Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

monolog 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vám, ale mně se to líbilo. Nevím, čí je zásluha, že McTiernan opustil svoje dítě, ale ani nevím, jestli to tomu prospělo nebo nikoliv, protože nevím, jaký úpravy udělal Crichton a jaký by ještě případně udělal McTiernan. Takže mluvit o tom, že kdyby to dotočil McT, tak by to byl supr biják je hloupost. Vlastně by mě zajímalo, v čem je to horší třeba než Gladiátor? Gladiátor mi přišel ještě mnohem víc nereálnej, ale pravda, jsou tam mnohem velkolepější triky. Příběh mě nijak svou idiocií nebušil do hlavy, prostě proto, že až tak idiotskej prostě není. Tohle není historickej dokument, ale dobrodružnej epos (a to má jiný nároky, v Excaliburu se taky nikdo nepozastavuje nad tím, že rytíři ze čtvrtého století mají ocelová brnění). Zábavný to je, dobrou atmosféru to má, narozdíl od většiny ostatních diváků jsem pochopil, že se Banderas ten jazyk nenaučil za jeden večer, ale za víc, který byly všechny sestříhaný vedle sebe (nezapomeňte, jednu chvíli mu tam tekla po obličeji dešťová voda a v druhou byl suchej). Pravda, mohl to být velkolepější velkofilm, ale mně tento střídmější styl nijak nevadí. Trója měla megatriky a je to takovej blábol, že mu ještě dlouho nebude rovno. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď mal tento americký snímok v roku 1999 premiéru, tak som nadšene utekal do kina. No vychádzal som z neho značne nespokojný. Podľa trailerov a masívnej mediálne propagácii som očakával bombastickú, ukrutnú vikingskú jazdu, drsný barbarský masaker. Kultúrne zbližovanie severských vikingov so zatúlaným arabským mohamedánom, ktorého stvárnil vtedy slávny Antonio Banderas, ma však totálne sklamalo. Po rokoch som si tento film pozrel znova a moje pocitu sú rovnaké. ** ()

Reklama

Tosim

všechny recenze uživatele

No, neřek bych, že Michael Crichton je zrovna "pisálek", ale budiž. Ten počáteční nápad, kdy se Arab "octne" mezi Vikingy, tedy exkurz pro něj i diváka, je zajímavý, některé akční scény také, ale např. začátek je zbytečně rychlý a některé scény hlavně v druhé půli naopak moc utahané. A orientální momenty hudby Jerryho Goldsmithe mi velmi výrazně připomněly Mumii. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začnu klasickým klišé - kniha je mnohem lepší. Na filmu je opravdu znát, že jeho vznik nebyl zrovna hladký. Očividně vysoký rozpočet vykoukne na diváka jen občas, jindy se topíme v laciné inscenaci. Banderas se do role hodí, stejně tak jako většina seveřanů, špína a zima opravdu lezou až za nehty a občas aby se jeden fakt bál. Ale mnoho hloupých nedotažeností a hloupostí sráží na průměrné tři hvězdy....Těšil jsem se na to, jak se ve filmu zhostí Fadlánova porozumění řeči seveřanů, no dostal jsem teda pořádnou facku!:-) ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Co musíte vědět, když se vydáte za Vikingi, kteří jsou povolováni na záchrannou misi : jeden z nich nesmí být seveřan, takže zřejmě budete mít smůlu jako Ahmed íbn …. ( íbn znamená syn ) (( ::, a vydáte se zabít legendární tvory mezi medvědem a člověkem, kteří se objevují když padne mlha, kteří ukousávají lidem hlavy a kteří mohou vytvořit ohnivou saň, které se všichni tak bojí, protože pak to bude znamenat pro všechny konec. Toto všechno si prožijete a postavíte se všemu stejně jako Ahmed a snad se i naučíte odezírat ze rtů seveřanům, aby jste si s nimi alespoň trošku rozuměli. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Film se natáčel od 26. června 1997 do 1. listopadu 1997 v kanadské provincii Britská Kolumbie, především kolem Vancouveru poblíž řeky Campbell ve městech Pemberton, Elk Bay a Williams Lake. (Trajektt)
  • O tom, že se jezdecká scéna, při níž Ibn Fadlán (Antonio Banderas) prokazuje schopnosti svého koně, natáčela na více pokusů, svědčí hustý déšť v prvním záběru, který v následujícím záběru zmizí. (Conspi)
  • I když režisér John McTiernan odstoupil z natáčení (film do značné míry dokončoval autor knižní předlohy Michael Crichton), bylo jeho jméno uvedené v titulcích a neúspěch filmu šel v mnoha očích na jeho hlavu. (Duoscop)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama