Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Bond (Pierce Brosnan) překonává všechny limity a vydává se na nezapomenutelnou a vzrušující dobrodružnou jízdu kolem světa! Z temné cely severokorejského vězení až na krásné kubánské pláže zavádí agenta 007 hon na ďábelského zločince, který je odhodlaný rozporcovat svět... a to doslova. Teď je na Bondovi, aby s pomocí smyslné tajné americké agentky (Halle Berry) uložil zločincovy plány k ledu. (PB Publishing)

(více)

Zajímavosti (61)

  • V časech, kdy se film stále ještě s úspěchem promítal v kinech, se začaly objevovat zprávy, že tradiční bondovští producenti Barbara Broccoli a Michael G. Wilson připravují "spin-off", tj. samostatný film, jehož hlavní hrdinkou by byla postava Jinx (Halle Berry). Nakonec z toho nic nebylo. Později vyšlo najevo, že Neal Purvis a Robert Wade (také "inventář" bondovek) skutečně napsali scénář a coby režisér byl už angažován Stephen Frears, ale pak studio MGM celý projekt zastavilo. Přesné důvody nebyly nikdy zveřejněny, zůstalo u vágního konstatování "tvůrčích neshod". (NIRO)
  • Jubilejní dvacátá bondovka utržila 160,9 milionu amerických dolarů v severoamerických kinech a 432 miliony v součtu těch celosvětových. (NIRO)
  • Ještě před začátkem natáčení dostal režisér Lee Tamahori od producentů bodový seznam, na kterém bylo přesně a závazně sepsáno, co všechno musí ve filmu být. Takzvaný "bondovský vzorec". Tamahori: „Bylo mi jasné, že prohřešit se proti němu by mohlo být velmi škodlivé, protože existují miliony lidí, kteří chtějí vidět, jak bude přesně tenhle vzorec naplněn.“ (NIRO)
  • Když Q (John Cleese) předává Bondovi (Pierce Brosnan) hodinky do jeho výbavy, prohodí větu: „To už jsou dvacáté.“ Je to jasný odkaz na fakt, že se jedná přesně o dvacátou bondovku v pořadí (nepočítáme-li neoficiální Nikdy neříkej nikdy, 1983). (TaNya_)
  • Satelitní zrcadlo Icarus, které má z vesmíru odrážet sluneční paprsky na stinná místa na planetě a přispívat tak ke zvýšení zemědělské produkce, má svůj předobraz ve skutečném projektu rakousko-uherského fyzika Hermanna Obertha. Ten ve 20. letech 20. století přišel s teoretickým návrhem na umístění asi stometrového konkávního zrcadla na orbit. Jeho plánů si později všimli nacisté, kteří vážně přemýšleli, že by podobné zařízení zkonstruovali a využívali jej jako sluneční dělo na boj s nepřáteli - stejně, jako to ve filmu činí Gustav Graves (Toby Stephens). Němečtí odborníci však záhy usoudili, že něco takového je aktuálně neproveditelné. (fifox)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. listopadu 2002 v Anglii. (Varan)
  • Natáčelo se od 14. ledna do července 2002 v Anglii, Norsku, Jižní Koreji, Islandu, Španělsku, na Havaji a ve Finsku. (Varan)
  • Při natáčení se bond girl Halle Berry (Jinx) uprostřed flirtování s agentem 007 Piercem Brosnanem (James Bond) začala dusit kouskem ovoce. Zabiják jí tedy chladnokrevně aplikoval Heimlichův hmat a vyřešil problém v zárodku. (Epistemolog)
  • Jaguar XKR byl nastříkán jedinečnou zelenou barvou smíchanou s ryzím zlatem, přičemž jeden litr této barvy přišel na 2 000 liber. (Vrbson)
  • Pro natáčení bylo použito 10 Jaguarů XKR. Čtyři z nich měly pohon 4x4 a pětilitrové osmiválce od firmy Ford, další čtyři byly standardní, nijak neupravené. Zbylé dva byly pouze karoserie pro explozivní kaskadérské kousky. (Vrbson)
  • Na útěku před plukovníkem Moonem (Will Yun Lee) Bond (Pierce Brosnan) zničí Porsche, Ferrari 360 a Ford GT40. Všechny automobily byly pouze karoserie. (Vrbson)
  • V jedné scéně si Bond (Pierce Brosnan) prohlíží knihu nazvanou "Ptáci Západní Indie". Jejím autorem je ornitolog James Bond, podle něhož se agent 007 jmenuje. (Žralok)
  • Natáčení bylo na dva týdny zastaveno poté, co si Pierce Brosnan (James Bond) zranil levé koleno. Musel být převezen na operaci z Londýna až do Los Angeles a zpět. (Ravi)
  • Gravesovo (Toby Stephens) velitelské letadlo je Antonov An-124 Ruslan, největší sériově vyráběné transportní letadlo světa s nosností až 150 tun nákladu. Pro potřeby filmu byl digitálně upraven jeho vzhled - skutečný letoun totiž nikdy neměl prosklenou příď. (Foxhound#1)
  • V době natáčení bylo herci Tobymu Stephensovi (Gustav Graves) 33, což z něj dělalo do té doby nejmladšího záporáka v dějinách bondovek. Pierce Brosnan (James Bond) je o 16 let starší. (Morien)

Související novinky

Kdy se vrátí James Bond?

Kdy se vrátí James Bond?

25.07.2017

Produkční společnost MGM začala po Spectre přehodnocovat budoucnost Jamese Bonda. Místo rychlého pokračování přišly 2 roky čekání, během nichž se objevily drby o odchodu Daniela Craiga, návratu… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama