Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 453)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Trochu mi vadilo, že film až moc sklouzává do pozice "podívejte, vždyť gangsteři můžou bejt taky lidi". Ovšem atmosféra a Mannova práce s akcí stojí zato. Postavy v průběhu filmu vystřídají většinu moderních útočných pušek. Napočítal jsem Kalašnikov, M16, Colt Commando, Heckler a Koch (nebo CETME), Galil a FN. Plus nádherně majestátní hudba nakonec. Update: Tak, shlédnutí Affleckova The Town mě přinutilo k závěru, že žáci zatím nepřekřičeli mistry, hodnocení jde na max. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 1,704 // Otvárací Víkend USA: $8,445,656 // Michael Mann zvolil luxusné herecké obsadenie na čele s Al Pacinom a Robertom De Nirom, čo určite dopomohlo k jednému z najlepších krimi filmov dvaciateho storočia. Od začiatku sa film nesie v parádnej akčnej atmosfére s bezchybne fungujúcimi scénami, ktoré maximálne vtiahnu diváka do deja. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Výlet do hlubin duše policajta (žije mezi mrtvolami, hledá stopy, štve svoji kořist) na straně jedné a na straně druhé nitro bandity (dělá, co mu jde nejlíp - krade). Psychologie postav, speciální efekty, budování napětí, příběh, herecké výkony - o všem zde se dá psát v superlativech. Nápad ukázat ,,obě" strany jako lidi - no jo, ale komu má potom člověk držet pěsti? M.Mann dokázal, že to s filmem myslí opravdu vážně. A podobné filozofie se drží bohudík dodnes. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Výborne vyvážený mix akcie a psychológie v brilantnej hre na mačku a myš medzi LAPD a Mr. McCauleyom . V čase veľkého boomu „tarantinoviek“ mohol Heat pôsobiť ako baletka medzi hokejistami alebo skĺznuť do prispôsobovania sa módnemu subžánru. Lenže Mann to natočil po svojom a natočil to výborne. Ako scenárista si zaslúži poklonu za prácu s obrovským množstvom postáv, ktoré nie sú prvoplánovo cool a napriek tomu sa pohybujú v príbehu s absolútnou samozrejmosťou, ako aj za chirurgicky presné rozdelenie úloh jednotlivých figúriek. Ako režiséra ho zas treba obdivovať v tom, ako vie budovať atmosféru postupne sa zaťahujúcej slučky okolo oboch hlavných hrdinov, ako vie pracovať s hercami a ako vie dávkovať psychologické časti a prekladať ich niekde striedmou , zato rýchlou, inde živelnou akciou. Na Heat mi vadia len dve veci – možno trochu prestrelená stopáž, kde by sa oplatilo film prestrihať najmä v úvodnej časti a klasický Mannov koniec. Všetky filmy, ktoré som od neho videl skončili rovnako a i keď to beriem skôr ako poplatnosť vkusu amerického publika, dúfam že Mann aspoň raz tento svoj neduh nechá stranou. 9/10 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden ze špičkových akčních thrillerů a to snad ve všech ohledech a ve svém žánru trvalá záruka kvality..Film je od začátku až do konce napínavý, má skvělou opravdu nadupanou atmosféru, vynikající ozvučení, hudbu, realisticky natočené scény (vyloupení a útěk z banky a následovný snad desetiminutový masakr v ulicích LA), strhující děj, film prostě nemá skoro žádná hluchá místa a ta děsivá skoro tříhodinová stopáž vám uteče ani nevíte jak. Rozhodně film nenudí a jen tak lehce vás nenechá vydechnout..Herecké výkony i ty vedlejší jsou přímo fantastické a na velmi vysoké úrovni. Charismatičtí tahouni filmu Al Pacino a Robert De Niro zde sehráli dva hlavní party, jsou to muži, kteří se až do nádherné scény improvizovaného rozhovoru při posezení v kavárně skoro neznají, oba stojí na opačných stranách zákona. Jeden na straně zákona, ale přitom strašný cholerik a druhý vůdce profesionální zločinecké party, nelítostný, ale, když ho pak už poznáte líp, tak také velký sympaťák..A teď kdo s koho? Jde o to komu víc fandíte, kdo se vám za tu dobu víc vryl po kůži, s kým prostě sympatizujete? Nikdo z nich nechce udělat samozřejmě chybu. Jejich vzájemný souboj dokonale vystihuje a naplňuje onen samotný název filmu. Vřele doporučuji, jen škoda toho konce. I když jsem tak trochu čekal, jak to asi dopadne, tak bych to přeci jen, možná ukončil trochu jinak, ale to je věc názoru... ()

Galerie (171)

Zajímavosti (80)

  • Amy Brenneman (Eady) se nelíbil scénář a nechtěla se projektu vůbec zúčastnit s tím, že je vše moc brutální a je tam moc krvavých scén. Michael Mann ji přesvědčil, že s tímto uvažováním se na roli přesně hodí. (don corleone)
  • Hoci sú Robert De Niro (Neil McCauley) aj Val Kilmer (Chris Shiherlis) ľaváci, obaja používajú zbrane ako pravorukí strelci. (ČSFD)

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno