Reklama

Reklama

Star Trek

  • USA Star Trek (více)
Trailer 3
USA / Německo, 2009, 127 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder (více)
(další profese)

Obsahy(1)

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický, a jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti. Opravdu, u Vulcanu na ně čeká ničivá loď pod velením romulana Nera. Nero chce, aby důstojník Spock trpěl, jenže Spock toho muže vidí poprvé v životě. Ukáže se, že Nero je z budoucnosti, kde byl svědkem zničení své planety, svého domova. Viní z toho Spocka, který slíbil, že planetu zachrání. Cestoval proto do minulosti a chce, aby mladý Spock trpěl stejně, jako trpěl on. Chce zničit jeho planetu, jeho domov, jeho rodinu. Bohužel se mu jeho dílo zkázy podaří a Vulcan přestane existovat. Další na řadě je Země. Mladá posádka se musí hrozbě postavit. Snad se při tom z Kirka a Spocka stanou dobří přátelé, tak, jako tomu bylo v jiné časové linii. (TV Prima)

(více)

Videa (16)

Trailer 3

Recenze (1 950)

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi sem čekal až moc, když to bylo tak opěvovaný a když to mělo tak vysoký hodnocení všude, ale na druhou stranu je taky fakt, že seriálu sem nikdy taky neholdoval a většinou sem na něj koukal, jen když sem se k tomu náhodou nachomítnul. Nicméně Abrams to vzal pěkně vše od začátku, nezatěžoval nějakou nutností znát seriál, bylo to jen výhodou, vše vysvětlil, představil postavy a šlo se hned na dokonalý vizuální orgie, který byly takřka v každým záběru a který si se slovem dokonalost dost často pohrávaly jakoby to bylo normální, což sem teda uvítal, protože to já můžu, když na mě film v kině zkouší takovýhle věci, ale vedle toho už byl bohužel trošku slabší děj, sice né nějakej stupidní nebo nedomyšlenej, jen prostě takovej neohromující a bez nějakýho většího nápadu, prostě typickej první díl nějaký známý série jako byl třeba Batman nebo Superman, působilo to dost podobně, navíc sem si moc neoblíbil hlavního hrdinu Kirka, protože to je takovej blbej machřík hezounek a to já zase moc nemusim, ale jinak až na těch pár výtek spokojenost a už se těšim na druhej díl, očekávám vzestupnou tendenci jako u Batmana. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najlepšia filmová sci-fi od Matrixu a najlepšia space opera... zhruba od Impéria vracajúceho úder. No nezbavíte sa pocitu, že to nie je úplne dokonalé. Tak, ako Abramsovej M:I:III niečo chýba do Bourna, tak aj Star Treku niečo chýba do akejsi hypotetickej ultradokonalej vesmírnej sci-fi. Nie je jednoduché definovať, čo to je. V tom filme totiž zdanlivo funguje úplne všetko. Spletitý príbeh výrazne presahuje klasickú "báchorku o pomste" (pretože je maximálne osobný), je veľmi šikovne nalepený na starý Star Trek a zároveň sa nebojí vykročiť vlastnou cestou. Postavy sú nesmierne sympatické (úplne všetky!). Je to inteligentné, je to vtipné, má to neuveriteľné tempo, parádne triky a hlavný hudobný motív mi hral v hlave ešte hodinu po odchode z kina. Emócie Abrams vyčarúva lusknutím prstov (jediný pohľad do očí malého emzáčka zo základne na ľadovej planéte pri Peggovom odlete vám rozpovie dojímavý príbeh o priateľstve). Avšak v závere (a to asi bude ten problém) to zľahka stráca dych a napätie. Absolútne uspokojenie z akčného vyvrcholenia, aké z novodobých filmov poskytuje napr. Bournov mýtus, sa nedostaví. Ani to ale nič nemení na tom, že prílet Enterprise doprostred záverečnej prestrelky vyráža dych a je jedným z tých okamihov, pre ktoré milujeme veľké hlučné letné popcorny. Tak či onak, Star Trek je nesmierne zábavná jazda. Kus klasickej sci-fi prenesený do 21. storočia tým najšikovnejším spôsobom. Teraz už len aby to malo aj komerčný úspech a Abrams dostal príležitosť natočiť dvojku, v ktorej môže podobne ako Singer v X-2 siahnuť po onej tentokrát (tesne!) nedosiahnutej dokonalosti. Najlepšia hláška? "Šerm." ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nejlepší vesmírné sci-fi mé generace? Abrams v roli Boha všech geeků ? Kapitán Kirk, jako vesmírný Indiana Jones ? Ano, ano a ano. Můžu koukat pořád dokola a stejně mě to nikdy nepřestane bavit. Lens flare, hudba M. Giacchina, Chris Pine, Quinto, Nimoy, Saldana, Pegg, Yelchin, Urban, Cho, Enterprise, zelený prsa, Hoth ... prostě neunavujicí pecka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme tu na teba štyria.“ – „Tak si priveď ešte pár ďalších debilov a bude to vyrovnané.“ Scéna, v ktorej rad za radom na mostíku Enterprise preberie velenie snáď každý okrem upratovačky (ale aj tá tam určite niekde je), asi najlepšie ukazuje, v čom je sila J.J. Abramsa. Nech robí akýkoľvek žáner, nachádza v postavách slabosti, ktoré si zamilujeme a v počítačových trikoch dojímavé ľudské sekundy. Už úvodný pôrod je vynikajúcim mixom najmodernejších efektov s „obyčajným" kvalitným hraním dobrých hercov. Ja osobne síce viem, kto je Čechov, čo je Hlboký vesmír 9, čo sa rozumie pod pojmom „prvý kontakt“ a viem si približne predstaviť, aké šialenosti sa začnú diať, ak chladnokrvnému pánovi Spockovi prasknú nervy. Ale to je asi tak všetko, za žiadneho extra fanúšika sa nepokladám. Napriek tomu sa mi prequel páčil. Vlastne som si ho zamiloval. Pripadalo mi to, ako keby niekto nakrútil akčný triler s 20-ročným Štúrom, Samo Chalupka by držal rotačný guľomet, vzadu by ich brokovnicou kryl Janko Kráľ a nad nimi nadsvetelným tryskáčom lietal Hodža. Nie je to dokonalé, možno je to trocha dlhé, Eric Bana je skutočne slabý záporák, jeho loď je zvnútra hnusná a scéna vysvetľovania časovej linky mi nedala zmysel ani na druhý raz. Ale akonáhle sa Star Trek rozletí plnou silou, už ho len tak niečo nedobehne. A on sa rozletí často. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mě nový Star Trek ničím nenadchnul, takže teď moc nepobírám všechnu tu nepřehlédnutelnou chválu kolem. Čekal jsem asi něco nového, neotřelého, výjimečného. Takový dojem, jaký jsem měl naposledy z WATCHMEN, takový dojem se ale nedostavil. Nic extra. Nic extra vzhledem k očekávání. Taková ta rozmáchlost na mě příliš nezapůsobila, nezafungovala, a nejvíc se mnou hnul emocionální úvod. Na druhou stranu slušná zábava s moc pěknými vesmírnými sceneriemi a sympatickým, ale nijak nepřehnaným humorem. Užil jsem si příjemné dvě retro sci-fi hodinky, nepřišlo mi tak žalostně umělohmotné jako TRANSFORMERS, druhou díru do zadku mi to ale nevyprdlo. 7,5/10 ()

Galerie (157)

Zajímavosti (91)

  • Randy Pausch, jeden z nejvýznamnějších průkopníků v oblasti virtuální reality, autor 3D výukového systému programování Alice, spoluzakladatele Carnegie Mellon's Entertainment Technology Center a fanoušek Star Treku, dostal pozvání od J.J. Abramse, aby se účastnil natáčení filmu. Pausch o této zkušenosti napsal na svém blogu: „Dostal jsem uniformu na míru a vlastní ovládací panel na můstku se spoustou tlačítek. Dokonce jsem řekl jednu větu!“ Pausch zemřel 25. července 2008. (HellFire)
  • Titulná karta filmu objavujúca sa v dvanástej minúte a tiež záverečné titulky sú navrhnuté Andrewom Kramerom, ktorého našiel J.J. Abrams na internete a odvtedy Kramer navrhol napríklad aj úvodné titulky k seriálu Fringe (2008–2013). (ČSFD)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

02.03.2023

Je to už několik měsíců, co studio Paramount s nadšením oznámilo vedle dalšího rozšiřování univerza skrze televizní seriály taky čtvrtý filmový Star Trek. V tom se měli údajně vrátit všichni původní… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama