Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že remake s Cruisem patří mezi moje nejoblíbenější scífka vůbec, tak jsem si zaplnil celkem vážnou mezeru, když jsem konečně zkouknul tenhle více než 60 let starý originál a jsem velmi spokojen. Se Spielbergovou verzí bych to moc nesrovnával i když je sranda opět vidět jak byli některé scény přesně překopírovány, ale jinak pravda tohle není moc komorní spíš takový dobový blockbuster a i když možná už dneska ty triky zestárli, tak ve své době to byla absolutní špička a ten Oscar za efekty rozhodně není náhoda. Myslím si, že jako tehdejší divák bych na to čuměl z otevřenou hubou, ale obstojí to i dneska. Pochopitelně, že po dějové stránce to je silně naivní a i mě byli ty hlavní postavy vesměs ukradené, ale zase je to třeba brát v kontextu své doby a ta Americká hysterie a paranoia z útoku všeho možného je tu dokonale vykreslena. Jenom si sem třeba místo marťanů dosaďte komunisty. No a scéna kdy emzáci nekompromisně vymažou fláterníka co se modlí k bohu mi vykouzlila úsměv na tváři. Jsem rád, že jsem se k tomu konečně dostal.80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $4,360,000Tržby Celosvetovo $4,360,000▐ Invázia mimozemšťanov zo známej novely od H.G. Wellsa, má vykreslený dosť skľučujúci príbeh, len škoda že tvorcovia nedokážu z neho vyťažiť o niečo viac než musia. V tomto počine je aspoň zachytené ako také napätie, chaos, technická stránka a triky sa dajú zniesť, škoda občasnej lacnosti deja a naivného vystupovania hercov. Výhodou je samotná minutáž, lebo nedá možnosť nudiť sa, stále je na čo pozerať, aj keď je úroveň vyprávania príbehu kolísavá, nájde sa tu zopár dosť slušných momentiek. /65%/ ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

TAk jsem po dlouhý době konečně viděl tohle přelomové dílo a bohužel ve mě zůstalo trpké zklamání, což o to efekty jsou vynikající a bezchybné ale ta prvoplánovovst jako že všichni všechno vědí mě strašně štvala a ta naivita byla nepřekonatelná. Takže bohužel. Nicméně se na film celkem dobře kouká, takže 3*. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Welcome to California! Prijeme prekvapenie. Aj ked herecky prejav ci efekty mozu niekomu pripadat prilis dobove (pre niekoho to vsak vobec nieje problem), po obsahovej stranke je film az prekvapivo vyspely a bez problemov sa vyrovna (ba mozno az predci) ktoremukolvek modernemu filmu. Viacvrstvovy pribeh neponuka len opis samotnej invazie, ale aj ukazku toho, ako sa dav moze spravat v podobnej situacii, a napriklad aj zaujimavy nabozensky motyv. Filmu nechyba skutocne nic a tak som mierne zarazeny pomerne nizkym hodnotenim, ktore tu na CSFD ma. Nedajte sa odradit! Kazdy milovnik sci-fi, ktory tento film este nevidel, by to mal ihned napravit. A tie krasne farby Technicoloru proste zboznujem :) (8.4/10) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JE TO LEPŠIE AKO LEVIA FARMA ALEBO HADIA JAMA. NEMUSÍ SA TO KŔMIŤ." __ Pekný príklad toho ako aj typické béčko môže byť ocenené Oscarom. Patrilo by sa poznamenať, že túto cenu dostala Vojna svetov nesúťažne, pretože v tom období sa o ňu až tak veľa filmov uchádzať nemohlo. Aj tak musím vzdať hlbokú poklonu tvorcom efektov, pretože ani dnes nepôsobia vyslovene smiešne a o to viac špičkové museli byť v dobe vzniku. Škoda, že také to nie je s celým filmom, pretože naivita je aj napriek žánru neuveriteľná a nepáčilo sa mi ani časté používanie archívnych záberov. No a koniec pôsobí ako úplná fraška.A tak aj keď mi pozostatky po prvých troch obetiach vyčarili úsmev na tvári a tiež režisér sa sem-tam posnaží v detailoch , svedomie mi 4* nedovolí dať (maximálne 3.5*). Mám ísť na Spielberga...? ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Marťanské válečné stroje měly každý asi dvacet drátů. Některé byly pro zavěšení a manévrování, zatímco jiné přenášely energii do různých světel a mechanismů. (Marek06)
  • Gene Barry (Dr. Clayton Forrester) později přiznal, že hraní ve filmu bylo velmi náročné, protože při natáčení svých scén nikdy neviděl marťanské lodě a musel slepě reagovat na záběry se speciálními efekty, které byly přidány později. (Marek06)
  • Marťanské válečné stroje měly být původně kráčející stativy, jak byly vyobrazeny v románu H.G. Wellse. (Marek06)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama