Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už posedmé se vrací legenda filmové Sci-Fi - Star Trek. Jejími hrdiny jsou opět kapitáni kosmické lodi Enterprise Jean-Luc Pickard a James T. Kirk, kteří se ve 24. století snaží překazit plány šíleného fyzika jménem Soran, který je odhodlán zničit civilizaci. Je to fascinující výlet vesmírným prostorem, v němž rychlostí světla proletíte dobrodružným příběhem nejslavnější a nejúspěšnější vesmírné ságy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (191)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších trekkies filmů, který oproti nim má tu výhodu, že v něm je naposledy legendární kapitán James T. Kirk (ano dědečku, ten z původní série :o)). Pro fanoušky povinnost stejně jako všechny ostatní filmy, ale tento má právě díky setkání Picarda s Kirkem neopakovatelnou příchuť. Originální série odchází, aby její místo zaujala nová posádka s novým kapitánem, který snad jako jediný zeST světa dokázal překročit stín Jamese T. Kirka. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Označení "roztažená epizoda seriálu" na tenhle film pěkně sedí, minimálně co do (ne)nahuštěnosti děje, který je je hodně jednoduchý a do těch standartních 45 minut jedné epizody by se dozajista vešel, zejména pokud by se vystřihla většina pasáží z Nexu, protože tam film neuvěřitelně zpomalí. I ten námět sedí spíš na epizodu, kde by to bylo jasných pět, ale na film je to málo. Filmovou stopáž by si tak zasloužily spíš některé epizody (třeba Yesterday's Enterprise nebo i Conspiracy, jejíž děj nakonec bohužel vyšel do ztracena...). I jako crossover to mohlo být lepší, ale i přesto všechno mám tenhle film ráda: scéna zničení Enterprise D, úvod na Enterprise B, Datův emoční čip.... je taky vidět, že filmový rozpočet Enterprise sluší. Možná ne na první pohled, ale rozhodně nápadná je změna atmosféry ve scénách na Enterprise D. Je to jiné než v seriálu, na lodi jakoby nefungovalo osvětlení, všechno světlo je od nějakého slunce, hodně stínů... oproti seriálu temnější, ponurejší. A to si lidi myslí, že se Star Trek přiklonil temnějšímu pojetí a většímu podílu akce až s příchodem JJ Abramse. Ne, začalo to už tady a pokračovalo skrze ostatní filmy s posádkou Nové generace, akorát to není hned tak nápadné, protože děj pořád hodně připomíná seriálovou epizodu. 8/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Povedenej ST film. Jedinej vyraznejsi problem je v pribehu, ten je sice zajimavej, ale tvurci sem narvali zbytecne moc motivu, takze je taky docela prekombinovanej a misty ztraci tempo. Triky jsou ocekavane opet oproti predeslejm filmum lepsi, ale masky mi prisly naopak horsi. Jinak nova posadka je fajn, Pickard je muj oblibenej kapitan, Enterprise ma par peknejch vylepseni a symbolicky rolicky Chekova, Scottyho a trosku vetsi Kirka potesi. Navic tu je perfektni zaporak McDowell. I pres tech par slabsich mist sem se celou dobu slusne bavil, takze dobry 4*. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hlavním důvodem, proč mám rád vesmírnou(!) sci-fi, není většinou to "sci", ale ono "fi". Pro představivost je ve vesmíru místa takřka nekonečně, takže se jí místo teorií warpových pohonů a červých děr nechávám unášet prakticky bez zábran. Ale důvod, proč mám rád Star Trek, je ještě trochu jiný a souvisí s tím, že většina sci-fi daleko více než o budoucnosti vypráví o své přítomnosti. Každá doba, kultura má svou morálku, etiku, ideály a také tendenci je do budoucnosti projektovat v destilované a koncentrované podobě. A právě fenomén Star Trek tuhle skutečnost zrcadlí hodně. Baví mě sledovat jeho postupný vývoj a proto tenhle komentář dávám právě na místo, kde se obě generace střetávají. I když spíš než nějaká vize vévodí tomuto dílu Datův emoční čip. Když vás bude zajímat minulost, zkuste zjistit, jak tehdy přemýšleli o budoucnosti. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

První Picardovský Star Trek film, i když Picardovský jen částečně, vzhledem k ve Star Treku tradiční hrátkám s časem, díky nimž se teď vrací i dávno mrtvý Kirk a pomyslně předává žezlo nad velením Enterprise. Naštěstí nejen o tom jsou Generations, takže i pro negeeka jde o vcelku dobré sci-fi s ucházejícím příběhem. Jeho problém je jen to, že je na poměry série až příliš standartní a komorní, tzn nad seriálovými díly nevyniká epičností a propracovaností tak moc jak by měl... a chechtající se Data nepřináší zdaleka tak zajímavou filosofickou odbočku, jako Data-člověk z následujícího "Prvního kontaktu". Každopádně, šílený a charismatický Malcolm McDowell potěší vždy. 7/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (23)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 1994 v Hollywoodu. (Varan)
  • Podle Williama Shatnera byla věta "Who am I to argue with the Captain of the Enterprise?" tím nejtěžším, co kdy ve Star Treku řekl. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 24. března do 9. června 1994 v Kalifornii, Nevadě a Arizoně. (Varan)

Reklama

Reklama