Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Romerovo zombí krve prolití číslo dvě! Tentokrát barevně! Extra červená krev! Čtyři lidi zabarykádovaný v obchoďáku obklíčeným davem oživlých mrtvol! Je to párádní horor u kterého se i pobavíte! Tom Savini jako šéf motorkářu na toho jentak nezapomenu. Tohle je zombie klasika kdo neviděl nezná ani zombi! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První scény Romerova svědectví o doslovném rozkladu společnosti patří, nepočítáme-li nedostižná Vlákna, k oněm několika málo působivým počátkům apokalypsy. A není k tomu třeba žádných davových scén, megalomanských trikových kouzel ani ničeho podobného. Stačí k tomu pár lidí ve fiktivním televizním studiu, jejich nervozita, znatelně se stupňující strach a chaos. A hned poté jsme vrženi do brutálního světa, kde už přestávají platit všechna pravidla. Hlavní hrdinové se setkávají a společně, tak jako mnoho jiných, prchají, aniž by předem znali svůj cíl. Útočištěm se jim poté stává opuštěné obchodní centrum, v němž nalézají dočasný úkryt i pocit bezpečí. Živých mrtvých však přibývá a blížící se konec světa sebou nese i nezvratné změny společnosti jako takové... Kritika lidské společnosti tu nabývá ještě větší naléhavosti než předtím a s Romerovými závěry se možná brzy všichni seznámíme na vlastní kůži a zombie k tomu nebudou nezbytné.. Čtyři cukající se údy mrtvoly (jedna dolů za přece jen protrahovanou vztahovou a budovatelskou střední etudu) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, na to, že se jedná o uctívanou klasiku svého žánru, jsem na velkých rozpacích, i když bůhvíjak vysoká očekávání jsem věru neměl. Prvotním problémem je samotný námět, protože zombie mě jednoduše neberou - ani v literatuře ani ve filmu. Tím hůř v této podobě, protože Romerův film vůbec, a to ani v nejmenším, v mých očích nefunguje jako horor. Objevuje se v něm několik nechutných scén pojídání vnitřností, které snad působí i dnes odpudivě, ale určitě ne strašidelně. Pomalu, nemotorně se pohybující nemrtví ve mně jednoduše nevyvolávali pocit ohrožení a dost dobře jsem nechápal jejich vzrůstající převahu. Po celou dobu sledování mi přicházela na mysl scéna boje se strašlivým králíkem, který masakroval nebohé rytíře v parodickém snímku Monty Python a Svatý Grál. Vzbuzovalo to ve mě zkrátka tuto asociaci. Proto na mě snímek nemohl fungovat. Dobrému dojmu neprospěl ani mizerný dabing, který byl zvlášť odbytý ve scénách v televizním studiu. Pokud nepůsobí Úsvit mrtvých jako horor, je možné ho do jisté míry akceptovat jako podobenství postkatastrofického světa a kritiku konzumní společnosti. Film nastartoval tradici, kdy se děj odehrává v prostředí velkého supermarketu, na kterou později navázala řada dalších úspěšných snímků. Jenže i tady je problém s celkovou délkou, hluchými pasážemi a psychologií postav.. Celkový dojem: 40 %. Snyderův nedávný remake považuju za výrazně funkčnější a působivější filmový kousek. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Viděn pouze Director´s cut a popravdě mě to přišlo dost roztahaný. Bohužel nemám tušení, které scény byly přidány, ale i přes některé nudné sekvence se jedná o lepší zombie film, i když remake od Zacka Snydera je ve všech směrech o dost lepší… zde jsou zombíci spíše komičtí a neškodní, takže napětí nebo strach jsem zde nepocítil. Mé hodnocení 3 hvězdičky… ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Natáčení v obchodním domě bylo odloženo na dobu po Vánocích, protože by bylo příliš nákladné, aby se sundávala a znovu instalovala vánoční výzdoba. (Mr.Hudson)
  • Scéna, kde lovci, policisti a vojáci střílí na nemrtvé, byla natočena za pomoci dobrovolníků. Lovci si přinesli vlastní zbraně, vojáci Národní gardy přišli rovnou v plné polní a všichni z pohotovostních týmů (policie, záchranná služba a hasiči) přišli dobrovolně. (DivX)
  • Letiště použité ve filmu je Harold W. Brown Memorial Field. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama