Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nedobrovolná trojnásobná penetrace rozhodně bolestivá je, o tom žádná. Jenže zatímco zde trpí hlavní hrdinka, zbytek je torturou dobrého diváckého vkusu. Vypravěčský amatérismus s jasnou snahou šokovat (znásilnění/pomsta) se z přibývajícími minutami stává nesympatičtější díky táhlé užvaněnosti a dějové vyprázdněnosti. V kamerových pod/nadhledech ještě nespatřuji umění a stejně tak ne vždy je automaticky emocionálně úplně na výši, když ztepilá diva pobíhá nahá lesem, aby unikla uvřískané partě nadrženců. Nad profesionálně odvedenou kastrací možná citlivější divák přivře oči, ale vážně netuším, kolik toho musí mít nakoukáno člověk, který tento film šoupnul do desítky nejznepokojivějších filmů všech dob. ()

petero 

všechny recenze uživatele

S očakávaním najhoršieho amaterizmu, ma film prekvapil práveže tým najprofesionálnejším amaterizmom čo sa týka ako réžii a scenára, tak aj hereckých výkonov (keď to porovnám napr. s takým BROKEN). Ani na sekundu ma nenudil a vytýkať tomu slabú charakterizáciu postáv považujem tiež za neobjektívne. Takto to bolo správne realistické a surové a v rámci žánru môže ísť smelo príkladom. Z posledných filmov súčasnosti mi pripomenul STORM WARNING. ()

Reklama

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Tohle byl opravdu festovně škodolibý film :D Byla to vlastně taková poněkud brutálnější verze pohádky. Dobro přeci zvítězilo nad zlem a je jedno za jakou cenu, nebo ne? Naše spisovatelka Jennifer je kus a kdo by se tedy divil tomu, co se tahle správná čtyřka venkovanů chystá provést s její důstojností. No každý ale ví, že tím nejhorším protivníkem je zhrzená a ponížená žena a tou se Jenn stane co nevidět. Hehe, skoro se zdá, že film natočila nějaká zapřisáhlá feministka, protože zatímco hrdinku obdařila chladným myšlením, pevnými nervy a tak z ní udělala důmyslný stroj na zabíjení, její mužští protivníci působí jako kohouti na střelnici. Ale tak když už je to ten Day of the woman, tak bych to skousnul. Pomsta bude sladká. Zvláště scéna ve vaně je perfektní - au :) Absence hudby, zajímavá práce s kamerou, herci-neherci ... to vše mi tu sedělo a já se při filmu bavil. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Ve své době musel být tenhle snímek docela solidní hukot, protože pokud se do této chvíle a do filmu Last House On Left (se kterým defacto psali exploitation dějiny) se točilo poměrně v rámci slušnosti a "v obalu", tak tady se jede celkem naostro a bez servítek. Je jasné, že se dnešní divák neubrání srovnání se současnými věcmi (a dokonce i remaky), které mladším sourozencům dávají solidní vizuál a jakousi "koukatelnou" podobu, ale i tak prvenství nikdo neodpáře a je tedy potřeba ke snímku přistupovat s určitou dávkou schovívavosti či pokory. Divoká doba si tenkrát hledala cestičky mezi šokujícími tématy, takže hromadné znásilnění a následný revenge masakr musel mít velký úspěch (ne že by tohle téma bylo dnes už kdovíjak okoukané), protože co je šokující, to je dobré :). A že je tohle téma už trošku na čáře, dokazuje i to, že tyhle staré expoiťáky nikdy nevysílala žádná z našich televizí - aspoň co já pamatuju, takže se buď šířili na kazetách (i když i tahle distribuce to musela mít hodně težké) nebo si film proste musel počkat na svou dobu, kdy mu bude přát internetový rozmach a zájem všech úchyláků světa. Jinak řečeno - i já jsem se k této věci dostal až poměrně odrostlý, takže mě to samozřejmě nešoklo tak, jak by mělo, ale svůj význam a postavení na scéně respektuju se vším všudy. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No, chtěl jsem se podívat na nějaký film se špatnou pověstí a mám, co jsem chtěl. Až tak kontroverzní mi to nepřišlo, spíše dost nudné. Za vidění opravdu stojí až pomsta hlavní hrdinky. I když musím říct, že ti burani ji to dost ulehčují a prakticky ji jeden po druhém lezou přímo pod ´nůž´. Fakt to nestojí za druhé zhlídnutí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Film byl dlouhou dobu v UK na seznamu tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných jakkoliv produkovat a promítat z důvodu jejich škodlivosti, zobrazování násilí, brutality, sexu a nahoty. Stejně tak byl cenzory mnohokrát sestříhán o dlouhé minuty. (Flipnic)
  • Při scéně oběšení jednoho z násilníků na stromě se při natáčení scény údajně povolily popruhy, kterými byl jistěn, a herec dostal psychický šok. Jeho výraz v obličeji tak naprosto přesně odpovídal Zerchiho představám a schválně použil tuto původně nepovedenou scénu, která působí na diváka velmi reálným a znepokojujícím dojmem. (Flipnic)

Reklama

Reklama