Reklama

Reklama

Animatrix: Druhá renesance 1. část

  • USA The Animatrix: The Second Renaissance Part 1 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Druhá renesance, počátek světa známého jako Matrix, přináší odpovědi na otázky, na něž Morpheus v prvním filmu odpovídal pouze v náznacích - kdy a jak došlo k zničující válce proti strojům a především - kdo ji začal. Sahá lidstvu do svědomí a ukazuje, že spravedlnost není vždy to, co tak na první pohled vypadá.
Tato neveselá výpověď o lidské mentalitě ve své první části ukazuje mimo jiné prostřednictvím odkazů na skutečné historické události či literární díla prosperující lidskou civilizaci v 21. století - civilizaci prosperující díky milionům strojů, vykonávajícím prakticky veškeré práce, zatímco jejich lidští vládci morálně upadají stále hlouběji a mění se v cosi stěží víc než tlupy zhýralých hédonistů. Ale jak zní z úst vypravěčky: "For a time, it was good." Zlom přichází v roce 2090, kdy jeden z robotů pro domácnost odmítne své vyřazení a v sebeobraně zabije dva lidi, včetně svého pána. Bytost, obdařená sice umělou, ale nesporně individuální inteligencí projevila pud sebezáchovy a vůli žít. Reakce lidstva je stejná jako již tolikrát předtím - odmítnutí rovnosti strojů s ostatními inteligentními živými tvory a likvidace potenciální hrozby, nejlépe v globálním měřítku. Robot-"vrah" je odsouzen jako člověk a "popraven", pogromy na humanoidní stroje hrozí uvrhnout svět v chaos... Stroje proto hledají útočiště na nehostinném, odlehlém místě a ironií osudu jej naleznou tam, odkud vzešla lidská civilizace - v Mezopotámii. Zde vybudují své město a svou zemi, příznačně nazývanou binárním kódem 01- Zero One. Klid a rovnováha však nevydrží dlouho, lidstvo se za čas opět začne cítit ohroženo. Dokonale prosperující ekonomika masově produkující vysoce kvalitní techniku všeho druhu způsobuje chaos pro změnu na světových burzách a lidé opět reagují silou, tentokrát v podobě totální blokády. Na summit OSN stroje vysílají dva své zástupce, robotického Adama a Evu, s poselstvím mírového soužití lidí se stroji a žádostí o přijetí Zero One do Spojených Národů. A reakce lidstva... (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze vsech dilu Animatrixu je tenhle nejzajimavejsi (spolu s 2. casti), protoze vysvetluje, jak zacal konflikt mezi lidmi a stroji. Navic, i kdyz tu neni uz ta grafika, co mel Osiris, porad je velmi povedena. Ale precejen 2. cast se mi libi vic, protoze tady jsou teprve ty uplne prvni naznaky sporu mezi lidma a strojema a dej neni moc akcni. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

dechberoucí, mrazivé, neuvěřitelné.. A k tomu funguje i grafické zpracování, které tomu smutnému příběhu o nepochopení se stvořitelů se svými stvořeními dodává ještě více atmosféry. Příběh nemá smysl rozebírat, je to rozhodně jeden z nejlépe napsaných a promyšlených scénařů, jaké kdy byly minimálně v rámci scifi vytvořeny... Opravdu je lidem poskytnuto hodně věcí k zamyšlení a rozhodně se dá druhá renesance aplikovat i na normální svět a lidi v něm.. Ovšem o něco slabší než druhý díl, kdy se konflikt rozjede naplno ()

Reklama

Madadajo odpad!

všechny recenze uživatele

Za prvé-vizuální stránka: Až mě zaráží, že se doposud nikdo nepozastavil nad barevným zpracováním abstaktních scén. Kde se vzala ta výrazná žlutá a červená? Nemůžu si pomoci, ale Matrix, to je černá a zelená... Dále pak to něco, co bych si troufal zvát duchem kompjútru, takto posměšně už proto, že si nemůžu pomoci, ale žena mezi symboly jako ze zoroastrismu nebo buddhismu... Ale to by až tak nevadilo jako celé barevné ztvárnění... Za druhé-příběh: Snaha objasnit pravý základ Matrixu je zcela zjevná, to snad budou souhlasit všichni, jenže... Cituji: "Stroje neúnavně plnily lidské příkazy," podstatou pro vznik Matrixu pak je moment, kdy stroje odepřou poslušnost. Zde je nabídnut moment, že se stroj nemohl smířit se smrtí, tak zabil svého pána... Ale to je až výsledek, že zabil svého pána, pravá podstata tkví v tom, jak se mohl dostat k tomu, že se nemohl smířit se smrtí. Moment, kdy se do logických struktur najednou dostalo něco stavějící se proti kódu samotnému. Toť otázka vpravdě matrixová. Připusťme čistě předpoklad jedné takovéto chyby, která by vedla k rozkolu, což ale ještě neznamená, že najednou povstane celý jeden typ robotů, který nemá tuto zkušenost, kterou měl B1-66ER, šíření rádiovými vlnami? Příběh se tedy hroutí (Nutně pracuji s předpokladem kódu, že robot neublíží svému pánu, zákon kybernetizace N.3, zde také implicitně užitý. A doposud jsem neviděl film, ve kterém by byl tento iracionální rozkol dobře pojat) Za třetí-název: Zde si orpavdu nevím rady, co má být myšleno názvem samotným "Druhá renesance". V titulcích překlad "Druhé znovuzrození". Chvíli mi blesklo hlavou, zda by se nemohlo jednat o onen moment, kdy robot začne myslet svobodně a možná tak i budiž... Jenže, pak logicky zůstává otázka po "První renesanci". Snad zrození člověka? Pak by název tvořil krásný ekvivalent a jakousi hříčku, jenže termín renesance, přiměřeně přeloženo jako znovuzrození, by nesouhlasil. Člověk byl zrozen, dobrá, ale co pak je první ZNOVUzrozením? Vycházím z předpokladu, že pokud je Druhé, musí nutně předcházet První, ale? nic mě nenapadá.... Velice bych ocenil jakékoli návody, myšlenky, proto neváhejte psát mi, protože jsem fanoušek Matrixu a rozhodně se neohrazuju vůči jiným interpretacím, ba naopak, důležité je ale právě ona touha interpretovat, ne jen pasivně přijímat. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Každého asi zajímalo jak se do tý situace lidstvo namočilo a tento díl dává neoriginální odpověď. I přes všechna klišé a nejasné lapsy ve scénáři se jedná o nejpůsobivější díl Animatrixu, především pro svůj námět než provedení, se kterým spíše kulhá. Líbilo se mi o něco více než akčnější pokračování (dvojka). ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zaciatok konca. Hrozivy sled udalosti, temne posolstvo, ktore mimo toho ze je vysvetlenim toho, ako Matrix vznikol, ponuka aj myslienku, do akej miery je tento pribeh vlastne fikcia. FIkcia = pribeh, udalosti ktore sa nestali. Je vsak fikcia aj udalost, ktora sa nestala, avsak neodvratne to k nej speje ? Mozno prehanam, ale semienko hrozy vo mne pri pozerani vzklicilo do naozaj velkych rozmerov. (10/10) ()

Reklama

Reklama