Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Karen řešila plutonium, ale že sama hulí první ligu jí asi nevadilo. Ať mi málem oscarový film promine, já viděl nudu rozmazanou do dvou hodin. Náznaky napětí byly po zásluze potrestány a celé to skončilo tam, kde bych si představoval začátek. Bez hereckých es by to bylo jako dívat se na spící žížalu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

13. listopadu 1974 se chce Karen Silkwoodová, zaměstnankyně jaderné továrny, sejít s reportérem New York Times. Nikdy tam neměla chtít jít... Dramatický snímek se skvělými výkony byl nominován na pět Oscarů: za harecký výkon Meryl Streep a Cher, režii, scénář a střih. Režie : Mike Nichols. Scénář : Nora Ephron a Alice Arlen. Hrají : Meryl Streep jako Karen Silkwood a Cher jako Dolly Pelliker. Film podle skutečných událostí. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy s podobnou tematikou sa dnes točia s oveľa premyslenejšími scenármi a s rozsiahlejším záberom. Zbytočne pomalý dej a film mohol mať rýchlejší spád. Najmä záverečná polhodinka pridala filmu na atraktivite a pútavosti, inak som sa citeľne nudil. Zachraňujú to hlavne herecké výkony a vedomie, že ide o skutočný príbeh. 60%. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Téma sice zajímavé, ale bohužel naráží hned na dvě zdi naráz - 130 minut je až příliš, nehledě na to, že se tak poměrně často dostává na divákovu oku ne zrovna lahodné dialogy. Rád bych ještě zapolemizoval nad tím, nakolik byla problematika rozvinutá. Je otázka, jestli to vlastně bylo možné. SPOILER! Přece jen, ve filmu se nedovíte víc než ze zdejšího obsahu. SPOILER! Jediné, co se tedy dá obdivovat, je akorát skvělý výkon Meryl Streep, kvůli které jsem si vlastně film sehnal. Překvapila mě trochu odlišnější hereckou polohou - někdy má celkem blízko k rošťačce, což v jejích novějších filmech rozhodně neuvidíme. Je to bohužel jen jedno z mála pozitiv, víc než na dvě hvězdy to totiž vzhledem k vzneseným nesrovnalostem nevytáhnu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek měl pojednávat o nekalých praktikách v jaderném průmyslu a byl jsem náležitě zvědavý, jaký bude pohled filmařů na naše americké kolegy a jak moc se proměnilo prostředí v našem oboru od vzniku filmu. Po pravdě, Silkwoodovou považuji z dramatického hlediska za nezvládnutý materiál, kdy se film táhne jako med nasbíraný na lžíci. S krátkým odstupem času si z něj nevybavím víc než nekonečné ohníčky cigaret a velmi svérázný přístup amerických zaměstnanců k bezpečnosti práce, který by byl o pouhou dekádu později od vzniku snímku v našich poměrech nemyslitelný. Ještě k tomu kouření - tak vstřícní k potřebám tabákového průmyslu nebyli - domnívám se - ani filmaři 50. let. Přesto charisma Meryl Streepové jako jedné z nejlepších hereček své generace leccos zachraňuje, takže horko těžko si třetí hvězdičku obhájí. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (21)

  • film se promítal i v tehdejším socialistickém Československu coby výpověd o praktikách zlých kapitalistů utlačujících "dělnickou" třídu, avšak s ohledem na tehdejší netoleranci k sexuálním menšinám byla role Cher z filmu prakticky celá vystřížená. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)
  • Kurt Russell byl za roli Drew Stephense nominován na Zlatý glóbus. (virus10)
  • Lily Tomlin absolvovala konkurs pro roli Dolly. (D3VIL)

Související novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama