Reklama

Reklama

Star Trek: Do temnoty

  • USA Star Trek into Darkness (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min (Alternativní 127 min)

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Benedict Cumberbatch, Anton Yelchin, Bruce Greenwood, Peter Weller, Alice Eve (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 2009 představil tvůrce J. J. Abrams (seriál Ztraceni, Star Wars: Síla se probouzí) novou filmovou podobu legendárního Star Treku. Celá sága se vrátila na úplný začátek, kdy se na palubě nejmodernější hvězdné lodi U.S.S. Enterprise setkala dvojice hlavních hrdinů, budoucí kapitán James T. Kirk (Chris Pine) se svým pozdějším prvním důstojníkem Spockem (Zachary Quinto). Moderní filmové zpracování v podobě výpravného intergalaktického dobrodružství se setkalo s vřelým diváckým přijetím a už o čtyři roky později se vesmírná posádka vrátila v dalším pokračování ve filmu Star Trek: Do temnoty. Jak napovídá samotný název, tentokrát se jedná o velmi náročnou a nebezpečnou misi. Posádka vesmírné lodi Enterprise dostává za úkol dopadnout záhadného vesmírného teroristu Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch). Ten se po teroristickém útoku na archiv Hvězdné flotily ukrývá na nepřátelské klingonské planetě a hrozí, že se mu podaří rozpoutat ničivou válku, která může zničit celý vesmír. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer 2

Recenze (1 552)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný sci-fi film, ktorý je pokračovaním obstojnej jednotky. Má pomerne dobrý príbeh o posádke lode Enterprise na čele so schopným, ale rebelantským kapitánom, ktorý je po poslednej misii odvolaný, ale keď sa mimoriadne schopný terorista začne z neznámych dôvodov mstiť na celej flotile, získa svoju loď späť, aby ho dostal. Lenže musí nielen čeliť veľmi inteligentnému a nebezpečnému protivníkovi, ale postupne odkrýva aj celú pravdu. Spracovanie nie je zlé, ale ani ma nijak zvlášť neoslovilo. Čiastočným prekvapením je v rámci typu filmu pomerne nezvyklá zápletka, predsa len dej o čelení väčšinu času jednému protivníkovi, snahe jeho vypátraní a podobne sa skôr vyskytuje v úplne iných žánroch, ale s týmto nemám problém, skôr ma to len zaujalo svojou netypickosťou. Oceňujem, že film aj napriek môjmu subjektívnemu pocitu, že sa tu väčšinu času vlastne ani nič nedeje prejde až prekvapivo rýchlo, takže ani na okamih to nenudí, rovnako musím pochváliť, že úroveň infantilnosti sa podarilo udržať na dostatočne nízkej úrovni, aby mi to neprekážalo, len jednoducho si ma to celkovo moc nezískalo. Nenájde sa tu jediná situácia, ktorá by ma výraznejšie zaujala, rovnako mi bolo po celý čas úplne jedno, ako sa to skončí, ale aspoň sa na to dá bez problémov pozerať. Akcie je tu pomerne dosť, ale je iba priemerná. Je síce dobre natočená a samozrejme aj slušne veľkolepá, ale chýba jej silnejší náboj alebo aspoň viac nápadov, prípadne momentov, ktoré by stáli za pozornosť. No zase musím spomenúť, že tento typ akcie ma väčšinou necháva ľahostajným, takže ma to ani až tak moc neprekvapuje, ale zase záverečná havária alebo let v skafandroch aspoň trochu vynikajú. Herecké obsadenie na mňa pôsobí dosť zvláštne. Síce je plné známych a celkom dobrých hercov, ale väčšina ma v týchto úlohách vôbec nezaujala. Celá posádka lode Enterprise s výnimkou postavy Spocka, ktorý to aspoň trochu zachraňuje nestojí za nič a tak skvelý Benedict Cumberbatch ako hlavný záporák si všetky svoje scény berie pre seba, či už charizmou, konaním, ale aj charakterom svojej postavy, je bezpochyby hlavným kladom tohto filmu a celý čas som mu musel fandiť, lebo na kladnej strane nemá adekvátneho protivníka v žiadnom ohľade. Réžia a technická stránka svojmu žánru hanbu nerobia, vizuálna stránka nie je zlá a ani to prevedenie nepôsobí tak infantilne, ako je to často zvykom, ale aj tak si myslím, že sa to dalo podať aj lepšie, hlavne emócie vôbec nefungujú. Nepatrím medzi fanúšikov tohto typu filmov, ale keďže ma jednotka neurazila a navyše je tu môj obľúbenec Benedict Cumberbatch, tak som skúsil aj toto pokračovanie a určite nie som sklamaný. Nenudil som sa a ani ma to ničím neurazilo, takže obstojná oddychovka, ale len na jedno pozretie. 59% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas ta umírněnost prostě potěší. Sequelová pravidla sice diktují, že musí mít pokračování všeho víc. Abrams na to ale zvysoka kašle a raději servíruje stejně soustředěnou podívanou jako minule, v níž kloubí humor, drama i výživnou akci v tom správném letním poměru. V kupě trikové lahody se mu tak opět daří cpát dopředu postavy, které jsou právem daleko důležitější než to, kolik lodí se na plátně objeví a jak rozsáhlou destrukci si způsobí. Je to víceméně throwback k tomu nejlepšímu, co nabízely starší filmové Star Treky. Přitom se ale nezapomíná na svižnost moderního blockbusteru a poctivý vesmírně-dobrodružný náboj, kteréžto v pohodě zajištují patřičný tah na branku. Výlet do temnoty tak sice přes půl hodiny hledá přesný způsob, jak navázat na jedničku. Jakmile do sebe ale všechno zaklesne a nová mise nabere řádně osudové obrátky, je z toho stejně dynamická, efektní a emocemi nabitá podívaná jako minule. Ve výsledku tedy znovu spokojenost, ačkoliv Abramsovi stále zůstává prostor pro zlepšení. Snad zmizí u Star Wars. (8/10) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První díl nově nakoplé série Star Treku se mně líbil. Byl hodně akční, efektivní a zábavný, což jsem přijal s povděkem. Před těmi čtyřmi lety bylo fajn na takový film narazit, dnes už těch rádoby vydařených blockbusterů je celá kopa a je těžké v nich najít nějaký ten opravdu vydařený. Tenhle se ale povedl. Sice nevyrovnává kvality prvního dílu, ale hodně se jim přibližuje. Takový Benedict Cumberbatch je totiž naprosto perfektní protivník. No a J.J. Abrams je pro změnu skvělý režisér, takže v rámci digitálního orgasmu dochází ještě k příběhovým rošádám a k dalšímu prohloubení vztahu k hercům jako jsou Chris Pine, Zachary Quinto nebo Simon Pegg a já si tedy ve výsledky chrochtám pomyslným blahem. Je vidět, že fanoušci Star Treku se v tomto filmu nezapřou. Škoda toho, že tento film s původním, decentním Star Trekem, má společného tak málo, že mu to řada dalších fanoušků není schopná odpustit. Oprostit se od toho, tak si užijí příjemnou popcornovou zábavu, která tu myšlenku v sobě má. Jen se jí musí dostatečně otevřít. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem Do temnoty vpadla teprve dnes a už konečně chápu všechnu tu hysterii okolo Beníka. Ten jeho bestiální výraz padoucha, ty jeho oči podlité nejen zákeřností ale i krví. Ta umělá slza, jenž dokázal z oka svého vypudit ... asi jsem se zamilovala ... I když váhám. Přece jen jsem trochu víc na ty špičaté uši. Bombaaa prostě! Jsem v jednom velkém nadšení. Celá jsem prostoupena nepřetržitou akcí a napětím a ještě k tomu přes slzy nevidím a břicho mě bolí a nemůžu se přestat pořád smát, bo jsem si přečetla komentář od verbala! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny jsem koukal s očima dokořán, jakoby mi bylo zase patnáct. A stejně k tomu mám dvě zásadní výtky. Abrams obtáhnul koncept prvního dílu bez výraznější inovace (ten timing akčních scén sedí v rámci stopáže víceméně jedna ku jedné) a hlavně téměř nepracuje se záporákem (a že mu Cumberbatch nahrál jako málokdo). Teprve až na podruhé se rozhodnu, jestli to bylo všechno schválně a jde pořád především o tu palbu hlášek, dokonalých postav a „absolutních“ momentů, jako je třeba pád z vesmíru, nebo už je J. J. myšlenkami na druhé straně galaxie. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (53)

  • Ve scéně, kdy posádka vstupuje do atmosféry Qo'noSu, si lze všimnout rozpadajícího se měsíce Praxis, kolem kterého se točil děj filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991). (ČSFD)
  • V obou Abramsových startrekovských filmech se vyskytuje americké pivo Budweiser. V prvním filmu si jej objedná Uhura (Zoe Saldana), zde jej pije Scotty (Simon Pegg). Scény ze strojovny Enterprise se ostatně točily v pivovaru Anheuser-Busch v Kalifornii, který Budweiser vaří. (mirliflore)
  • Podle J.J. Abramse byl koncept alternativní reality a cestování v čase dobře promyšleným trikem, jak příjit s úplně novými nebo změněnými příběhy. Sám myšlenku doplnil slovy: "Ten nápad, že se teď nacházíme na nové časové ose, nám umožňuje vzít jakékoliv ingredience z předchozích projektů, nebo přijít s úplně novými a z nich tvořit nové příběhy.“ (Caszidy)

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama