Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

kinej 

všechny recenze uživatele

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oproti novější verzi je zde propracovanější psychologie postav - což už je samo o sobě pro zombie horror dost netypické. Kupodivu to ale není na škodu - začnete s těmi lidmi cítit a fandit jim. Film má správný nadhled a scénář je promyšlený, v rámci možností realistický (až na ty zombíky, pochopitelně :o), takže jednání postav je překvapivě logické (což také není u podobných snímků standardem). Dle mě skutečně povedené dílko. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Je neskoro. Tento svet sa neoplatí zachrániť. Prežili len blbci.“ Romero je génius zombies horor, ale na Úsvit mŕtvych asi treba vek. Aspoň ja som bol na prvé pozretie sklamaný. Až o niekoľko rokov neskôr som docenil dlhé akčné scény (kamióny), užil si brutálne gore režisérovho kamaráta Saviniho (vo finále zažiari ako člen motorkového gangu), príbeh s presahom s nábehom na filozofiu, krásnu výpravu parádneho, ozrutného, rozľahlého obchodného centra, disciplinované herecké výkony atď. Pritom sa mi na 5* páči aj Snyderov remake, ale z totálne odlišných dôvodov. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade som mal možnosť vidieť režisérsku verziu a aj keď tento film má svoje výhody oproti noci je príliš strnulý. Opäť tu máme hlavné postavy, ktoré sa stretnú a spoja, v domnení že môžu prežiť. Tentoraz v obchodnom dome. Zombie ich samozrejme obkľúčia a oni nemajú kam újsť. Jedinou záchranou je pomoc z hora. Tá bohužiaľa ale neprichádza. Romero tu prvý krát použil veľa krvi a odelených nôh a rúk aby ukázal deštruktívnu silu Zombiekov ale v konečnom dôsledku to postráda tú správnu atmosféru. Tiež by som povedal že sa tu vyskytujú aj komediálne prvky čo narúša film , ktorý je raz strašidelný a raz smiešny a vzhľadom na situáciu v akej sa ocitnú hlavný hrdinovia to vyznie trápne a nedotiahnuto. Samozrejme réžia je skvelá, aj scénar , o maskách ani nehovoriac ale postráda to atmosféru, ktorá by viacej prehĺbila beznádej. Tu nie je a preto len sledujeme osudy hrdinov ako sa snažia niečo poriešiť ale vy už dobre viete ako sa to všetko skončí. a tiež na poriadne mäso musíte čakať až do konca. Väčšinou je to len hra na mačku a myš medzi ľudmi a Zombiekmi v obchodnom dome. Keď sa tam dostanú všetci môžme hovoriť o určitej gradácií aj možno strachu ale v konečnom dôsledku toto je jedna z mála vynimiek kedy remake - v snyderovom podaní, je lepší, akčnejší , strašidelnejší, apokalyptickejší. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Romerovo zombí krve prolití číslo dvě! Tentokrát barevně! Extra červená krev! Čtyři lidi zabarykádovaný v obchoďáku obklíčeným davem oživlých mrtvol! Je to párádní horor u kterého se i pobavíte! Tom Savini jako šéf motorkářu na toho jentak nezapomenu. Tohle je zombie klasika kdo neviděl nezná ani zombi! ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Joseph Pilato se ucházel o roli Stephena. (Chatterer)
  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)
  • Scéna, kde lovci, policisti a vojáci střílí na nemrtvé, byla natočena za pomoci dobrovolníků. Lovci si přinesli vlastní zbraně, vojáci Národní gardy přišli rovnou v plné polní a všichni z pohotovostních týmů (policie, záchranná služba a hasiči) přišli dobrovolně. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno