Reklama

Reklama

Carter Chambers a Edward Cole jsou zcela odlišní. Jeden je černoch, druhý běloch, jeden je prostý automechanik, druhý bohatý vlastník miliardového obchodního impéria. Jeden prožil příkladný život s jedinou ženou, dětmi a přáteli, kterým vždy pomáhal, jak mohl. Druhý má za sebou několik krátkých manželství, má jedinou dceru, s níž se nestýká, a s oblibou terorizuje své okolí. Jeden chtěl být profesorem historie a je pyšný na své vědomosti, druhý chtěl vydělávat peníze a je pyšný na to, kolik jich má. Dvě věci však mají společné. Nepříjemnou zprávu o zdravotním stavu a nemocniční pokoj, do kterého je svede osud a Edwardovo rozhodnutí, že v nemocnici, kterou vlastní a málo podle něj vydělává, budou všechny jednolůžkové pokoje nahrazeny dvoulůžkovými. Přes všechny rozdíly se muži pomalu sbližují a jednoho dne Edward objeví zmačkaný papír, na který Carter začal psát, čeho chtěl v životě dosáhnout a co chtěl prožít. Přesvědčí ho, že by měl seznam naplnit, a přidá do něj několik svých položek. Potom na vlastní zodpovědnost opustí nemocnici a s pomocí Edwardova asistenta Tommyho vyrazí. Absolvují seskok padákem, automobilový závod, nechají si udělat tetování, zaletí si do Francie, dají si kafe na vrcholku egyptské pyramidy. Společná cesta kupodivu není jen sérií výstředních zážitků, ale má pro oba mnohem hlubší význam. Vede je k úvahám o smyslu života, sebezpytování a pokusu o napravení chyb, kterých se v životě dopustili. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (960)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dle hereckého obsazení jsem čekal nadprůměrný film a také jsem se dočkal. Morgan Freeman prostě nemůže hrát v nějaké slátanině a Jack Nicholson je prostě slizoun Nicholson. Avšak oba 2 zahráli naprosto skvěle. Nebyl to jen doják, místy bylo plno štiplavého humoru a čím mě pan Reiner potěšil nejvíc je to, že dokázal natočit obstojný konec (což mnoha americkým režisérům dělá velké problémy a někdy tím poškodí celkový dojem na film). Takže 5*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj dve hviezdičky sú iba zo súcitu. Považujem ho za mimoriadne prázdny, falošný a gýčovitý film bez štipky originality. Nezachraňuje ho ani herecká dvojhviezda, ktorá sa tiež nevymanila zo svojich úspešných klišé. Bolo ho možné nakrútiť aj tak, že by herci sedeli na stoličkách a na plátne za nimi by sa menili turistické destinácie. Považujem ho nielen za zbytočný, ale aj za škodlivý, pretože jednoduchším ľuďom dáva falošné sny a túžby. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nebýt dokonalého obsazení, kdy si v rolích dvou smrtelně nemocných dědků neumím představit nikoho vhodnějšího, na 4* by to asi nebylo. Morganovi Freemanovi jsem tu laskavou (už zase) chodící encyklopedii žrala i s navijákem a Jack Nicholson (Jacku, nežer tolik!) měl charakter taky ušitý na míru - snad nikdo jiný by tak přirozeně nezahrál svérázného, neurvalého cynika (už zase). Dvojice páprdů, jeden zazobaný majitel nemocnice a druhý nepříliš movitý černý automechanik, skončí v jednom nemocničním pokoji se stejnou diagnózou: pár měsíců života. Rozhodnou se netrávit ten vzácný čas v sebelítosti, hodlají si to pořádně užít, splnit si sny: skočit si z letadla, vidět pyramidy, Himaláje, nechat se tetovat a podobně:-). Stopáž je tak akorát a přece se mi film zdál zbytečně natahovaný... přitom nevím, kterou pasáž konkrétně vytknout. Pár dobrých sarkastických hlášek a vtipných momentů, kupa nepřevratného moudra a hromádka moralizování; na orosené oči jsem čekala marně, jakkoliv po tom scénář volal. Příjemný film, ovšem potenciál byl možná o něco větší. 75% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Celej film perfektne vystihuje jedna Nicholsonova hlaska - "Myslel jsem, ze to mela bejt zabava.". To jsem ostatne od filmu ocekaval. Jenze i pres neco malo forku je to spis dojemny drama, ktery se neustale rejpe v otazkach zivota a smrti, co je spravny a co spatny a podobne a strasne se to vyziva v tom, jak je to vse smutny a dojemny. Jasne, obcas to nejaka scena pozvedne a sem tam se povede nejakej ten vtip, ale vetsinu casu proste sledujete dva umirajici dedky, co jeste chtej neco dokazat, navic cela pulka filmu se zbytecne dlouho odehrava v nemocnici. Srovnavat to s Klepanim absolutne nema cenu, tohle je nekde uplne jinde, ale aspon, ze Nicholson a Freeman jsou perfektni, navic hrajou svoje typicky postavy, Nicholson trochu hajzl a blazen, Freeman moudrej a klidnej. Jako natoceny to je celkem solidne, ale jinak je to fakt desne sentimentalni blabol. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Justin Zackham .. Typicky mrzutý Jack Nicholson a typicky dobrácký Morgan Freeman v komediálním dramatu dle scénáře šitého na míru čerstvým sedmdesátníkům, kteří se skrze film vyrovnávají s blížící se smrtí. Průběh snímku kolísá přes příjemné scény s dialogy s vyšší přidanou hodnotou, obvyklou pro vyzrále stáří po navoněné, barevné scény s klišovitými milionářskými výstřelky, kdy mi až dojemný konec výrazně vylepšil dojem z vlažné střední části. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu se mluví o nejdražší kávě světa, kterou je i ve skutečnosti Kopi Luwak. Slovo "kopi" znamená v indonéštině kávu a "luwak" je místní název cibetkovité šelmy, která požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Ve Vietnamu se také dělají pokusy s umělou výrobou kávy za pomoci enzymů bez zprostředkování cibetkami. (xjane)
  • Do některých kin byl film dodáván pod falešným názvem Roads to Paradise. (SONY_)

Reklama

Reklama