Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Svět Star Treku konečně dostal ten správný říz a šťávu, která mu po celou dobu chyběla. Díky tomu se z filmu stala podíváná pro všechny, kterým nevadí akce a sci-fi a nejen pro fanoušky této kultovní série. Výborná zápletka, která si opět hraje s časovými paradoxy, povedené triky a hlavně pořádný spád. Vedle Abramsovi nové verze se jedná o nejlepší film ze světa Star Trek. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Ani som neveril, že to príde, ale konečne ST VIII. je bez Kirka. Scenár, režia, výprava sú najlepšie zo všetkých predchádzajúcich ST. Snímke nechýba dynamika ani tempo, v skratke povedané, kto si pozrie smršt demencie s Kirkom (ST I-ST VI + vedlajšia rola ST VII) veľmi ocení snímku Prvý Kontakt, ktorá si zaslúži uznanie aj pri odhliadnutí predošlých dielov. Na posádku pod velením Patricka Stewarta, je radostný pohľad a dúfam, že ďalšie diely budú kráčať v topánkach ST vIII. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Picardova druhá jízda se povedla a je to i nejlepší film druhé posádky. Borgové jsou opravdu nejzajímavější nepřátelé Federace a zde to bylo dobře využito. Frakes jako režisér překvapil. Zajímavostí je, že staré posádce se nejvíc povedl film Cesta domů (IV), kdy se též vrací do minulosti jako v tomhle díle :-). Slabších 5 hvězd. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Star Trek poprvé ve vrcholně blocbusterové formě, ale selhávající tam, kde by měla být nejsilnější - v příběhu, ten se totiž tentokrát nemůže lehce odvolat na prvopočátky v podobě původní Originální série, která si mohla trochu nostalgických blbostí dovolit, tenhle příběh by měl mnohem propracovanější, první samostatné filmové dobrodružství posádky Nové generace by si to totiž sakra zasloužilo. V první řadě je tu nesoulad obou linií, kdy v té první, pozemské, výsadek pomáhá naslizlému vědci uskutečnit vesmírný trip warpovým pohonem, kterážto linie je více méně humorná, což se bije s linií druhou, kde se zas hraje o osud lidstva, jakož i celé galaxie a tak dále (téhle linii by navíc pomohlo méně DATa a méně scén, kde se ho pokouší svést sexy kyborgoidní Borg). Takhle to sice vypadá, že pořád nadávám (a to jsem ještě ani nezačal o tuposti akčních scén), ale on to je povedenej film, ne že ne, jenom bohužel působí jako dva k sobě slepené, nevyužité scénáře ze seriálu. " ...A teď.. Jsou všichni BORG.. " ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Toto je dle mého názoru jednoznačně ten nejlepší film z celé série Star Trek. Už jen ta zápletka je naprosto skvělá. Borgové, největší nepřátelé Federace se náhle rozhodli zaútočit přímo na Zemi. Jejich pravý záměr je však ve skutečnosti ještě mnohem zlověstnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Vesmírná loď Enterprise se tak ocitá ve smrtícím obležení, ze kterého by tentokrát možná nemusela vyváznout. Kromě toho dojde také k cestě časem, jež by mohla všechno nenávratně změnit. K tomu všemu ještě přičtěme strhující napětí a místy vskutku až mrazivou atmosféru. Ve výsledku tu pak máme naprosto úžasné sci-fi a neuvěřitelně zábavnou podívanou, která je nejen správně akční, ale díky analogii s Bílou velrybou také patřičně hlubokomyslná. Borgové byli vždycky tím nejnebezpečnějším a zároveň nejzajímavějším nepřítelem z celého seriálu, takže vůbec není divu, že tento díl tak zabodoval. Režie se tentokrát ujal Jonathan Frakes, který dlouhá léta rovněž ztvárňoval komandéra Willa Rikera. Byla to určitě správná volba, protože tento snímek nabízí divákům fenomén Star Trek z úplně nového úhlu v mnohem atraktivnějším a modernějším pojetí. První kontakt je navíc jedním z těch několika málo startrekovských filmů, které vůbec nezestárly a jsou z diváckého hlediska stejně úchvatné i v dnešní době. Musím poukázat také na to, že První kontakt nemá ani jedno jediné hluché místo a od začátku až dokonce se žene takovým tempem, že je z toho divák doslova až přimrazený. Pro fanouška Star Treku je tohle zkrátka splněný sen a pro běžného diváka, který tuto sérii příliš nemusí, je to pravděpodobně ten nejvhodnější a nejpřístupnější díl. Kromě skvělého děje, efektů a hudby musím samozřejmě vyzdvihnout také herecké výkony. Patrick Stewart je zkrátka jedinečný. Velmi působivá byla také Alice Krige jako královna Borgů. Kromě toho mě pak pobavil James Cromwell jako poněkud svérázný Zefram Cochrane. Celkově se tedy jedná o naprosto vynikající sci-fi film, který všem vřele doporučuji. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • V rané verzi scénáře, měli Borgové zaútočit na Cochraneovu (James Cromwell) laboratoř, načež by vědec upadl do kómatu. Kapitán Picard (Patrick Stewart) měl proto zaujmout jeho místo v lodi, provést první let nadsvětelnou rychlostí a zachránit tak budoucnost. Zatímco Riker (Jonathan Frakes) by bojoval na Enterprise proti Borgům. (mirliflore)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama