Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zapadlé planetě Nimbus III, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše, na planetě takzvaného galaktického míru, kde najdete vše kromě míru, se vynořuje Vulkánec Sybok a začíná stavět svou galaktickou armádu Světla, aby naplnil dávná proroctví. Na rozdíl od jiných Vulkánců využívá své telepatické schopnosti ke kontrole ostatních, kteří ho pak slepě následují. Když přímým útokem získá kontrolu nad "hlavním městem" pusté planety, zajme vyslance všech tří mocností. Kapitán Kirk je spolu s novou a dosud neseřízenou Enterprise vyslán, aby rukojmí osvobodil. Avšak Sybok pro ni připravil past, ze které není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

eye candy 

všechny recenze uživatele

Row row row your boat gently down the stream merrily merrily merrily merrily life is but a dream. Je pravda, že speciální efekty vypadají spíš jako ze začátku 70. než z konce 80. let a Nimoy působí trochu unaveným dojmem, ale celé je to takové hravé, odlehčené a zároveň se zde s lehkostí Star Treku vlastní, bere do parády atraktivní téma víry. / Bůh: "Potřebuji vaši loď". Střih na hlásícího se Kirka.. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na ČSFD, u kterého totálně nechápu hodnocení. Dobře, není to zas až tak tradiční Star Trek a předchozí díly jsou přece jen o něco lepší, ale co by se dalo od pátého dílu čekat? William Shatner zvládl režii na jedničku (leč odřenou) a ačkoli na jeho předchůdce, Leonarda Nimoye (hrající mmj. také parádního Spoka), nemá, stále je z jeho díla cítit podobnost.. To možná tím, že se snažil pro svou roli Kirka uhrát co nejvíce prostoru a v celkovém dojmu je to hodně znát, neboť Kirk cituje všemožné citáty, říká jeden rozum za druhém, až hodně často je objetovává za ostatní, jako jediný řeší všemožné problémy, atd. Ono mi to zas až tolik nevadilo, ale té nápadnosti by mohl trochu ubrat a někdy to leze až krkem. Dialogy jsou navíc některé viditelně nepřirozené a mnohokrát naleznete takové momenty, až je vám z toho až trapně. Díky Sybokovi (který je mimochodem sice vyobrazen hlavně jako záporák, ale často k němu cítíte větší sympatie než k ostatním) se hodně dozvídáme o minulosti a hlavně potlačených traumat jednotlivých postav a svým způsobem to tak trochu připomíná minulý díl, ve kterém se každému z posádky zjevovala jeho myšlenka v reálném světě. Co se ale naopak musí filmu nechat je souměrně průměrné množství dávek akce a hloubky, což sice není úplně stoprocentně bez chyby, ale své kouzlo to má určitě. Některé scény jsou dokonce až hororové, a zvraty (které do těchto případů nejvíce pasují) jsou snad zatím nejlepší z celé série. K tomu také přispívá skvělá hudba Jerryho Goldsmithe a výborné herecké výkony v čele s Williamem Shatnerem, Leonardem Nimoyem a Nichelle Nichols, která opět konečně dostala více prostoru a navíc už jenom nedřepí na židli u komunikačních přístrojů. Ostatní herci také odvádějí bezchybné výkony. Triky a speciální efekty sice ještě nejsou zcela dokonalé, ale též to už má své kouzlo (všechny díly mají své kouzlo) a i když se to nedá vůbec měřit se Star Wars, mezi jinými filmy by to určitě nezapadlo. Prostě o něco slabší článek Star Treku, ale příjemně oddychový a svou podstatou i poučný. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vůbec ne špatný Star Trek. Jediné, co vadí, je dost pomalejší tempo. Příběh o prorokovi hledajícím Boha pomocí únosu lodě Federace je sice ujetý, ale pořád lepší než např. záchrana velryb a jejich přenos do 23.století (viz Star Trek IV: Cesta domů). Trailer: http://www.csfd.cz/film/20585-star-trek-v-nejzazsi-hranice/videa/ ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No závěr s dědečkem tedy rofl, chvíli jsem měl za to, že to myslí skutečně vážně. Jerry se sice vrátil, ale to je tak jediné, co na pátém Star Treku stojí za pozornost. Minutu od minuty je to čím dál větší zmar a ke konci se z toho stává plnohodnotné filmové déčko a to jsem se ještě nezmínil o drzosti, s jakou nám tvůrci v roce 1989 předkládají efekty, připomínající skoro původní seriál z šedesátých let. Nejlepší je tak na celém snímku počáteční uvolněná kapitola o dovolené na Zemi, která tak trochu vzpomněla skvělý čtvrtý díl. Snímek je koukatelný jen díky hlavním hrdinům, díky Kirkovi ani tak ne, ale Spock a McCoy jsou úžasní. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

První Star Trek přišel s velmi inteligentním příběhem, další zase s akcí, čtvrtý místo toho přinesl odlehčené blbnutí a vtipkování a pátý... ten tohle všechno naradil hromadou mystického blábolení a nebetyčnou nudou všude okolo. Po Spockovi se režie chopil Kirk a dokázal, že ač mu to i přes jeho věk před kamerou pořád docela jde, tak za kamerou je značně neschopný a do snímku s už tak hloupým dějem nedokáže vnést ani trochu napětí nebo alespoň přibližně filmový vzhled. V době kdy vesmírným sci-fi na plátnech už dávno vládli Vetřelci je Final Frontier jen pitomou televizní epizodkou co do kin zabloudila snad jen omylem a hravě ji ve všem překonávají dokonce i jednotlivé epizody Star Trek: New Generation, které už tehdy pár let okupovaly televizní obrazovky. 5/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Přistávací modul mateřské lodi U. S. S. Enterprise se jmenuje Copernicus (Koperník). (Terva)
  • Natáčelo se od 11. října do 28. prosince 1988 v Kalifornii (USA). (Varan)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama