Reklama

Reklama

William Eugene Smith (Johnny Depp) se proslavil jako jeden z nejuznávanějších fotoreportérů druhé světové války. Na začátku sedmdesátých let ale žije samotářsky, odloučený od společnosti a rezignující na svou kariéru. Změna nastane, když jej redaktor slavného časopisu Life Robert Hayes (Bill Nighy) tajně vyšle do japonského rybářského města Minamata. Zdraví a život jeho obyvatel a především dětí je zde totiž po desetiletí ohrožováno jedovatou rtutí, kterou do moře bezohledně vypouští chemická továrna Chisso Corporation. Smith se ponořuje do místní komunity, dokumentuje svými fotoaparáty jejich úsilí žít a přežít, jejich vášnivé tažení za uznání viny a odškodnění ze strany Chisso Corporation. Smith vyzbrojen pouze svým fotoaparátem a silou obrazu dává svým snímkům z toxické vesnice srdcervoucí lidský rozměr a jeho počáteční úkol se mění v životní poslání. Film Minamata, který vychází ze strhujícího skutečného příběhu, je vykupitelským a emotivním příběhem o vítězství nad nepřízní osudu a o tom, že každý z nás má v sobě sílu něco změnit. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (62)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Bohužel, až příliš opakující se obrázek – bezmocnost neprivilegovaných vůči mocné korporaci. Jakkoli mě děsí, jak strašně nespravedlivý svět je, filmu nemůžu dát vyšší hodnocení než průměr. Až příliš se soustředí na postavu fotografa, který převážně chlastá, nic nedělá, je vycucnutý a otrávený …… pak nafotí sérii snímků a konečně se ledy pohnou. Mnohem víc prostoru by si zasloužili vesničané, kteří léta marně bojovali, přestože jim nikdo nechtěl naslouchat. Až přijel ten jeden nabubřelý Amík a udělal pár snímků. Na druhou stranu je fakt, že až tohle spustilo jakous takous nápravu… Jak říkám, svět je nespravedlivé místo. _____ Bohužel, jen průměrně zpracované drama dle skutečné události. SHRNUTÍ: Nejtěžší ze všeho je dosáhnout, aby tě někdo vnímal. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V případě Minamata by bylo asi dost naivní si na jednu stranu nepřiznat, že jde o tak trochu víc emočně vyděračský film, na stranu druhou je ovšem nutné si zároveň i položit otázku, proč se tomu nepoddat? Ano, tvůrci zde sice od začátku nekompromisně a především otevřeně útočí na lidský soucit a empatii s druhými, a když se pak ve valné většině navíc jedná o děti, je to složité asi pro každého, ovšem zároveň je zde důležité i podotknout, že to zde tvůrci dělají poměrně chytrým a pro diváka vděčným způsobem a nejedná se tak jen o nějaké plytké tlačení na emocionální notu, ale podávají to prostřednictvím poctivého a silného příběhu, poukazujícího na jeden z mnoha globálních problémů, kdy je úplně jedno jestli se to odehrávalo v roce 1971, jelikož podobné sračky se dějí po celém světě stále a pořád, takže proč ne? Sem s tím. A že to někdo bude označovat za propagandu je úplně jedno, tady jde přeci v první řadě o filmový zážitek, a ten je silný, působivý, dojemný a ano, klidně i jako propaganda funkční, ostatně tak jako celý film. Navíc tu v hlavní roli předvádí další ze svých výrazných výkonů Johnny Depp, kterého je radost pozorovat, jelikož i přes silné namaskování je jeho herecká mimika opět na té nejvyšší možné úrovni, za skvělou se dá pak považovat ale i poměrně nevlídná atmosféra a samozřejmě se musím vrátit k emocím, které působí skutečně silným dojmem. Abych ale zas jenom nechválil, tak je určitě i pravda, že tomuto snímku chybí jakákoliv dramatičnost, nějaké vyhrocenější momenty a v neposlední řadě i spád celého filmu je převážně nudnějšího rázu než toho záživnějšího. Minamata je zkrátka filmem, který určitě neosloví masy, jelikož se jedná spíš o intimněji a komorněji laděnou podívanou, nesoucí ovšem rozhodně silné poselství, a je prakticky jen na každém jednotlivci, zdali se tímto snímkem emočně vydírat nechá, či ne, za mě osobně to tu každopádně tvůrci zvládli určitě důstojným způsobem, který není ani křečovitý, ani zbytečně násilně kýčovitý, takže po této stránce to funguje, nicméně je i pravdou, že to není ani nějaká velká zábava, či strhující zážitek. