Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 359)

novoten 

všechny recenze uživatele

Ta základní premisa byla bez sebemenšího tušení, do čeho se pouštím a bez vědomí, že ji uvidím v dalších pokračováních nesčetněkrát, tenkrát vážně dokonalá. Beznaděj, neznámo a lidé v silně stísňujícím prostředí i situaci fungují dodnes. Škoda, že s Jigsawem přišlo i utrápené klišé "Mířím na tebe, ale počkám, až mi tu zbraň sebereš", protože bez něj by Wan cílil pořádně vysoko. To, co ale scénář ztrácí tady, to získává pointou. Ta je sice problematická, děravá a snad i nemožná, ale nemůže se jí vzít to, že je vážně nezapomenutelná. Nové Se7en tehdy sice opravdu nepřišlo, ale s odstupem jedné dékady a v přítomnosti nevyvážených pokračování dozrálo první Saw do velmi příznivých barev. 70% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Říká si Jigsaw, a ani z dálky nepřipomíná lovce psychopatů. Jeho oběti jsou hlavně hříšníci, které láká do svého světa zvrácených her a pastí, aby je řádně napravil, případně mazaně popravil. Svou práci tajného z nejtajnějších záporáků miluje. Feťáky stejně tak. Žádný z adeptů, kteří potřebují hrubě pozměnit svůj facelift, mu neuteče. Oko Jigsawovo totiž vidí vše! Rozhodně s ním není sranda. Pokaždé je o tři kroky dál, než vy. S ním zkrátka nejde vyjebat: on totiž vyjebe s váma se všema. Vyjebe! Kolem sebe rozsévá jen strach, smrt a zkázu. Jeho "Půjdete do tepláků!" vám v uších bude znít dokonce déle, než "Let's play the game!" Ne, není to prdel. Je to skutečný Horor.cz. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Překvapivá mozaika s šokující pointou, která se zdá být tak rafinovaná, až se do ní zamotali i sami tvůrci. (Nad použitím pilky k jinému účelu je radno nepřemýšlet.) Film také disponuje kvalitním hudebním doprovodem a prolízat se jeho hustou atmosférou až na konec je opravdový zážitek. Již nikdy se vám nejspíš nestane, abyste usnuli ve své fotografické komoře. [TOP 19/13 72%] ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První díl Saw jsem viděl už asi šestkrát a vždycky mi v posledních minutách tlouklo srdce jako o závod. Další díly jsou sice o poznání horší, ale i tak je Saw jednou z nejkomplexnějších a nejkvalitnějších hororových sérií všech dob. Horror movie of the year ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Good. Good. Extrémní fyzický a psychický teror alá Kostka, v trochu jiném podání. Celý film je hodně dobrý, ale stejně má své mouchy. Degradování vraha na to, že nosí trapný plášť typu Purpurové řeky 2 nehledě na to, že ho policajti mohli pohodlně asi tak 40x zabít. Jinak však dobře vypointované a vesměs originální. Srovnání se Sedm se asi nevyhnu takže ať to máme rychle za sebou. Sedm je o mnoho dospělejší a postava vraha je tam naprosto perfektní, oproti tomu v Saw je to jen takový odvárek aby to dobře vypadalo. Jinak ale spokojenost. A ještě jeden film z kterého autoři stoprocentně čerpali ne-li přímo vykradli je Šílený Max. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Celý film byl natočen a sestříhán během pouhých 18 dní. (Pilda17)
  • Film bol zakázaný v Malajzii. (Paldiny)
  • Britský časopis Empire zařadil film v žebříčku nejlepších filmů všech dob na 499 místo. (Folky)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama