel od jednotky to nefunguje). Chvalabohu za jemné nahliadnutie do predátorskej mytológie a celkom dobré jatky. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Tak tento druhý diel mi vážne nesedel. Videl som ho týždeň po výbornom prvom diely, takže som to mohol v čerstvom stave porovnať. No a hlavné problémy tejto dvojky sú: 1 - Že Danny Glover ako postava sa výrazne horšie hodila na tento štýl filmu ako Arnold Schwarzenegger, 2 – Predátor sa zasa moc nehodil do mestského prostredia, svedčala mu mnohokrát viac džungľa. Keď tak aspoň mohli urobiť vesmírne sci-fi, 3 – Postava predátora, ktorému tu nesvedčala jeho tuposť, značné množstvo hlášok, a aj triková stránka mi pripadala v jednotke lepšia. Mňa tento film sklamal dosť. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (57)

  • Ve scéně v čase 1:20:47 má Mike Harrigan (Danny Glover) prázdný zásobník a zbraň si dává do pouzdra, ale ve scéně v čase 1:23:28 si lze všimnout, že zbraň je nabitá. (dc125)
  • Predátor tu používá nové druhy zbraní: vrhací kotouč, kopí a vrhací síť. (BloodMax)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. listopadu 1990 ve Westwoodu. (Varan)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (více)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (více)

Reklama

Reklama