Reklama

Reklama

Star Trek

  • USA Star Trek (více)
Trailer 4
USA / Německo, 2009, 127 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder (více)
(další profese)

Obsahy(1)

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický, a jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti. Opravdu, u Vulcanu na ně čeká ničivá loď pod velením romulana Nera. Nero chce, aby důstojník Spock trpěl, jenže Spock toho muže vidí poprvé v životě. Ukáže se, že Nero je z budoucnosti, kde byl svědkem zničení své planety, svého domova. Viní z toho Spocka, který slíbil, že planetu zachrání. Cestoval proto do minulosti a chce, aby mladý Spock trpěl stejně, jako trpěl on. Chce zničit jeho planetu, jeho domov, jeho rodinu. Bohužel se mu jeho dílo zkázy podaří a Vulcan přestane existovat. Další na řadě je Země. Mladá posádka se musí hrozbě postavit. Snad se při tom z Kirka a Spocka stanou dobří přátelé, tak, jako tomu bylo v jiné časové linii. (TV Prima)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (1 950)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šílenství okolo Star Treku jsem nikdy nechápal. Parta týpků v pyžamech mluví o vesmírných bitvách... To na úspěšný film nevypadá. Přesně to samé si asi pomyslel J.J. Abrams, který tu sice tyto prvky zanechal, ale obalil je akcí a vizuálními efekty, díky kterým vypadá Star Trek doslova lépe než kdy dřív. Děj je překvapivě plynulý, pořád se něco děje. Abramsův vesmír je plný nádherných barev a tvarů, aniž by to působilo přehnaně nebo kýčovitě. Postavy jsou sympatické (i když vztah Spock - Kirk není úplně uvěřitelný). Obzvlášť mě zaujala hudba, které si obvykle přes míru nevšímám. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Nepatrím medzi trekkies :) a pozadie Star Treku mi je povedomé len z niekoľkých častí seriálu, kde Enterprise-u velil Patrick Stewart, ... ale táto nevedomosť (resp. slabá vedomosť) nebola vôbec prekážkou. Film ma upútal a bavil ... a hoci je pravda, že aj keď je Star Trek venovaný všetkým pozemšťanom (so znalosťami príbehu i bez), je určite fajn mať aspoň aký taký prehľad o hlavných postavách, popríapde ich národnostiach (vulkanec, romulanec, klingon ... :) ) - to určite nie je na škodu. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že aj keď je film spracovaný inak - sviežo, dobrodružne, akčne a hlavne aj dejovo dynamicky, že sa stále jedná o Star trek - teda (star-trekovú) sci-fi so všetkým čo k tomu patrí. Následne už nič nestojí v ceste výbornému filmovému zážitku s množstvom trefných fórov, ktoré nenudia, ... Film má široký záber, ale nie na úkor zrozumiteľnosti, ale presne tak aby bol dej dynamický a prehľadný zároveň. Dej filmu sa pekne vyvíja a naberá na zložitosti, čím núti premýšľať a robí príbeh zaujimavým až do samého konca. Rád by som eŠte zdôraznil podľa mňa skvelé obsadenie v podobe Chrisa Pine (kpt. Kirka), no hlavne geniálneho Zacharyho Quinta (Spoka, resp. Sylara z heroes), ktorý ma svojím výkonom totálne očaril (opäť). Teda, môj dojem je veľmi pozitívny, ale nakoľko neobľubujem až tak moc tento žáner sci-fi (myslím tým množstvo rôznych národností divných tvarov, veľkostí a farieb) tak nie je to očarenie až take dokonalé :). Avšak všetko ostatné je aj pre mňa vynikajúce, ... vrelo odporúčam. Live long and prosper. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Giacchino: 1. Star Trek ,2. Nailin' The Kelvin ,3. Labor Of Love ,4. Hella Bar Talk ,5. Enterprising Young Men ,6. Nero Sighted ,7. Nice To Meld You ,8. Run And Shoot Offense ,9. Does It Still McFly ,10. Nero Death Experience ,11. Nero Fiddles, Narada Burns ,12. Back From Black ,13. That New Car Smell ,14. End Credits , ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Univerzum Star Treku mi až do dnešního dne unikalo. Od teď už nebude. Opatřil jsem své kolo warpovým pohonem, zapsal do diáře hvězdné datum, vodítko na psa poslouží jako tažný paprsek, z deštníku vyrobil příruční phaser a vyrazil jsem vstříc novým dobrodružstvím. Abrams mi ukázal cestu subprostorem, ve kterém je všechno jiné. Intenzivní, dynamická a vizuálně nabušená sci-fi. 90% 150 miliónů dolarů(rozpočet, který byl rozhodně vidět)383 miliónů dolarů(výdělek, který neohromil, ale na nějakou tu učebnici logiky bude). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je nový Star Trek parádním znovuvzkříšením (pokolikáté už?) pradávné série a perfektním nakročením k dalším dílům. Scénáristé na to šli chytře - SPOILEROIDNÍ VĚTA - vytvořením nové časové linie se odprostili od staré Kirkovo posádky Enterprise a získali tím neomezenou volnost při vymýšlení scénářů pro příští filmy. Zarytým fanouškům připravili spoustu narážek na to staré známé a třeba mně umožnili poprvé v životě vidět starou Enterprise na velkém plátně a téměř zamáčknout slzu při poslechu těch několika známých tónů a pohledu na starého Spocka. Perfektní práce byla odvedena i v castingu - se staronovou posádkou musí být spokojený snad každý, od Spocka, přes Kirka (fakt sexy :)) po McCoye (podle mě naprosto geniální volba Karla Urbana). To všechno je zabaleno v patřičně bombastickém hávu, velkolepé výpravě a krásných tricích. Na druhou stanu ale mi některé drobnosti přišly... jak to jen říct... dětinské? Možná spíš zbytečné a trochu nepatřičné. Myslím tím rádoby-komediální vsuvky á la Jar Jar Binks, aby film zabral i na mladší generaci (mimozemský pomocník Scottyho, Chekovův přízvuk apod.). Stejně tak hudba, kterou jsem slyšela už před návštěvou kina, bohužel nefunguje moc sama o sobě, ani ve filmu. Škoda, že už mezi námi není Jerry Goldsmith, protože nový ST by si zasloužil něco lepšího, než přehnaně monumentální fanfáry. Jinak spokojenost a budu se těšit na další dobrodružství kapitána Jamese T. Kirka. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (90)

  • Natáčení mimo jiné probíhalo také na radnici v Long Beach v Kalifornii, v San Rafael Swell v Utahu a na Kalifornské státní univerzitě v Northridge, kde se natáčely záběry z Akademie Hvězdné flotily. K natáčení scén na ledové planetě Delta Vega a scén na vrtné plošině na Vulkánu posloužilo parkoviště stadionu Dodger. Ledové scény na Deltě Veze měly být původně natáčeny na Islandu, ale nakonec bylo rozhodnuto jinak. Další scény z planety Vulkán byly natáčeny ve Vasquez Rocks, kde se natáčelo také několik epizod klasického seriálu. Scény ze strojovny Enterprise byly natáčeny v továrně Budweiser ve Van Nuys v Los Angeles a scény ze strojovny lodi Kelvin zase v elektrárně v Long Beach. (endoskop)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

02.03.2023

Je to už několik měsíců, co studio Paramount s nadšením oznámilo vedle dalšího rozšiřování univerza skrze televizní seriály taky čtvrtý filmový Star Trek. V tom se měli údajně vrátit všichni původní… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama