Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Star Treku, lode Enterprise, temné zákutia vesmíru, úsmevné efekty a ešte úsmevnejšie dialógy (a herci) a fajn námet - to je jedna strana mince. Druhou stranou je rádobypompéznosť a utápanie sa v dlhých nudných statických záberoch. Prestrihať a film má 90 minút a človek si to ani nevšimne. PS: je to len náhoda, že sa Stephen Collins tak podobá na Marka Hamilla??? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Directors cut. Fakt som netušil, že sa pridám k fanúšikom prvého ST filmu. Ale ono je to fakt veľké. Ani jeden film (vrátane abramsoviek) nemá toľko pompéznosti a veľkoleposti ako tento Star Trek. Už ten prístup je úplne odlišný - každý záber na Enterprise je braný ako samostatná filmová udalosť, Goldmsithova hudba je geniálna... Skrátka vidno, ako si tvorcovia vážia každý ten jeden trikový záber. Kubrickova VESMÍSRNA ODYSEA dodnes berie dych svojou technickou stránkou, ale Sta Trek Film takmer v ničom nezaostáva. Dokonca sa mi páčil aj ten príbeh, ktorý má ďaleko od nejakého akčného dobrodružstva. Dalo sa to možno odrozprávať stručnejšie, ale tá snaha o seriózne poňatia kontaktu z vyššou inteligenciou je chválihodná. Čo sa týka uniforiem, je fajn, že elasťáky ostali v skrini, ale pobehovať v pyžame, tiež nebola bohvieaká výhra... Strar Trek Film možno ani tak nie je pre trekistov ako skôr pre fanúšikov "poriadnej" (priam až filozofickej) sci-fi... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $82,258,456Tržby Celosvetovo $139,000,000Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Original Motion Picture Collection(I-VI diel) v USA $4,831,786 //počet predaných kusov 112,846 ║ úžasná hudba, slušné triky aj kulisy, len škoda že dej troška zbytočne naťahovaný /60%/ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Star Trek: Film jsem viděl jako malý při jeho české televizní premiéře, což už je pěkně dávno - české startrekovské stránky uvádějí, že to bylo 27.9.1994, tehdy mi nebylo ani devět. Nyní, v rámci slavnostního opakování všech ST filmů u příležitosti oslav filmu v pořadí jedenáctého, si je postupně dávám znovu. A je to docela krušné. Především je to jedna velká vykrádačka v době premiéry něco přes deset let staré 2001: Vesmírné odysey, jak už tady kdosi poznamenal. Zadruhé je to především cílené na trekkieho, protože jen ten si plně užije vizuální zobrazení toho, co si musel v době seriálu pouze představovat. Proto ty oblety Enderprise, proto trvá deset minut, než se Kirk vůbec dostane na palubu. Proto tam lítají všechny ty prťavoučké raketoplány a jiní pidižvíci (rozuměj lidi ve skafandru). Navíc se v prvních deseti minutách mluví klingonsky a JEŠTĚ vulkánsky. No to by zhruba byla pozitiva - ještě jsem zapomněl na úvodní záběr, ve které přilétají tři klingonské lodě a kamera se nad nimi obrací. Trvá další půlhodinu, než Enterprise vůbec odstartuje, tato půlhodina je naplněná dementním Kirkovým chováním (kterého se téměř do konce filmu nezbaví) a konflikty s odporným blonďákem, u kterého jsem byl rád, že nakonec zmizel. Průlet červí dírou sice ukazuje primitivnost počítačových efektů z roku 1979, ale v konečném důsledku nevypadají tak špatně (nepodílela se na nich ILM, jak by někdo mohl předpokládat, ale firma Apogee, která v pozdějších letech tvořila i počítačové hry). Pak se konečně objevuje Spock, jehož pohyby obočí jsou tím nejcharakternějším herectvím, kterého se vám tady dostane. A pak těžká nuda, zpestřená vyražením dvěří z nemocnice. Spock ukradne skafandr a po vzoru Davida Bowmana letí vstříc barevným vzorcům pouštěným na jeho helmu. Film začíná být opravdu zajímavý v momentě, kdy V'ger doletí k Zemi a Kirk už začne konečně jednat jako správný kapitán a vezme konečně situaci do svých rukou, aby zjistil, co se vlastně skrývá uprostřed té obrovské věci (ta musela udělat ve Sluneční soustavě pěkný bordel, řekl bych) a ten otravný blonďák konečně zmizí a dočkáme se zrodu dalšího Hvězdného dítěte... skoro. Kromě toho bych se rád pozastavil nad naprosto příšernými kostýmy - tak odporné uniformy neměli ani v tom úplně nejprvnějším pilotu (Klec je úžasná, mimochodem). Zábavné je také označení Isaaca Asimova jako speciálního vědeckého poradce, to by mě zajímalo, co tam dělal:-) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Jediný STAR TREK film, v ktorom nie je ani raz vystrelené z fázeru. (Nekrofil)
  • Prvý film v histórii kinematografie, pre ktorý sa kompletný mix a master zvuku robili na digitálnej platforme. Keďže však v tej dobe neexistoval digitálny formát zvuku pre kiná, kópie boli distribuované v štandardnom analógovom Dolby Stereo A. (BlueNeon81)
  • Poručíčka Ilia, ktorú hrala Persis Khambatta, bola pôvodne plánovaná ako nová dlhotrvajúca postava do nového seriálu "STAR TREK Phase II". (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno