Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Star Treku, lode Enterprise, temné zákutia vesmíru, úsmevné efekty a ešte úsmevnejšie dialógy (a herci) a fajn námet - to je jedna strana mince. Druhou stranou je rádobypompéznosť a utápanie sa v dlhých nudných statických záberoch. Prestrihať a film má 90 minút a človek si to ani nevšimne. PS: je to len náhoda, že sa Stephen Collins tak podobá na Marka Hamilla??? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál "Star Trek", který během konce 60. a začátkem 70. let získal takřka kultovní status a uchvátil tisíce fanoušků se začátkem let 80. konečně dočkal prvního celovečeráku a rozhodně to neměl jednoduché, jelikož to byla doba, kdy Lucas představil divákům svou sci-fi ságu. "Star Trek" však byl vždy o něčem jiném a možná právě proto mě osobně vyhovuje spíše Lucasova sci-fi vize. Jako všechy ostatní "startrekovské" filmy i zde většinu času strávíte na palubě vesmírné lodi. Ze začátku mi to ani nevadilo, rozjezd byl více než slušný a vypadalo to na velice zajímavou a nápaditou sci-fi. Ani mi nevadilo, že boje se odehrávají v komunikativním rytmu mezi veliteli lodi a jakékoliv akční scény byste ve filmu hledali marně. Byl bych schopen překousnout i na dnešní dobu velice směšné triky a ne zrovna strhující výpravu. Co mě však zamrzelo byl fakt, že se film ve své druhé polovině zastaví a to doslova. Vešekeré pokusy o napětí jsou pryč a celkový dojem z tohoto sci-fi kultu byl hodně rozpačitý. Naštěstí jsem si spravil chuť na druhém o dost akčnějším dílu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Reverend Campden ešte skôr ako začal reverendovať, v úlohe sekudnanta pánov Shatnera z jeho suchým humorov a pána Nimoya z rovnakým strnulím výrazom aký máme u Spocka radi. Výsledok. Celkom infantilná zábavka, ktorá je v niektorých miestach vysoko efektná a psychadelická a v druhých zdĺhavá a myšlienkovo nedotiahnutá. Lenže zlý film to nie je. Síce postráda akúkoľvek výraznejšiu bitku, alebo zabrdnutie do charakterov ale ako následovných pôvodného seriálu( ktorý sa okrem iného môže pochváliť najhoršou ačknou scénou vôbec) je aj tak viac menej určtený fanúšikom. Preto aj keď postavy na mňa pôsobili chlande videl som medzi nimi určitú náväznosť, ktorá bola doplnená aj o perfektnú roličku Georgeho Takeia. Aj keď režisér Wise nebol tak zanietený pre podobnú sériu, mal štastie, že dostal taký tvorivý tým aký dostal. V konečnom dôsledku si môžete užiť neskutočne dlhé záberi na V-Ger a USS Enterprise v sprievode neskutočne úchvatnej Goldsmithovej hudby a to nikdy nie je na škodu. U mňa veľmi slušný rozbeh. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení je do určité míry neobjektivní, jelikož jsem skalním příznivcem ( od dětství) původního seriálu, logicky miluji i první Star Trek film. Na rozdíl od dynamicky akčních Star Wars ( také mám rád!) jde o pomalou, až jakoby snovou jízdu vesmírem v doprovodu působivé hudby geniálního J.Goldsmitha. Tísnivé zvuky a potemnělé tóny ( i když ne tolik jako ve Vetřelci) doprovázejí až surrealistické obrazy ohromné umělé struktury nacházejícíc se uvnitř záhadného mračna. Osvědčený tým doplnila exoticky krásná Persis Khambatta jako mimozemšťanka Ilia ( v té době miss Indie). Pro dosavadního kapitána Deckera ( nahradí ho zde, jak jinak, Kirk) se její přítomnost na lodi stane osudovou... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Vo filme sa po prvý raz objavili Klingoni so zvrásneným čelom. Už v pôvodnom seriáli Star Trek (1966) Gene Roddenberry chcel, aby Klingoni vyzerali mimozemsky. Obmedzenia v rozpočte pôvodného seriálu však umožnili iba to, že Klingoni dostali tmavý make-up a falošné obočia. (Nekrofil)
  • Na natáčení spolupracoval i Isaac Asimov, autor zákonů robotiky. (VMa)
  • Režisér Robert L. Collins, ktorý tvoril hlavne pre televíziu, bol pôvodne najatý, aby natočil prvú premiérovú časť nového seriálu Star Trek: Phase II, no potom, čo bol projekt zmenený na celovečerný film, chcel Paramount skúsenejšieho režiséra, a tak ho nahradil Robert Wise. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama