Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé originální sci-fi by se mělo ocenit a Silent Running je dokonce překvapivě dobře udělaný. Rok 1972 je hodně daleko, ale film i díky myšlence působí nesmrtelně. Lidstvo a jejich chabá snaha o obnovu lesů končí rozkazem k jejich zničení a jeden přírodovědec to nedokáže zkousnout... Kromě one-man-show Bruce Derna se tu objeví i relativně slavní roboti, kteří mu pomáhají v jeho krátké cestě za přírodou. Překvapil mě soundtrack, který je v podstatě písničkový s ekologickým textem... To asi stálo jen pár dolarů:). PS: Michael (Mike) Cimino napsal scénář k Silent Running? Sakra, tomu bych nevěřil... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Přírodu mám rád a s ekology a přírodovědci sympatizuju. U téhle scifi ekopohádky jsem měl ale pocit, že to někdo škodolibě natočil tak, jako by se všem těm hnutím jízlivě posmíval - hlavní hrdina je vykreslen jako naprosto vyšinutý fanatik, asociál a poťouchlý idealista, klasická karikatura "objímače stromů". Až na roztomilé dojemný konec s robůtkem zahradníkem se to prostě hrubě nepovedlo. Velká škoda. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vcelku originální přiběh se silně ekologickým podtextem. Už před padesáti lety se někdo pozastavoval nad rabováním přírody a ukázal kam by to mohlo vést. Byla by to skvělá povídka do nějaké antologie, asi i dobrá epizoda do nějaké sci-fi série, ale v plné stopáži to dost často nudí. Ani ne tak kvůli Dernovi, který si s z Tichého běhu udělal oneman show, jako spíš kvůli tomu, že dnes už většina diváků ty technické vymoženosti viděné optikou sedmdesátých let neocení. Aspoň ne tak, aby je tvořila třetina filmu. Díky zařazení hippiesácké písně od Joan Baez, na mě celý film působí jako smutný večerníček pro "grínpísáky", kteří mimochodem vznikli v roce 1971, tzn. v době natáčení Tichého běhu. Chci remake. Temnější, depresivnější, postavený na psychologii Lowella, který ztrácí sen a hned po něm kolegy a rozum. S hudbou, která bude evokovat tu tragédii a závěrem, který bude opravdu smutný. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ono se to může tvářit jako celkem nudný film, protože toho děje, který by byl trochu rychlejší, zde opravdu moc není. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že tenhle film má určitě co říct a že má v hlavní roli skvělého Bruce Derna, který zde ukazuje své mistrovství. Co vás ale okouzlí, to je úchvatnost efektů a skvěle pojaté technologie, které jsou na rok 1972 prostě skvělé. Není to "2001: Vesmírná odysea", ale v tomhle směru to stejně oslní. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by dnes vzniknout asi nemohlo. Evidentně to nestálo pár šupů, přitom to není žádný akční mainstream a příběh je hodně přímočará ekoagitka. Je to jednoduché, originální a uteče to rychle. Na druhou stranu se ten film stihne dotknout spousty otázek a ani jednu pořádně nerozvede natož aby nějákou zodpověděl. Ve výsledku, i když tomu chci fandit a je mi to sympatické, mám z toho trochu rozpačité pocity a uspokojený nejsem vlastně v žádném směru. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)
  • Název filmu je výraz vypůjčený z námořnického slangu, označující ponorku nehybně ležící na dně ve snaze vyhnout se odhalení. (Locksley)
  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama