Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Revanx 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím s názormi že sa jedná o obyčajné propagandistické dielo. Predsa len nám Capra ukazuje politický systém, ktorý majú v rukách bohtí vlastníci novín a nie tzv. obyčajní ľudia. On je to tento film dosť zvláštny, ak by sa niečo takéto natočilo teraz,bolo by to roznesené na kopytách. Keďže to však bolo natočené v roku 1939, pozeráme sa na tento snímok celkom inými očami. Aj preto mi tá naivnosť nevadí, skôr sa mi páči- skutočne film, po pozretí ktorého sa človek cíti lepšie. Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu filmová klasika jako hrom. Demokracie, patriotismus, naivita, víra v pravdu a já nevím co ještě, ve smrtící epické kombinaci, která ale zázračně nepůsobí pateticky ani trapně. Naopak. Nedá se nic než fandit a užívat si tuhle Stewartovu naivní jízdu až do velkého finále. A to finále je opravdu, opravdu obrovské. 9/10 ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Naivní pohádka o tom, kterak se Hloupý Honza vydal do světa a našel tam princeznu a půlku království (tedy vlastně Senátu) k tomu. Ale jaká je to pohádka! V první polovině to na žádný zázrak nevypadá - mladičký zálesák v podání Jimmyho Stewarta si prohlíží památky, obdivuje budovu Kongresu, navrhuje zákony a málem si popláče u sochy Abea Lincolna; dialogy jsou navíc zbytečně natahované a divák ztrácí zájem i pozornost. Ale jakmile se děj přehoupne do druhé poloviny, začíná pořádná mela a tradiční souboj jedince proti zkorumpovanému politickému systému, jenž vyvrcholí čyřiadvacetihodinovou promluvou Stewarta v Senátu. Že je to pořád ještě úsměvně naivní? Ano, máte pravdu, ale jaká pohádka kdy skončila špatně? Jako zamyšlení nad základními principy demokracie funguje Pan Smith na jedničku a navíc dokáže dojmout bez zbytečných podpásovek. Je to jeden z těch filmů, jejichž krása se nedá popsat, protože se zkrátka musí vidět na vlastní oči. P.S. Výborní jsou také herci ve vedlejších rolích, zejména pak Claude Rains známý především jako dobrácký francouzský důstojník z Casablancy. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď sa bezbranný jedinec postaví proti dokonale vytvorenému systému skorumpovaných panáčikov, myslíte si, že to nemôže dopadnúť dobre. Napriek tomu, že sa vo mne miešali predstavy o tom, ako tento zložitý spor dopadne, naivný James Stewart si ma získal a držala som mu palce takým spôsobom, ako by som v Senáte pri jeho naliehavej a únavnej reči namiesto povzbudivej a po uši zamilovanej sekretárky Jean Arthur stála ja :-) Veľmi poučný, veľmi otvorený film, ktorý predostrel tak veľa, že sa právom stal hrozbou pre mnohé politické presvedčenia. 90% ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Vyprávění skoro pohádkové, ale ve své pohádkovosti opravdové, věrohodné a strhující. Pan Smith nadchne a dodá sil, povzbudí dospělácky zcyničtělé srdce a oživí skomírající ideály. Snadno pak filmu odpustit tu trochu naivity a vlasteneckého patosu. Za onu koňskou dávku naděje rád přimhouřím nad nějakým nedostatkem oko. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Román, podle kterého je film natočen, se jmenuje "The Gentleman from Montana", avšak stát, ze kterého hlavní hrdina pochází, není ve filmu vůbec zmiňován. (HellFire)

Reklama

Reklama