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Proti znečisteniu životného prostredia treba bojovať a je pekné, že už v sedemdesiatych rokoch sa našli dobrodinci, ktorí neváhali bojovať v zúfalom zápase. A zároveň je smutné, že dodnes v podstate Japonci neuznali akúkoľvek zodpovednosť za mnohých mŕtvych. Tento film nie je zábavný a je dosť pomalý. Nie je niečím, čo by som si pozrel znova, ale dodal mi aspoň informácie, ktoré som o Minamate doteraz nemal. Čo je však na ňom najlepšie je naozaj excelentný výkon Johnnyho Deppa, ktorý už po niekoľkýkrát dokázal prečo je tak výnimočným hercom. Škoda, že ho hollywoodski fašisti chcú odstaviť od fachu. Snáď sa im to nepodarí, určite by vo svete filmu chýbal. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další velké překvapení. Zrovna Minamata mohla dopadnout absolutně jakkoliv, ale povedla se na výbornou. Celé to táhne Johnny Depp v civilní a velmi vážné roli, která mu sedí naprosto perfektně, takhle dobrý už nějaký ten rok nebyl. Dojem zanechá i Bill Nighy. Příběh je podle skutečně události a rozhodně stojí za to ho zaznamenat. Tempo je pomalé, postupně se buduje atmosféra, aby vše vygradovalo v zatraceně silný a extrémně působivý závěr. Minamata je nádherně komorní a zároveň velká a silná v tom, co chce odvyprávět. A to se jí naprosto daří. Takovéto příběhy by se měly vyprávět. A ideálně v takové podobě, jako v tomhle filmu. Umělecky, přesto plně divácky, se skvělými herci. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Já nechápu, že někdo může říct, že Johnny Depp cokoli vyhrál po tom, co ho vidí odsouzenýho v tomhle nepodařeným nízkorozpočťáku horko těžko kooperovat mezi uslzenými přehrávajícími Japonci. Právě sledovat jeho nepohodlí, skrze které se snaží stále unikat svými hereckými výjezdy ke svým legendárním alkoholickým postavám, je asi nejzáživnější. Japonští herci zde z nějakého důvodu hrají podobně jako Číňani ve svých angažovaných filmech. Tedy jako takoví to prostí jednorozměrní sedláci ve spravedlivém hněvu, ale se srdcem na správném místě. Chudák Depp se pak mezi nimi viditelně v nepohodlí motá a přemýšlí, co vlastně se sebou. Jakoby se mu režisér za tohle mstil, připisuje mu scény, kde musí držet v náručí zmrzačenou dívku a dojemně jí zpívat písničku. Krom toho film moc neví o čem chce být, zdali o Smithovi nebo o okolnostech průmyslové katastrofy v Minamatě, přičemž se mu nějak nedaří obě tyto dějové linie věrohodně protnout, asi kvůli tomu, že, za a) Depp je od ostatních herců viditelně distancovaný a za b) někdy až za polovinou filmu se objeví první scéna, ve které najednou Smith vůbec není a tím pádem je ten film najednou o něčem docela jiném. Navíc jsem během sledování bojoval se dvěma potížemi: dementně napsaná romance mezi Smithem a Aileen mi připomněla mrouskání Vaculíka s Třískovou v Nahotě na prodej a jakmile se objevil na scéně Džun Kunimura, dostal jsem strašnou chuť pustit si zase Ichiho. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Fotoreportér, publicista a cestovatel Zdeněk Thoma se s W. E. Smithem v r. 1973 v Minamatě seznámil: „S ‚Genem‘ jsem se setkal přes jeho manželku, na kterou mi dal kontakt jeden můj tokijský přítel, že prý v Minamatě žije s nějakým americkým fotografem a zabývají se tamější tragédií. Přivítali mě velmi srdečně a když zjistili, že nemám nocleh, nabídli mi, abych zůstal u nich. Cítil jsem se jako doma. Běžné jméno Smith mi nejdřív nic neříkalo, až potom jsem zjistil, že mám tu čest s jedním z největších tehdejších fotoreportérů.“ (prkalil)
  • Film měl celosvětovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně 21. února 2020. (Maulincio)
  • Natáčení probíhalo v Japonsku a Srbsku. (Kuzmik)

Související novinky

Johnny Depp bude král Ludvík XV.

Johnny Depp bude král Ludvík XV.

21.01.2022

Herec Johnny Depp za sebou má nelehké období. Po nařčeních z domácího násilí z úst bývalé manželky Amber Heard a prohraném soudním sporu s britským bulvárním plátkem The Sun, který ho otevřeně… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama