Reklama

Reklama

Detektivní příběh o záhadné ženě, která s sebou nese smrtelnou kletbu. Rok1925. Slibný mladý advokát Arthur Kidd (Adrian Rawlins) cestuje do Crythin Giffordu, aby vyřídil záležitost náhle zesnulé Alice Drablowé.Ve vlaku potkává Sama Tooveyho (Bernard Hepton), který popisuje paní Drablowou jako samotářku. Příští den je Arthur na pohřbu paní Drablowé pouze jedním ze dvou truchlících - mimo postavy postávající opodál a celé zahalené v černém. Jeho otázky na danou osobu jsou místními zodpovídány velice vyhýbavě a s hrůzou v hlase. Pouze neobydlený dům po paní Drablowé může odhalit tajemství strachu, který dopadá na všechny, jež ženu v černém spatří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (72)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Při srovnání knížka-verze '89-verze '12 je tato určitě nejslabší, příběh je tak nějak halabala převyprávěný a přestože se snaží držet věrně knižní předloze, tak ty nejpovedenější okamžiky ignoruje. Na body s mladším vydáním pak prohrává jak v atmosféře, tak i v příběhu samotném, tam kde je Radcliffe a spol. opravdu děsivý, je toto spíše takové... úsměvné. Jedná se však o televizní film, navíc z osmdesátých let, takže při přimhouření obou očí jde stále o docela působivý horor, o to spíš, když si jej pustíte v předvečer Halloweenu :-) ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film je frcnutý pekným gotickým vizuálnom. Zo všetkých strán močiar a v strede dom, ktorý na diváka musí vplývať strašidelne aj z jeho temným exteriérom. Ma silný atmosferický výboj, hmlou sa nešetrilo, ale snímaním cintorína tiež nie. Film je z roku 89, ale vobec si nevypomáha trikmi, to tam dosť chýbalo. Žena v čiernom tu je tiež len sporadicky, ale keď už konečne je vidieť,tak má v sebe silnú dávku napätia. Atmosféra je tu vynikajúca, ale bez úmrtí to nemalo silu dlhodobo zaujať. Ja som tu nenašiel to, čo iný užívatelia, ktorý filmu švihli 5*. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna scéna je zde naprosto k posrání, a to si myslím, že už jsem viděl dost hororů. Na televizní film je vidět, že jsou zde určitá omezení, ale všechna jsou využita ku prospěchu atmosféry. Remake, který byl nedávno natočen, je dobrý, ale stejně tak dobrý je i původní film, který by si zasloužil alespoň televizní uvedení v našich luzích a hájích. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá ducharina,dnes sa takéto príbehy už nerobia.Dobrý film od začiatku do konca.Aj keď sa tá žena v čiernom zjaví vo filme len párkrát,je to skvelý príbeh.Bez akýchkoľvek ďalších príšer,monštier a pod.Na filme vidno britskú horrorovú tradíciu.Ale niekomu to možno bude pripadať dosť staromódne.Jednoduché efekty,desivá atmosféra,mrazivé napätie,žiadna počítačová grafika ani žiadne gore,a predsa dobrý film.A dokonca je to TV produkcia. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bez debat výtečný atmosferický gotický horror jaké umí snad jen v Anglii. Blata, mlhy, opuštěná usedlost, uzavřené společenství s tajemstvím... Však to znáte. Jenomže ač obvykle oceňuji, když není literární předloha slepě zadaptována a je v ní i kus vlastní invence, tak tady změny spíše škodí celkovému zážitku. Protože nejde ani tak o drobné zásahy do děje jako o úplné překopání novely Susan Hillové. Ne všechny změny jsou jen na škodu (technická udělátka v domě), ale zcela jiný děj, věk i motivace postav (v jednom případě dokonce i zcela jiné pohlaví!), to už je trochu moc. Navíc vynechání prologu a vykecání "toho" již v úvodní pětačtyřicetiminutovce má neblahý vliv na úplný závěr, který nemá ani zpoloviny takový emocionální dopad jako v předloze, která vás nechá váhat až do posledních stran "vo co vlastně de" a pak to pouze v posledních pár odstavcích nevídaně vygraduje. ()

Zajímavosti (5)

  • Herečka Fiona Walker, představitelka Madam Toovey, byla ženou režiséra Herberta Wise. (Chatterer)
  • Mezi knihou a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Například paní Kiddová (Clare Holman) se v knize původně jmenuje Kippsová. (Chatterer)
  • Poprvé byl film vysílán na anglickém televizním kanále ITV na Štědrý večer roku 1989. (Chatterer)

Reklama

Reklama