Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (187)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Federace se rozhodla kecat do života obyvatel jednotlivých planet asi tak, jako Evropská komise zlepšuje život obyvatel Evropy svými směrnicemi. Tady sice nejde o nic tak důležitého, jako o velikost nádržek na splachování WC, omezení příkonu vysavačů či zákaz standardních žárovek, ale někoho by zkrátka mohlo rozčílit, když by mu někdo jiný chtěl ukrást jeho planetu pod nohama. Ale Picard již nakopává svou USS Enterprise, aby tradičně zabránil nespravedlnosti, což tentokrát činí způsobem dostatečně napínavým i zábavným. Moc se přitom sice newarpuje, ale své kouzlo to rozhodně má. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najzábavnejší a efektovo najprecíznejší star trekovský film. Frakes vystriedal temnosť predchádzajúceho prvého kontaktu za krásnu atmosféru horského mestečka, kde hrdinovia okrem vysporiadaným sa so svojimi morálnymi hodnotami, bojujú proti bande týpkov, ktorým tá koža neustále dáko visí. Doslova som si tento film užil , s chuti som sa zasmial a tŕpol som v napätí pri akčných scénach, kedy mi na nervy hral dokonalý Mr. Goldsmith. Herecký asnábel je patrične zohnaný a mňa len trocha mrzí, moja abscencia znalostí star trekovského sveta, kde by mi postavy a ich vzájomné pohnútky dávali väčší zmysel. To jest keby som videl seriál. Preto nemôžem dať plné hodnotenie ale len 4* lebo mi stále uniká kam každý odchádza, prečo sa každý vracia, a podobné opletačky. Musím uznať že 90 roky sa nesú pre star trek vo fantastickom duchu slizkých záporákov. A práve F. Murray Abraham je asi najslizkejší. Ani kráľovná Borgov nebola taká dokonalá a nechutná ako on. Ako vravím, túto vzburu za asistencie lode Enterprise som si znamenite užil. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Televíznym dojmom pôsobiaci celovečerák z hangáru STAR TREK zvolil príjemne pomalé tempo a neagresívny scenár. Ostatne, Patrick "Picard" Stewart nikdy nebol bitkár. Ale pritvrdiť - keď to bolo nutné - vedel. Bohužiaľ, nie však teraz. Mňa osobne to nenadchlo. Ale ani nenahnevalo. P.S. Ak v tom už (tiež) máte chaos, toto je tá časť, v ktorej ide o večný život a kde je "Jednotka" (Jonathan Frakes) oholená. Kino Považan 1999 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Další námět pro pětačtyřiceti minutovou epizodu seriálu rozplizle natažený na celovečení stopáž, která se snaží spoléhat na starou známou posádku nové generace (která docela překvapivě boduje zábavnými scénami, jako je zpěv při leteckém souboji) a pár podivně se tvářících osob disponujících vyměnitelnými tvářemi, jejichž vůdce je příkladným archetypem klasického padoucha a tak je zajímavý jen tím, že vypadá jako zmuchlaný kus látky. Tenhle star trek dojíždí na tom že titulní vzpourání nemá se vzpourou společného nic (kdyby tu byla opravdu přítomna rebelie enterprise proti federaci, bylo by to MNOHEM zajímavější) a je tu zbytečně moc zcela nudné a sterilní akce, která dost pomáhá tomu, že finále je zajímavé asi jako prasklá žárovka. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

z určité perspektivy jde o ten nejlepší z doposud natočených filmů podle Star Treku. má své víceméně zjevné dílčí nedostatky, ale to na jeho celkovém kouzlu mnoho neubírá. předně chci pochválit Jerryho Goldsmitha za zkomponování nádherné hudby, která v každém okamžiku, kdy zaznívá, velmi přiléhavě doplňuje děj a umocňuje některé citově silné momenty. film postrádá velkolepost mnoha áčkových sci-fi i nejúspěšnějších předchůdců ze startrekové série. atypické je přitom prostředí i námět. Vzpoura se z velké části odehrává v přírodních exteriérech a řeší velmi vyostřené etické dilema, čili ubírá se přesně v tomtéž duchu, který dal vzniknout těm nejlepším televizním epizodám Původního seriálu i Nové generace. nejde vlastně o nic jiného, než o opětovné pokoušení Základní směrnice (Prime Directive), tedy fundamentální filozofické teze Star Treku, která ukládá ctít různorodost kultur a jejich svrchovanost za každou cenu. téma však dosud nikdy nebylo zpracováno s podobným nasazením, odvahou k extrémům, schopností promlouvat a oslovovat. formou přiléhavé alegorie připomene genocidy páchané jak v minulosti při honbě za nerostným bohatstvím a teritoriální expanzi, tak de facto do současných dní na domorodých národech a kulturách třetího světa zde na Zemi. a přesně to je jeho účel; tedy kromě vybudování působivé a ohromující formy, která vznešené postoje nese a dovoluje jim zasahovat a dojímat tolik diváků. Na svou dobu nabízí relativně velké množství nejmodernějších vizuálních a jiných speciálních efektů, což samo o sobě postačuje rozehnat nemístné stížnosti některých dobových kritiků, podle nichž má film blíže televizní obrazovce, nežli stříbrnému plátnu. pokud přeci, pak svým tématem, jak jsem psal výše, a orientací konfliktu na novou mimozemskou civilizaci ve vzdálených hlubinách kosmu, namísto obvyklejší záchrany lidstva a Země před ohrožením nebo věčných bojů s Klingony či Romulany. poučení diváci mohou považovat za velmi troufalý krok fakt, že lidstvo, respektive Spojená federace planet, jíž jsou lidé součástí, ve filmu výjimečně působí jako nepřátelský element a roddenberryovská utopie se tím zprvu zdánlivě rozkládá. od toho má však film své hrdiny, aby situaci napravili a tím vlastně i obnovili ducha Star Treku. jedním z velkých kladů je neobvykle velké množství typického humoru, ačkoliv oproti jiným startrekovým filmům nejsou humorná odlehčení vždy nejlépe zakomponovaná do poetiky filmu. se v žádném případě nesnaží být sci-fi trhákem roku a ani se tak netváří, možná právě proto na mě tak působí. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 1998 na Las Vegaském FF (Cinemavegas FF). (Varan)
  • Po "temném" filmu Star Trek VIII: První kontakt (1996) chtěli producenti přijít s něčím trochu odlehčenějším, co by více odpovídalo původní Roddenberryho vizi. Bylo vymyšleno několik různých zápletek, přijat byl však až čtvrtý draft scénáře, který významně ovlivnil producent Steven Behr. (mirliflore)
  • Televizní premiéra se měla odehrát 16. 9. 2001, ale kvůli útokům na Světové obchodní centrum byla odložena. (Martin00x)

Reklama

Reklama