Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jev, tahle Enterprise - postavy nic moc, ne zrovna oscaroví herci (jestli mě dobře chápete), dřevěné dialogy (i na poměrně nenáročný standard Star Treku), podprůměrný scénář a stejná režie. Ano, je to béčko jako vyšité a navíc ustrnulé v minulosti, jako by se od dob kapitána Kirka nic nezměnilo, jak ve způsobu televizní narace, tak v žánru sci-fi jako celku. Ale je to pořád Star Trek, který rozehřívá klukovský (a holčičí asi taky, co já vim) sen o dobývání vesmíru a potkávání mimozemšťanů (jejichž, pravda, jediný rozdíl oproti lidem většinou spočívá v počtu a tvaru nejrůznějších boulí na tváři). Enterprise sice tento potenciál využila asi jen tak do poloviny, ale to pořád stačilo k tomu, abych se v prvních dvou sezónách alespoň vyloženě nenudil. Konec druhé sezóny znamená přeřazení ze dvojky rovnou na pětku a ve třetí sezóně začíná ta pravá jízda. Tady totiž autoři Enterprise úspěšně shrnuli to nejlepší z Voyageru (bloudění v cizí a nebezpečné části vesmíru), DS9 (epický boj proti hrozivému protivníkovi) a Nové generace (dospělost, hloubka, morální dilemata). Pokud třetí sezónu shlédnete najednou, mockrát při tom zřejmě nevydechnete. Čtyřka už je jen dojezd, narychlo utnutá nepříliš povedeným zavírákem (aspoň ale znovu vidíme oblíbené hrdiny z Nové generace). Takže jako obvykle - pro fandy ST povinnost, pro fandy sci-fi doporučuju "prolistovat" první dvě a čtvrtou sezónu a zaměřit se na třetí. 65%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Enterprise je vynikající seriál. Je škoda, že se neudržela déle a možná znamenala svými tržbami a ratingem hřebíček do rakve Star Treku (i když nový film se blíží), ale nedá se jí mnoho vytknout. První série obsahují vzrušení z objevování nových světů, v podstatě sledujeme první lidskou loď, která zkoumá vesmír, potkává různé kultury. To vše podpořeno celkem zajímavou posádkou, občasnými setkáními se "starými známými" rasami a vynikajícími efekty a akčními scénami. A v okamžiku, kdy by seriál mohl začít nudit, přijde zvrat jak hrom a celou třetí sérii se rozjíždí velkolepý kontinuální příběh, který nemá chybu a posadí Vás na zadek. A ve čtvrté sérii zase potkáte mnoho starých známých, poznáte jak to bylo s Vylepšenými, historii Vulkánců, Andorijců i Klingonských hladkých čel. Enterprise je Star Trekem, který v sobě spojuje to nejlepší z mnoha jiných - dodrodružství ale původní série, kontinuální příběh ale Deep Space Nine, efekty a akci ale Voyager a stojí opravdu za to. ()

Reklama

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Nova rada serialu Star-Trek, na casove ose zasazena pred uplne puvodni serial (ten ze 60 let). Lidstvo dela prvni krucky vesmirem a teprve se seznamuje s technologiemi jako jsou transportery (Beam me up Scotty) a lode (ty lidske) jeste nemaji stity (cimz pri vesmirnych soubojich odpadne spousta hlasek typu "Shields down to xx%" :-) ). Specialni efekty jsou na urovni, herecke vykony v pohode a scenaristi se opravdu snazi - IMHO je to po dejove strance lepsi nez Voyager. Ostatne, neni se co divit. Casove zasazeni Enterprise na pul cesty mezi soucasnosti a budoucim svetem Star Treku jak ho zname z Next Generation , Deep Space-9 a Voyageru dava hromadu skvelych prilezitosti k vyplneni prazdnych mist v cele S-T mytologii. Zrovna nedavno jsem mel tu cest seznamit se s jednim primerene silenym vedcem, ktery se po te, co mu nevislo par genetickych experimentu, dal na cybernetiku. A kdyz napovim ze ho hraje ten samy herec co hraje v NG Data...vic netreba dodavat. Proste paradni sci-fi a pro Trekkies 5 hvezdickova povinnost !!! ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Až nejsem žádný "Trekkie" a nesestavuji si doma phaser, tak mě Star Trek: Enterprise zaujal. Není tak uhlazený jako Next Generation, ale zajímavý rozhodně je. Obsazení je bezesporu charismatické, triky povedené... Ke chvále je toho mnohem více. Jednotlivé díly si sice nenahrávám, ale pokud je stihnu v TV, tak se rád podívám. ()

sl4necek 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to vůbec nelíbilo, ale po dvou týdnech Star Trek absťáku jsem se k tomu dokopal a zkoukl jsem to na jeden zátah. Postavy jsou zajímavé, T`Pol je větší kočka než Sedmá z Devíti. Zaskočil mě dvojdíl z alternativního vesmíru, konečně neplatila rovnice startrekovský kapitán = pacifista. Scénaristé to občas přeháněli, hlavně tam bylo zbytečně moc dílů s cestováním v čase. Zamrzela slabší první série, dementní znělka, občasná nelogičnost a nekontinualita děje s ostatními Star Treky. Díl s Borgy byl fajn, ale do příběhu to prostě nezapadalo. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • V úvodní znělce se vedle krátkých záběrů z vývoje letectví na Zemi objeví i loď HMS Enterprise britského námořnictva a raketoplán Enteprise patřící NASA. Znělka je zakončená záběrem na USS Enterprise ze seriálu. (Helo)
  • Loď Enterprise (NX-01) má před názvem označení NX, tedy „naval experiment“, což naráží na to, že je to experimentální loď a jediná pozemská loď, která v té době uměla letět warpem 5. (Krocan505)
  • Svým způsobem je Enterprise jediná hraná série ze Star Trek univerza, na jejímž režírování se nepodílel nikdo z jejich hlavních herců. V původním seriálu z roku 1966 sice nikdo z herců také nerežíroval žádný díl, ale William Shatner (Kirk) a Leonard Nimoy (Spock) režírovali některé z navazujících filmů s původní posádkou. Na natáčení se nicméně podílelo mnoho herců z předchozích Star Trek seriálů. Z Nové generace to byl LeVar Burton (Geordi LaForge - 9 epizod) a Michael Dorn (Worf - 1 epizoda), Z Voyageru to byla Roxann Dawson (B'Elanna Torres - 10 epizod) a Robert Duncan McNeill (Tom Paris - 4 epizody). (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama