Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá uspávanka, řekl jsem si po asi půl hodině filmu, kdy jsem už podruhé sledoval neskutečně vleklou scénu letící lodě v prázdném vesmíru. Ale paradoxně v pozdějších fázích jsem byl právě za tuhle natahovanost docela rád. Po střetu Enterprise s tajemným nepřítelem následují omamná panoramata plná temných odstínů barev a podivuhodných tvarů - víc než kde jinde jsem zde cítil tu gigantičnost vesmíru, jeho nebezpečnost i jeho krásu. Pointu jsem uhodl o něco dříve, ale to bude tou Futuramou. Každopádně určitě to byl tehdy docela zajimavý nápad, i když většina věcí není nějak extra odkrytá ani na konci. Beru to jako takovou filozofičtější odbočku, nejsem si jistý, jestli byl štastný nápad zvolit tohle jako první zápletku, ale pro fandy seriálu to asi roli moc nehrálo. Proti hercům samozřejmě nemohu říct ani slovo, i když dnes mi občas některé výkony tehdejších hrdinů příjdou až zábavné a divadelní. Jako prvnímu filmu, který rozjel ještě větší šílenství, patří 4 hvězdy a pluji vesmírem dál tam, kde se ještě nikdo nevydal. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zo starších Star Trekov mávam trochu zmätené dojmy, pretože im nejde uprieť úžasne hypnotická, tajuplná atmosféra, podtrhnutá magickým vesmírom a pomalým tempom, no práve dejová rozvláčnosť a absencia švihu či pohotovej akcie občas vrhá snímku do nepríjemnej nudy. Na jednej strane má divák možnosť vpíjať jednu podmanivú scénu za druhou bez toho, aby mu niečo uniklo - to je problémom mnohých dnešných filmov, pri ktorých ubieha všetko akosi príliš rýchlo. Zvažovala som 4*, pretože sa mi tento prvý Star Trek pozdával o niečo viac než 2 - Khanov hnev, ale nie je to film, ktorý by som si napriek úchvatnému atmosferickému prevedeniu chcela pozrieť v najbližšom čase znova. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Moc Pěkné. Nečekal sem příliš, ale dostalo se mi filmu, jehož bych s klidným svědomím přirovnal k Vesmírné Odyssey. S tou má společné především dlouhé, nedějové pasáže, kdy něco Letí... a letí.. a letí.. a divák, navzdory době vzinku filmu nestačí valit oči. Příběh taktéž není špatný, jen sem tam se objeví poněkud prkennější replika, problém mám ovšem s některými herci. Jinak myslím, že jako základ filmového kultu jménem Star Trek (ten seriálovej je zcela mimo diskuzi) obstál tento film na výbornou. P.S. Goldsmithův hudební motiv u mě okamžitě po jeho zaslechnutí překonal Williamsův z Hvězdých Válek! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Star Trek: Film jsem viděl jako malý při jeho české televizní premiéře, což už je pěkně dávno - české startrekovské stránky uvádějí, že to bylo 27.9.1994, tehdy mi nebylo ani devět. Nyní, v rámci slavnostního opakování všech ST filmů u příležitosti oslav filmu v pořadí jedenáctého, si je postupně dávám znovu. A je to docela krušné. Především je to jedna velká vykrádačka v době premiéry něco přes deset let staré 2001: Vesmírné odysey, jak už tady kdosi poznamenal. Zadruhé je to především cílené na trekkieho, protože jen ten si plně užije vizuální zobrazení toho, co si musel v době seriálu pouze představovat. Proto ty oblety Enderprise, proto trvá deset minut, než se Kirk vůbec dostane na palubu. Proto tam lítají všechny ty prťavoučké raketoplány a jiní pidižvíci (rozuměj lidi ve skafandru). Navíc se v prvních deseti minutách mluví klingonsky a JEŠTĚ vulkánsky. No to by zhruba byla pozitiva - ještě jsem zapomněl na úvodní záběr, ve které přilétají tři klingonské lodě a kamera se nad nimi obrací. Trvá další půlhodinu, než Enterprise vůbec odstartuje, tato půlhodina je naplněná dementním Kirkovým chováním (kterého se téměř do konce filmu nezbaví) a konflikty s odporným blonďákem, u kterého jsem byl rád, že nakonec zmizel. Průlet červí dírou sice ukazuje primitivnost počítačových efektů z roku 1979, ale v konečném důsledku nevypadají tak špatně (nepodílela se na nich ILM, jak by někdo mohl předpokládat, ale firma Apogee, která v pozdějších letech tvořila i počítačové hry). Pak se konečně objevuje Spock, jehož pohyby obočí jsou tím nejcharakternějším herectvím, kterého se vám tady dostane. A pak těžká nuda, zpestřená vyražením dvěří z nemocnice. Spock ukradne skafandr a po vzoru Davida Bowmana letí vstříc barevným vzorcům pouštěným na jeho helmu. Film začíná být opravdu zajímavý v momentě, kdy V'ger doletí k Zemi a Kirk už začne konečně jednat jako správný kapitán a vezme konečně situaci do svých rukou, aby zjistil, co se vlastně skrývá uprostřed té obrovské věci (ta musela udělat ve Sluneční soustavě pěkný bordel, řekl bych) a ten otravný blonďák konečně zmizí a dočkáme se zrodu dalšího Hvězdného dítěte... skoro. Kromě toho bych se rád pozastavil nad naprosto příšernými kostýmy - tak odporné uniformy neměli ani v tom úplně nejprvnějším pilotu (Klec je úžasná, mimochodem). Zábavné je také označení Isaaca Asimova jako speciálního vědeckého poradce, to by mě zajímalo, co tam dělal:-) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál "Star Trek", který během konce 60. a začátkem 70. let získal takřka kultovní status a uchvátil tisíce fanoušků se začátkem let 80. konečně dočkal prvního celovečeráku a rozhodně to neměl jednoduché, jelikož to byla doba, kdy Lucas představil divákům svou sci-fi ságu. "Star Trek" však byl vždy o něčem jiném a možná právě proto mě osobně vyhovuje spíše Lucasova sci-fi vize. Jako všechy ostatní "startrekovské" filmy i zde většinu času strávíte na palubě vesmírné lodi. Ze začátku mi to ani nevadilo, rozjezd byl více než slušný a vypadalo to na velice zajímavou a nápaditou sci-fi. Ani mi nevadilo, že boje se odehrávají v komunikativním rytmu mezi veliteli lodi a jakékoliv akční scény byste ve filmu hledali marně. Byl bych schopen překousnout i na dnešní dobu velice směšné triky a ne zrovna strhující výpravu. Co mě však zamrzelo byl fakt, že se film ve své druhé polovině zastaví a to doslova. Vešekeré pokusy o napětí jsou pryč a celkový dojem z tohoto sci-fi kultu byl hodně rozpačitý. Naštěstí jsem si spravil chuť na druhém o dost akčnějším dílu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Poručíčka Ilia, ktorú hrala Persis Khambatta, bola pôvodne plánovaná ako nová dlhotrvajúca postava do nového seriálu "STAR TREK Phase II". (Nekrofil)
  • Natáčelo se od 7. srpna 1978 do 26. ledna 1979 ve Wyomingu a Kalifornii. (Varan)
  • Planeta Vulkán je ve skutečnosti Yellowstonský národní park. (Mr.Critic)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama