Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

kinej 

všechny recenze uživatele

Obvykle mám nedůvěru ke sci-fi, kdy z budoucnosti přiletí do přítomnosti. Většinou je příčinou takové časové pouti nedostatečný rozpočet. Zde to ale klaplo nad očekávání dobře a neměl jsem pocit, že bych byl nějak ochuzen. K fenoménu Star Trek zde přibyl humor a musím říct, že to zafungovalo. Konfrontace budoucnosti s přítomností funguje. Krom toho je zde nezpochybnitelný ekologický aspekt, jež nelze smést ze stolu s tím, že je to agitka. Problém s vymřením velryb je reálný a verlybáři jsou skutečný lidský póvl. Lovit druh až k jeho vyhynutí není logické - tato replika je asi tou nejlepší z celého filmu a je i po letech strašně moc výstižná. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Squellý zářez do série TOS filmů, kde je vidět, že se Spock od předchozího filmu hodně zlepšil, jako rejža;-) Námět jest klasický ST. Hudba je bezchybná a dnes jsem již zcela přesvědčen, že totálně připomíná stylově právě TOSku, záměrně. A i když (jak jsem již zmínil jinde) nemusím moc humor ve ST (obecně vůbec v SF žánru), tak tady je v podstatě...bez chyby a některé scény jsou dávno pro trekisty, doslova...kultovní. Já osobně považuji za vrchol, rozhovor McCoye se Spockem, když odletí z Vulkánu. To nemá chybu! Nebo, nadávající kpt. (pardon, tady ještě admirál) Kirk na taxikáře a samoz., slavná scéna v autobuse. :))) A navrch, sympatická Katka Hicksová, která za pár let bude kupovati od bezďáka, jistou panenku s Karlem Lee Rayem uvnitř. :))) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jednalo by sa asi o najgeniálnejší, zápletkou najvychytanejší a hereckými výkonmi naj uvoľnenejší film zo star trekovskej pôvodnej série nebyť posledných 10 minút, ktoré sú krížencom sci- fi a rodinných filmov v štýle zachráňte willyho. Od začiatku až po viac menej koniec je dej pútavý, vtipný - hlavne pán Nimoy - a obsahuje všetko čo si doslova vyžadujem u každého filmu z priestorovočasovou tématikou. Lenže práve týchto 10 minút pôsobí ako päsť na oko práve v tom, že sú vytvorené len a len preto aby to nejako skončilo a aby to bol happyend. Ale silené úsmevy a skoky do vody všetkých z lodi Enterprise aby si zaplávali z veľrybami.... veď uznajte ako to znie. Koniec potom nemá už ničím zaujať a celá tá atmosféra vyšumí do prázdna, ale zase až taká výtka to nie je. stále sa to dá ku koncu vypnúť a neprídete o nič čo by ste si nedomysleli. Plus tu vystupuje Catherine Hicks - budúca manželka reverenda Campdenna. No nebavte sa pri tom. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

K zemi se blíží velký neidentifikovatelný předmět, který ničí vše co mu stojí v cestě. Jeho přílet na oběžnou dráhu Země natolik poruší armosférické jevy, že obyvatelům naší mateřské planety nezbývá moc času k přežití. Naštěstí kapitán Kirk s posádkou (chtěl jsem říct Enterprise, ale ta v minulém díle vzala za své) zjišťuje, že neidentifikovatelný předmět vydává zvuky, jako dávno vyhynulé velryby hrbaté. A tak se posádka vydává možná na svoji nejdelší cestu - tentokrát nikoliv prostorem, ale časem - zpět do roku 1986, aby zde vyhledali ještě žijící velryby, a vzali je zpět do "současnosti" ... Jo, tak tohle se opravdu povedlo - Trek opustil vážné vody, a vydal se do nezčeřených vod komedie, a byla to trefa do černého. Cesta domů je možná nejlepší z Trekkies filmů - výborný příběh bez jediného hluchého místa, spousta vtípků (nejvíc mi asi uvízlo v hlavě Scottovo ovládání "současného" počítače nebo eliminace hlučného elementu v MHD), výborné herecké výkony všech zúčastněných (vysvětlování ruského "agenta" Chekova co dělá na americké nukleární základně). Prostě radost sledovat :) ()

Francik 

všechny recenze uživatele

Star Trek a crazy komedie jsou dva pojmy, které jsem si dohromady v jednom filmu představit téměř nedokázal. Leda tak v parodii (kterou to místama skutečně připomíná). V Cestě za velrybami to ovšem funguje. Jenom škoda vážně braného úvodu a konce, který s komediálním středem nejde příliš dohromady. O zábavu je ale každopádně postaráno. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Platný český název velryby s vědeckým názvem Megaptera novaeangliae, který se objeví na monitoru v klingonské lodi, je pletvák dlouhoploutvý, nikoliv kytovec dlouhoploutvý. Modrá velryba (Blue whale), o níž mluví Gillian (Catherine Hicks) v Instutu kytovců, je název pro plejtváka obrovského - a ten vyhuben nebyl. Celkový počet je mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci kusy, což je asi tři až jedenáct procent stavu z roku 1911. (VMa)
  • William Shatner se natáčení tohoto pokračování nechtěl zúčastnit. Natáčel právě seriál T.J. Hooker (od r. 1982), jehož sledovanost nečekaně vysoce stoupla. Nebyl rovněž spokojen se svým honorářem a žárlil na režisérské úspěchy svého kolegy Nimoye. (WolfR)
  • Letadlová loď v přístavu ve skutečnosti není USS Enterprise, ale starší USS Ranger z třídy Forrestal. (Saccard)

Reklama

Reklama