Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 5
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 5

Recenze (3 076)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Totální Epic Fail. Je to tu několikrát opakováno, ale nemůžu si pomoct. Zvraty jak z béčkového hororu, "velkolepé" vyprávění, které tvůrci nedokázali ukočírovat a kompletně se vymklo z rukou. Nejlépe to vystihla postava Michaela Caina, jež se na roztahaný děj nemohla v první půli dívat a odešla, aby se v závěru v "podobě" režiséra Nolana vrátila a promlouvala k divákům slovy: "Zklamal jsem Vás." Ano, zklamal Chrisi, nedokážeš si představit jak. Největší zklamání letošního roku a nutno podotknout, že naprosto zasloužené 3*. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Cvičení v nihilismu, které se maskuje za rozpravu o hrdinství, respektive snaží se uspokojit všechny světonázory. Zvraty jak z šestákového románu, patetické proslovy. Přesně to, co předchozí film eliminoval, tak tento toho má dvojnásobek. Učebnicový příklad toho, jak tvůrcům film svou mohutností a složitostí přeroste přes hlavu. Na druhé zhlédnutí ale vyvstává ohromná komplexnost. Sálají z toho možná až příliš velké ambice, ale nakonec jsou z velké části naplněné. Všechny dějové informace kupodivu sedí. Anne Hathaway překvapivě dobrá, Tom Hardy se nepřekvapivě svým Banem vyrovnává Jokerovi z přechozího dílu. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Třetí díl BATMANA představuje spíše zklamání než zážitek. Snaha udržet stůjcostůj rozměr filmového eposu je křečovitá. Na problémy je zaděláno už ve scénáři a námětu. Padouch, o kterého jde tentokrát, připomíná fašistoidního či ultralevého populistu, který teror kombinuje s nebývalou dávkou sociální demagogie. Seznam neuvěřitelností tím není vyčerpán. Představa 11-12letého děvčátka fyzicky zvládajícího na stěně smrti odlehlého popuštního vězení to, co je nad síly dospělých zdravých mužů, je problematická sama o sobě; Batmanovo přemístění - bez technických prostředků - mezi arabskou (?) pouští a americkým (?) Godhamem je další potíží; ztotožnění tohoto dospělého děvčátka s padouchem v klíčové scéně filmu hraničí se scénaristickým zoufalstvím. Zdá se, že i v tomto případě platí úsloví o nastavované kaši. Tento proces je zatím v počátcích; na druhou stranu je tu fakt dlouholeté přípravy a také zásady, že Batman v tomto pojetí je v zásadě vysvětlitelný z dosažitelné byť špičkové válečné techniky a zbraní. Podobných, byť ne tak vyhrocených lahůdek najdeme - ke škodě díla - ve třetím BATMANOVI více. Batmanovo - rovněž krajně nepravděpodobné - zmrtvýchvstání v posledních scénách naznačuje prostor pro tvorbu čtvrtého dílu. Máme se bát nebo naopak těšit? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nolan to rozseknul a nakonec dovedl svého Batmana důstojně do finále... ale zdaleka ne tak vyváženě a setrvale kvalitně jako se mu to dařilo držet v prvních dvou dílech. Nedokážu pochopit, co přimělo poctivého architekta začít magořit způsobem motajícím Batmana, prapodivný anarchistický konstrukt jménem Bane alias svědomí naší směšné hnijící společnosti s ještě prapodivnějším a nerealističtějším modelem toho jak by to asi na tom Manhattanu fungovalo, kdyby se skutečně stalo to co v tomhle filmu, a nádavkem ještě regulérní úlet aka Scarecrow/Robespierre (včetně gigantického soudního stolce;)) a výsměch všem divákům v ratingu PG-13 (chrabří policisté se hrnou s holýma rukama úzkou ulicí proti militantním anarcháčům - jinak ovšem profesionálním zabijákům - s útočnými puškami a pár těžkými vozidly, a nejenže vítězí, ale těch několik heroicky padlých umírá zřejmě na infarkt, protože krev nevidno - a to je jedna z poměrně důležitých postav zabrána téměř v detailu...). Temný Rytíř byl inteligentním, temným a osobním thrillerem, kterému po stránce logiky nešlo nic vytknout. Tady se i přes nezvykle dlouhou stopáž musíme dívat na to, jak se hlavní hrdina zničehonic s veškerou výbavou (kterou předtím neměl) zhmotní na "nejnedobytnějším místě na světě", a ještě k tomu pronese stupidní buddy-movie hlášku... což jen tak BTW provádí v konfrontacích s lahůdkovým černou kůží obepnutým zadečkem Kočičí Slečny celý film, a rozhodně to ničemu neprospívá. Jenže věc má "z marxistického hlediska" ještě druhou stránku. A tou je - samozřejmě kromě brilantních hereckých výkonů Christiana Balea (dobře, u něj jen po lehce nadpoloviční většinu filmu), Michaela Cainea, Garyho Oldmana, Toma Hardyho (ten Baneův hlas je neskutečný) i Josepha Gordona-Levitta - to, že závěr v emocionální rovině naprosto dokonale funguje a dává divákovi (nebo alespoň mně) ten správný pocit comicsové osudovosti... a naděje. A co na tom, že se Nolan po zkušenostech s Inception rozhodl poslední Caineův záběr dovést do úplného konce, aby vznikalo méně pochybností:) Když zadunělo další z Zimmerových témat v posledním záběru v jeskyni, byl jsem ochoten odpustit Nolanovi úplně všechno... asi na pět sekund;) The Dark Knight Rises tak pro mě bude ukázkou dokonalého řemesla s občasnými trestuhodnými výkyvy v kvalitě scénáře, která sice (ta ukázka) nedosáhla mistrovské úrovně druhého dílu, ale přesto dovedla trilogii, která nemá ve světě filmu mnoho srovnání, do finále, jaké si zaslouží. 80% a nelituju ani jediné koruny za lístek do kina. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Mier ťa pripravil o sily." Sequel Temného rytiera a origin Robina. Temný rytier sa dal prekonať azda len ak by Heath Ledger nezomrel (Nolan Jokerov návrat plánoval, ale je otázkou, či by nešlo iba o cameo na spôsob Scarecrowa). Ale zomrel, Joker sa nevrátil, herec nebol pre-obsadený a na uvoľnené miesto ústredného magora nastúpil majestátny Tom Hardy ako nepredvídateľný Bane (áno, bol aj v Batmanovi a Robinovi). Nech by bol akokoľvek dobrý, Joker je Joker. Našťastie, i Bane je zdatný protivník, z ktorého sála hrôza. Trojke výdatným spôsobom pomáha atletická Catwoman. Batman sa predstavuje ako vyhorený, zničený, fyzicky i psychicky zdevastovaný a do seba mlčanlivo ponorený temný muž, ktorý sa už nechce vrátiť. Avšak bude musieť. Posledný raz v živote. Logika drhne (prečo Gothamčania Baneovi verili, že Gordonov preslov o Harveym Dentovi je reálny?). Naopak, veľmi sa mi páčilo, že dej sa odohráva v dobe, kedy sa v uliciach Gothamu začínajú objavovať mladí ľudia, ktorí Batmana poznajú len z rozprávania rodičov a tak ho pokladajú skôr za mýtus. Áno, ku koncu je to divné (mestom sa v pohodičke premáva kolóna s bombou, ktorú všetci hľadajú, akcia je skratkovitá, svet sa iba prizerá, polícia nepoužíva strelné zbrane), no napriek chybám dôstojné uzavretie výbornej trilógie. Na obvykle tak chladného Nolana nečakane dojemný koniec. Prvá hodina je s prižmúrenými očami najlepší komiksový film na svete s neskutočnými spoločnými scénami Balea a Cainea (každá Alfredova hláška je perla) a s ikonickými, mrazivými momentmi (návrat Batmana v podjazde). Bohužiaľ, potom sa to čiastočne pokašle. Napriek tomu určite za 4*. SPOILERY Mnohí premýšľajú nad tým, či bol koniec reálny, alebo šlo len o Alfrédovu predstavu. Osobne tomu dosť dobre nerozumiem, lebo už viac polopatistickejšie to už natočené byť azda ani nemohlo (opravený autopilot, zmiznutý náhrdelník Bruceovej mamy, inštrukcie Blakeovi na nájdenie batcave). Nolan má zjavne načítanú tonu materiálu o Batmanovi a tak si len lahodne, ako fajnšmeker, z bohatej histórie legendárnej komiksovej postavy vyberá chuťovky (Knightfall, Millerov The Dark Knight Returns). Kino Považan NMnV 2012 ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • Pre koncept tvorby vznášadla The Bat poslúžil mix stíhačky Harrier spojený s kokpitom vrtuľníka Apache. (T2)
  • Samotné obsadenie Toma Hardyho do role Banea vyvolalo obrovský rozruch na webe. Komiksovým fanúšikom sa okrem nízkeho vzrastu herca nepáčila aj jeho, pre nich nedostatočná postava. Želali si obsadiť do role skôr nejakého typického "hromotlka". (YoZo8)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama