Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • USA Dark City (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Cooper se probudí sám v hotelovém pokoji a zjistí, že je hledán za několik brutálních vražd, na něž si ale vůbec nevzpomíná. Problém je v tom, že si nepamatuje vůbec nic. Je to muž bez minulosti, bez vzpomínek a bez budoucnosti. Při hledání identity objeví tajemné město ovládané záhadnými bytostmi. Mají neobyčejnou schopnost - umí zastavit čas a manipulovat s lidmi. S pomocí Dr. Schrebera je Cooper jediný, kdo se vymyká jejich kontrole. Skládá skládačku, která mu vrací minulost a odhaluje tajemství vražd. (Intersonic)

(více)

Diskuze

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Vondrs

Vsak je. To se tyka ale jen tech, kteri videli rovnou D. C. Coz se nam starych paprdum na konci 90tek, jaksi nemohlo povesti. Pro me i tak, to byla spica a porad je. 👍👌

Vondrs

Vondrs (hodnocení, recenze)

mohl to být film s velmy překvapivým zvratem kdyby nám doktůrek už na začátku nevyzradil podstatnou pointu příběhu takhle to však byl film s jen překvapivým zvratem protože už od začátku víme že páni v kloboucích jsou mimozemšťané a většině diváku je po varovném telefonátu jasné že domělí vrah není vrah a už jen čekají proč to na něj páni kloboucích ušily

na příspěvěk reagoval PKD

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Němi

Nic zásadního. Ale je to díky těm 11 min. navíc (několik scén je delších a něco málo nových) o něco zajímavější. Asi největší rozdíl jest v tom, že v D.C. Proyas vypustil úvodní monolog od Sutherlanda, takže se jede jen na dark hudbu a musím říci, že je to ještě temnější, než s úvodním projevem, který bohužel vše vysvětluje už před samotným filmem a nedivím se, že to tak Proyas původně chtěl, aby byl divák vržen do děje bez pomůcky.

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Viděl někdo ten directors cut? Já se na něj dnes chystám.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Jaroslaf

Tak hej. My máme však oveľa väčšiu šancu porovnávať relatívne v súčasnosti dobre známe tituly. To sú napr. matrix a aj dark city. V tomto ohľade, ako píšeš, ma iný film s takým finále ako v dark city nenapadá. Ide tam o ten vizuál, o temnú kameru a aj o pózy hercov. A pozriem si matrix 3 a voila, mne to vyzera ako to isté.

No ale je zarážajúce, čo všetko sa skopírovalo aj z toho komixu. A že pozvali aj tvorcu a priznali inšpiráciu vizuálom z toho komixu. Čo nato povedať? Mali ozaj ostať pri kopírovaní aj v 2. aj v 3. časti. Asi by to bolo lepšie, hoci už v 2. varili z vody.

Jaroslaf

Jaroslaf (hodnocení, recenze)

breeder

Zrovna souboj ve vzduchu bych si s matrixem příliš nespojoval, takovýhlech scén je ve filmech mnoho, ale překvapilo mě hlavně skákání přes ty střechy, jak je v jedničce to samé téměř identické a ještě k tomu se stejnými kulisami akorát ten úkon provádí Trinity... ale takových scén tam snad bylo i víc .) Já nevim jestli Wachovští věděli, že se na všechny ty jejich nepůvodní nápady přijde a je to z jejich strany jen takové pomrkávání, ale těch absolutně totožných scén, myšlenek i všeho dalšího je TOLIK, které Matrix v podstatě vykradl, že bych se být Wachovskými minimálně trošičku zastyděl... Například nedávno jsem se dozvěděl že v roce 1994 vyšel komiks, který má NAPROSTO stejnou myšlenku jako Matrix a je tam například i scéna trénování skoku z budovy a takových odkazů je fakt vela .) je to trochu smutné....

http://www.cracked.com/article_19443_7-classic-movies-you-didnt-know-were-rip-offs.html

na příspěvěk reagoval breeder

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Tá finálna scéna, to je jasné, matrix to vykradol. Ako vysia vo vzduchu, pózy, lietanie, to vsetko je v Revolutions vykradnuté z tadeto.

Ibaže nachápem, ako matrix mohol mať takú popularitu. Veď Dark City má príbeh, drží pokpe oveľa viac než matrix.

na příspěvěk reagoval Jaroslaf

Krissty

Krissty (hodnocení, recenze)

MartinezZ: Myslím, že se jedná o jeden z mála názvů, který čeština nezkazila :) Těch zkažených je ale víc, nejvíc mě dostává překlad filmu Dead Fish - Stůj, ten mobil není tvůj :D

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Jen mě tak napadlo, které trdlo tady vymýšlelo český název... Ten původní je totiž skutečně takový mdlý, nic neříkající a nezvučný, že...

Via

Via (hodnocení, recenze)

Palisander: Tedy, to je hodně tipů - moc děkuju a snad v době státnic najdu chvíli, abych postupně začala sledovat i tyto filmy... Na Bourneovo ultimátum jsem nedávno narazila, ale že mu předchází filmy jsem si nějak nespojila.
Tož díky a ať se daří ;)

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Tento film jsem si opatřil díky článku o filmu-noir, který zažívá reinkarnaci, ovšem v moderní podobě. Z tohoto žánru sem patří i Blade Runner a jiné, kamarád mě upozornil na podobnost některých motivů s filmem Počátek (s DiCapriem)... Smrtihlava jsem si ovšem užil a Jennifer Connelly jako Emma Murdoch byla takoměř božská, když zpívala, hmm.... Také Dr.Daniel P. Schreber (Kiefer Sutherland) předváděl herecký koncert, kdo to sledoval v angličtině - jak se krásně zadrhával a šišlal - okouzlující.

Via

Via (hodnocení, recenze)

Gianni_B: Memento jsem viděla a jest pravdou, že je určitými myšlenkami podobný... děkuji za doporučení Blade Runnera a libreta a obecně za reakci - zkouknu a uvidíme :) Kdyby někoho napadlo něco dalšího, budu jen ráda - zdraví člověk, jemuž paměť dává někdy hodně zabrat...

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Via: Svým způsobem se podobné téma objevuje například v Blade Runnerovi. Pak mě napadá ještě Nolanův film Memento (ten jsem zatím ještě bohužel neviděl, takže nevím do jaké míry). A pokud by tě zajímala i mimofilmová sféra, pak rozhodně doporučuji libreto k opeře Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů (případně původní hru Georgese Neveuxe).

Via

Via (hodnocení, recenze)

Mám malý dotaz na vás všechny, kteří jste už něco o tomto filmu zaslechli či ho i shlédli - neznáte nějaký podobný, s podobnou myšlenkou, jako v Dark City? O vzpomínkách, jejich pamatování, zapomínání, podstatnosti je vědět, výhledu do budoucna... Díky moc za jakékoliv ohlasy a podněty =)

Lapa

Lapa (hodnocení, recenze)

tak tohle je to pravé sci-fi, celý děj nijak nenasvědčuje tomu konci. Kdybych to četl ve formě knihy, tak by to končilo u toho zjištění kdeže to město vlastně je ale ve filmu to tak asi nejde....

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Konecne jsem to videl. Uzasny film. Mam dotaz: co vsechno zasadniho navic pridava director's cut? A vlastne... nechapu, kterej idiot vymyslel cesky nazev. Rad bych se tohodle jednou dockal na dvd (lepe bluray, co vysel v civilizaci).

na příspěvěk reagoval PKD

nage

nage (hodnocení, recenze)

Jednoznačnú definíciu na sci-fi nenájdeš, lebo nikto nevie tento žáner definovať úplne presne. Preto je lepšie pozrieť sa na viacero definícií a z toho si vyvodiť závery. :) Mesto v temnote je pre mňa future noir, čo by som zaradila naozaj k sci-fi, lebo v podstate obsahuje základné prvky science fiction.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

nage: A nevíš, zda by se někde dala nalézt definice současného pojetí pojmu "sci-fi"? Asi v tom mám zmatek...

nage

nage (hodnocení, recenze)

Sci-fi už dávno stratilo svoj pôvodný význam vedecko-fantastického. Máme tam mimozemšťanov a mesto plaviace sa vesmírom. Svojim spôsobom to sci-fi je. Len rozmýšľam, či by som to vylaďovanie a rozdávanie spomienok striekačkou priradila k fantasy alebo sci-fi, hm... Ale bol to výborný film. :)

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Hm, Sci-Fi? Co je Sci-Fi? Vědecko-fantastický film? Co na tomhle bylo vědeckého? Žádný Sci-Fi. Mysteriózní určitě, Thriller taky určitě, nějakým způsobem snad i Film-Noir... Ale Sci-Fi? Ne. Sci-Fi to není.

kobliha

kobliha (hodnocení, recenze)

No je pravda ze Matrix mi pri tomto filme preletel hlavou viac krat ako by bolo zdrave ..

majesty

majesty (hodnocení, recenze)

uplne v pohode film s peknym koncom - berte to ako klasicky temny film so stipkou scifi a koniec vas ohuri.. hlavne ked zistite ze sa vlastne vsetko odohrava na...

numi

numi (hodnocení, recenze)

A je až neuvěřitelné, jak nádherné může být slunce ve filmu... Geniální myšlenka. Celý film nechat plynout ve tmě a v depresi a na závěr tam pustit tolik světla. Nádhera. A pak si tak říkám, že Wachowski brothers vlastně tenhle film jen vykradli, natočili jej hodně efektivním způsobem a byl Matrix... Přesto díky za něj...

 (hodnocení, recenze)

Pod a mňa vynikajuci psychotriler ktory ukazuje aj hodnotu ludskej duse. Prepracovanie postav je velmi dobre a ak by sa niekomu zdalo chabe tak asi nepochopil film :) . Ta tmavost filmu ostro kontrastuje s koncom a "Shell beach" co povznieslo mojho ducha.

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama