Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Když ČT začínala uvádět Star Trek a začala tímle, tak jsem poněkud nechápal o co jde. To mi došlo až za týden, ale byl jsem spokojený. Docela by mě zajímalo, co nakonec vedlo producenty Star Treku k vybrání posádky z druhého pilotu Where No Man Has Gone Before, tedy Kirka a spol. Historie ukázala, že to bylo správné rozhodnutí, ale samotný děj a myšlenka téhle epizody je o dost lepší než druhého pilotu. Možná to bylo Kirkovo tajtrdlíkování a roztrhnutá uniforma oproti dost chladnému Pikeovi. Tenhle pilot má oproti tomu druhému doktora (McCoy přišel později) a tady "Number one", jehož pozice z TOS úplně vypadla a vrátila se až v TNG (Riker). Spock tu ještě není úplně jak ho známe (legendární úsměv když prochází kolem květin) a jeho rasa tu tuším není vůbec zmíněna. Tvůrcům se nakonec přece jen zdálo škoda tuhle posádku "space vehicle - vesmírného vozidla" Enterprise vymazat z historie a sestříhali jí do dílu Menagerie. Představitel Pikea zemřel velmi brzo a nikdy by tak býval nemohl hrát v pozdějších filmech. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nikdy som sa nejak extra nezapájal do debaty, že či Star Trek, alebo Star Wars (rovnako ako Marvel vs.  DC), pretože v detstve som skrátka začal s Marvelom a Star Wars, a už mi to potom ostalo. A začať v dospelosti študovať komiksové DC, alebo televízny Star Trek zaberie niekoľko rokov. Po tých rokoch som sa ale rozhodol, že si od budúceho roku Star Trek skuknem (teda nie celý, len Original Series, filmy a New Generation). A pilot bol obstojný. Prudko televízny, ale zábavný. Jefferey Hunter v hlavnej roli mi prišiel zúfalo necharizmatický, ale môže to byť len zažitou popkultúrnou spätosťou s Williamom Shatnerom. Nimoy, v tých pár scénach, skvelý. 3 a 1/2. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Pilotný diel ku kultovému seriálu nebol tak katastrofický ako som čakal. Samozrejme, ak by som vôbec nepoznal toto univerzum, je otázne ako by som k nemu pristupoval. Predsa len, mnohí diváci pociťujú skôr nostalgiu a úctu ako nejakú potrebu triezvo kritizovať. Každopádne čaro blikajúcich kontroliek, lacných kulís, hrdinských replík sa nevytratilo ani po rokoch, aj keď je nutné priznať, že ide najmä o subjektívny dojem fanúšika. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zrod najväčšieho sci-fi kultu. Možno nie je taký akčný, ako by sa od pilotu žiadalo, ale je aj po rokoch zaujímavý svojou zápletkou i spracovaním. Výborné masky, na tú dobu dobré štúdiové kulisy, aj jemný humor je podarený. Jeffrey Hunter sa na rolu kapitána hodí rovnako ako neskôr Shatner. Skvelý pilotný diel. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Neodvysielaný pilot známeho seriálu Star Trek. Zaujímavý príbeh o zajatí kapitána Pikea a jeho skúmaní telepatickými mimozemšťanmi, rozoberajúcimi povahové vlastnosti človeka, zatiaľ, čo sa ho jeho podriadení snažia zachrániť. Klasické kulisy zo 60. rokov, okaté interiéry, umelohmotné skaly a pod., celkovo dnes už zastarané efekty môžu pôsobiť smiešne, film je však pozerateľný a celkom zaujímavý. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Lloyd Bridges byl osloven, aby hrál kapitána Pika, ale odmítl s obavami, aby sci-fi žánr nepoškodil jeho kariéru. (Chatterer)
  • Talosiany nehráli herci, nýbrž herečky, které byly později předabovány mužskými hlasy. (Terva)
  • Po nevydařeném pilotním dílu "Klec" si stanice NBC vyžádala po Roddenberrym tři scénáře, ze kterých by vybrala ten pro nový pilotní díl. Rozhodla se pro scénář, který dnes známe jako díl "Kam se dosud člověk nevydal", protože byl nejakčnější a bylo v něm nejvíce vesmíru. Druhé dva scénáře nebyly opuštěny, natočily se podle nich díly "Muddovy ženy" a "Sláva Omegy". (mirliflore)

Reklama

Reklama