Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

přestože i následující startrekové filmy budou patřit k dobové špičce v rámci svého žánru, ten první si vysloužil místo mezi nejlepšími fantastickými filmy všech epoch. zhlédl se v bezprecedentním úspěchu Lucasových Star Wars, volně navázal na již v té době kultovní seriálový Star Trek, ale nejvíce ze všeho jako kdyby se inspiroval u Kubrickovy fenomenální 2OO1: Vesmírné odysei. platí to nejen o kromobyčejně pomalém tempu odvíjení děje, které - stejně jako u Kubricka - dává vyniknout lyrizujícím průletům vesmírných lodí, stanic a orbitálních modulů prázdnotou kosmu a ještě hmatatelněji dovoluje pocítit Goldsmithovu geniální hudbu, ale i o volbě tématu: pro nejlepší sci-fi filmy typický motiv střetu s neznámem, jaké dalece přesahuje dokonce i člověka budoucnosti. díky velice detailnímu a originálnímu produkčnímu designu (Andrew Probert je génius na svém místě a umělecké nadání Roberta McCalla nelze zpochybnit), Trumbullovým bezkonkurenčním schopnostem svého času nejlepšího tvůrce speciálních efektů, Wisově zkušené režii a snad i postřehům konzultanta Isaaca Asimova představuje antagonista filmu entitu dokonale cizí a nepovědomou, záhadnou a znepokojující, gargantuovsky rozlehlou a nepředstavitelně silnou. /// paradoxně právě bezdějové okamžiky jsou nejsilnějšími momenty filmu: dlouhé, geekovsky opojné, uchvacující záběry na Enterprise v suchém doku, dechberoucí průlet kolem gigantické cizí lodi a pozdější exkurze jejím nitrem. /// ač to lze vnímat jako klad i zápor, na rozdíl od Kubricka a jeho černého monolitu se Star Trek: Film vydává cestou postupného zodpovídání pokládaných otázek a odhalování mystérií, během čehož diváka zaplavuje udivujícími obrazy, znepokojivým burácením varhan (respektive blaster beamu) a subtilními hereckými výkony, které spíše jen chytře naznačují pocity a pohnutky postav. v nejlepším startrekovském duchu jsou osudy známých postav důmyslně propleteny jeden s druhým jako i s epickým konfliktem ohrožujícím celé lidstvo. na vztazích hrdinů a každém z jejich drobných, osobně motivovaných rozhodnutí záleží úspěšné rozvinutí celého toho relativně komplikovaného dějového spletence, v němž má takřka každá postava svou významnou úlohu, svůj vlastní konflikt a vlastní téma. skoro se ani nechce věřit, že film, který původně ani filmem být neměl, se těší tak důvtipnému a intelektuálně podnětnému scénáři. svým způsobem až mystický, ba duchovní snímek o bohu, který se vydal hledat svého stvořitele a našel ho v člověku. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|91%| Tak a máme tu první plnohodnotný film o Star treku. Musím na úvod říci, že jsem velkým fanouškem originální série, známou ve zkratce TOS (The original series), takže jsem se plně těšil na tento film, který je jakoby velkým návratem oblíbených hrdinů hvězdné lodi Enterprise po zhruba 10 letech, páč třetí a poslední série TOS končila někdy koncem roku 1969. Rozhodně nechi nějak srovnávat tento film s TOS, ale je jasné, že Tos měl zcela jinou atmosféru a vše ostatní, takže u mě jasně vítězé TOS. Nicméně i přesto je toto perfektní film, který by asi nepotěšil diváka, který by nehltal tolik TOS, nebo-li hůře, kdyby TOS vůbec neviděl a rovnou by se pustil do tohohle – to by byla velká blbost. Atmosféra byla v tomto případě ale dobrá. Taková hvězdná, hlavně asi tak první čtyřicetiminutovka se jakoby rozbíhala a to bylo na tom to nejlepší. Úvodní, dlouhé titulky, které byly vyplněné skvělou hudbou od Jerryho Goldsmitha, který mě nejvíc zaujal složením soundtracků k prvním třem dílů Ramba. Hudbu složil k tomuto filmu vydařeně. Jeho nový základní motiv se v mnoha scénách krásně odrážel. Dokonce dal i prá starých motivů, které zaznívaly v TOS. Úvod se rozbíhal většinou návratem starých, známých a skvělých postav z TOS. Kapitán Kirk byl ve švém živlu, dost energický. Dr McCoy zahrál svůj standart, Uhura – příjemná jako vždy, sympatáci Sulu a Čechov, Scotty, který si zde vypěstoval knír – pohodář, který měl sice o trošičku méně prostoru, ale tak je to jeden film a ne celý seriál se třemi sériemi (celkem 80 epizod). Nechyběl ani Spock, který se zde objevil až v cca 50 minutě filmu. Takže herci měli prostor. Bylo zde hodně zajímavých dialogů. Třeba ještě nová postava Deckera byla zajímavá. Efekty byly teda oproti původnímu seriálu nově provedeny. Především nově zřízené lodi Enterprise. Nová strojovna, nová transportovací místnost, která byla menší teda atd. Skvělá byla pro mě scéna, kdy Kirk se Scottym přijíždějí k nově zrekonstruované lodi Enterprise. Krásné pohledy jak na lod, tak na Kirka, který jí sžírá blahem, páč pro něj lod hodně znamená. Příběh byl v tomto případě takový složitější v tom, kdy padalo dost odborných názvů okolo podivného vetřelce ke kterému se lodí blížili. Mohl být příběh záživnější, ale to je asi tak jediný zápor. Tempo to mělo vysoké, konec měl zajímavou, ale jednoduchou pointu, takže si nemůžu vůbec stěžovat. Padlo i pár hlášek a aspon párkrát tu bylo i klasické poštuchování Spocka s McCoyem. Moje nejoblíbenější postava bude navždy Spock. Za ním je Kirk a pak McCoy, Scotty a další. Takže nic převratného tu nebylo a jak mě to zabavilo. Situace, kdy byla lod v ohrožení tu také byla, takže napětí se zde také objevilo. Nevím, co bych už dodával. Fanouškem Star treku jsem velký, tak se to těžko popisuje. Tos tenhle snímek o fous nepřekonal, ale přesto pálím 5 hvězdu, páč si to prostě zaslouží. Parádní návrat po 10 letech. ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Přibližně do poloviny je první celovečerní Star Trek vcelku nezajímavá konverzačka, která těží hlavně ze svého seriálového univerza, a se začleňováním neznalého diváka se moc nezatěžuje. Vše je vesměs podřízeno ortodoxním fanouškům, jak v rovině dialogové, tak i strukturou záběrů sestávajících se většinou z dlouhých výstavních scén, v nichž si trekkies konečně mohou v té nejlepší možné kvalitě prohlédnout interiéry a exteriéry nejznámější lodě ve vesmíru. Pomalé "bezdějové" vyprávění však následně Wise zasadí do mnohem širšího rámce, když začne s Enterprise putovat do neprobádaných útrob neznámého vetřelce - tady se opravdu nehodí nic jiného, než ono přirovnání k Vesmírné odysee. Dlouhé záběry, halucinogenní průlety lodí neznámým prostorem a majestátní hudba Jerryho Goldsmithe jdou sice proti očekáváním, ale na druhou stranu konstruují téměř nezapomenutelný vesmírný "trek" s výtečnou mysteriózní atmosférou. Úplný závěr je už naprostá "nerdvana" pro hardcore milovníky žánru. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zo starších Star Trekov mávam trochu zmätené dojmy, pretože im nejde uprieť úžasne hypnotická, tajuplná atmosféra, podtrhnutá magickým vesmírom a pomalým tempom, no práve dejová rozvláčnosť a absencia švihu či pohotovej akcie občas vrhá snímku do nepríjemnej nudy. Na jednej strane má divák možnosť vpíjať jednu podmanivú scénu za druhou bez toho, aby mu niečo uniklo - to je problémom mnohých dnešných filmov, pri ktorých ubieha všetko akosi príliš rýchlo. Zvažovala som 4*, pretože sa mi tento prvý Star Trek pozdával o niečo viac než 2 - Khanov hnev, ale nie je to film, ktorý by som si napriek úchvatnému atmosferickému prevedeniu chcela pozrieť v najbližšom čase znova. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ježišmarja, jak mě ta namachrovaná uhlíková jednotka, co si říká kapitán Kirk, sejří! Ta jeho povýšenost a přesvědčení, že do potahu velitelského křesla smí prdět jen on.. Evidentní inspirace Kubrickem a zároveň údiv, jak o jedenáct let starší vesmírná odysea předběhla svým technickým zpracováním dobu. Nutno poznamenat, že první celovečerák pro trekkies sám slouží jako inspirace pro budoucí tvůrce sci-fi (design vetřelčí lodě byl zjevnou předlohou pro tu mimozemskou v Independence Day). Zajímavým paradoxem, jdoucím proti startrekovým zvyklostem, je to, že nejpůsobivější okamžiky nepřichází při akci či komunikaci postav, ale naopak když posádka mlčí a promlouvá fenomén Goldsmith. Když zjihlý Jim s panem Scottem přilétají k zmodernizované Enterprise, slouží vše jen jako videoklip k pompézní Jerryho hudbě. Ať tak, či onak, pokud ještě nepatříte mezi ty, jenž obklopeni papundeklem, světýlky a kostýmy, ve kterých by se člověk styděl i vynést smetí, cestují galaxiemi za vzdálenými světy, Wiseův film vás může přesvědčit, abyste nastoupili na palubu. „Do vesmíru… Kamkoliv.“ Na místě jeho nadřízených z Hvězdné flotily bych ho za takové pokyny nechal zaplatit pohonné hmoty, frajírka jednoho.. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Vo filme sa po prvý raz objavili Klingoni so zvrásneným čelom. Už v pôvodnom seriáli Star Trek (1966) Gene Roddenberry chcel, aby Klingoni vyzerali mimozemsky. Obmedzenia v rozpočte pôvodného seriálu však umožnili iba to, že Klingoni dostali tmavý make-up a falošné obočia. (Nekrofil)
  • Na natáčení spolupracoval i Isaac Asimov, autor zákonů robotiky. (VMa)
  • Poručíčka Ilia, ktorú hrala Persis Khambatta, bola pôvodne plánovaná ako nová dlhotrvajúca postava do nového seriálu "STAR TREK Phase II". (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama