Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 2
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (1 415)

POMO 

všechny recenze uživatele

Druhý Kapitán America, rozumne presunutý do "súčasnosti", je vážnejší a nabitý fyzickejšou akciou. Tá sa odohráva prevažne v uliciach (autá a streľba) a poteší, že v najlepšej scéne jej lídruje Samuel L. Jackson. Konšpiračná zápletka je ale neprekvapivá a v druhej polovici sa stáva neprehľadnou. Prvotná rôznorodosť prostredia akčných scén sa v druhej polovici taktiež vytratí. A moc akčným scénam nepomáha ani ich zakončovanie odfláknuto z prstu vycucnutými zvratmi (záchrana na poslednú chvíľu odkiaľkoľvek / akokoľvek). Divákova zvedavosť okolo identity zaujímavého záporáka ale vydrží až do konca. Ten, s historickým prepojením s Kapitánom, to celé obsahovo zachraňuje. Ako veľkolepá komiksová zábava na vypnutie hlavy je to OK. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Soudruhům v Marvelu se neustále daří nejen svůj komiksový svět superhrdinů rozšiřovat, ale také v jednotlivých adaptacích neustále přicházet s něčím alespoň trochu novým. Druhá rána amerického kapitána potěší svou lehce bondovsky laděnou špionážní zápletkou připomínající thrillery ze staré školy. Právě u toho bych ale ocenil prohloubení pocitu paranoie, kdy není jasné, kdo se účastní jakého spiknutí a komu věřit. Film poměrně snadno sklouzne k megalomanské akci, která je místy chaoticky sestříhaná. Rychlým střihem a třesavou kamerou se obvykle zakrývají nedokonalosti v choreografii či tricích, Kapitán Amerika však tohle určitě neměl za potřebí, a proto to trochu zamrzí. Přesto akce vypadá velmi dobře, střet superhrdinů má šťávu, nicméně nejsou mi moc jasná "fyzikální" pravidla, co se může a co ne, resp. co Kapitán ustojí a co jeho život naopak ohrožuje. Jako divák pak nevím, kdy se mám o něj strachovat a kdy si můžu bezstarostně hrát v přítmí kina kapesní kulečník... 7/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jedničku jsem neviděl, nepřesvědčily mě trailery ani (ne, že bych na to úplně sázel) modrá čísla tady. A hlavně žánr, který nepatří k mým oblíbeným. Dvojku jsem zkusil a světe, div se, bylo to s pořádným překvapením. Jakožto ignorant comicsového impéria Marvel a jeho výplodů mi tenhle ze služebně vůbec nejstarších amerických superhrdinů hodně zvedl náladu. Druhý výlet chlapíka s krystalicky čistými morálními hodnotami je tak trochu jiná liga. Zase tu máme menší i větší zlo, zase chce někdo urvat něco pořádného pro sebe. Klasika. I když mile opepřená o špionážní hrátky s paranoidním nádechem. Co ale potěší nejvíc, je rozhodnutí omezit digitální efekty ve prospěch fyzické akce. Ta je náramná. Přehledné honičky, ručně snímané bitky. Vše je intenzivní, dokonce některé přestřelky připomenou pro mnohé nedostižného Michaela Manna. A nevadí ani ten divný bojový štít – sorry, fandové. Ono obecně to má tenhle skautík s ohledem na další marvelovské hrdiny náročné – jeho kolegové jsou efektnější a pro dnešní mladé diváctvo rozhodně víc cool (třeba šovinistický narcis Tony Stark). Potěší ovšem, že se do popředí velmi sympaticky dere příběh a jeho postavy. A netlačí se v jejich případě za každou cenu na pilu, takže Nataša a Rogers mají přirozený vývoj, kdy je nadržené nikdo necpe na toalety. Ale ať jen nechválím, mrzí mě, že poctivá akce nevydržela do konce, kdy otočíme o sto osmdesát stupňů a sledujeme typicky comicsově destruktivní akci, ve které navíc otravuje létající Falcon. Škoda. Ale dokážu to odpustit. Možná i proto, že pouze pro tržby namlsaní hlavouni šli tentokrát do risku a 170 milionů dolarů vložili do poměrně nezkušených rukou. A to jsem měl po prvních pár minutách na jazyku něco ve stylu „moje milá Scarlett Johansson, vzpomeň si na roky minulé a začni zase točit hutná dramata“. Beru zpátky, ve třetím dobrodružství Kapitána Ameriky ti to odpustím. Snad nebudu litovat. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Keptn Homoklika riternuje! A je lepší, odvážnější, snesitelnější, než dříve. Na to, že jde o überdementní komixádu, se docela zadařilo danou skutečnost maskovat, jak jen bylo v silách tvůrčího uskupení. Popravdě - vše prosvětluje přítomnost mé milované Šerbatské. Jen jí mělo být vidět více. Z ní mělo být vidět více! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší ultimátny marvelácky zásah do čierneho. Je neskutočne zábavné sledovať ako sa jednotlivé comicsovky dokázali vymaniť spod úspechu spoločnej tímovky. Marveláci v súčasnosti disponujú brutálnym arzenálom materiálu na ďalšie desaťročie, takže sa máme na čo tešiť. Rôznorodosť samotných hrdinov je však priepastná a ďalšiu tímovku je preto potrebné oddlialiť a netreba to siliť. Žiadne hluché obdobie ale nehrozí a jednotlivé príbehy najznámejších bijcov tak na seba nenechali dlho čakať. Na moje prekvapenie práve najnevýraznejší hrdina marveláckych filmov spred roku 2012 sa dočkal zatiaľ najkomplexnejšieho pokračovania a svojou zápletkou, záporákom a znamenitou akciou nemal ďaleko aby sa vyrovnal práve spomínanej tímovke. Nakoniec známe vedľajšie comicsové postavy dostali zelenú a tak sa nieje čomu čudovať. Odmyslieť si schopnosti superhrdinov, stretávame sa s veľmi vyzretým politickým thrillerom, ktorým sa tvorcovia určite snažili priblížiť serióznejšiemu divákovi a ja si myslím, že svoj účel to splnilo. Pri pokladni však platíme hlavne za to, že chceme vidieť našich obľúbencov v plnej paráde a to som naozaj dostal. Nielenže akcia dostáva aj odo mňa tie najhodnotnejšie superlatívy a ponúka všemožné pohľady, ale hlavne práca s kamerou je fenomenálna a ku klišé sa počas naháňačiek, prestreliek a súbojov skĺzne naozaj len sporadicky. Jediným mínusom je zbytočný tretí rozmer. Charaktery postáv zhládnuté štandardne na výbornú, Chris Evans sa so svojim oštítovaným hrdinom naozaj zžil, tlieskam Redfordovmu výkonu a Marvelu, že sa podarilo naverbovať takúto osobnosť. Takže odo mňa preveľká spokojnosť a myslím, že úspechy v pokladniach dajú zelenú ďalších experimentom v budúcnosti a ja sa čím ďalej, tým menej obávam nejakého mega-failu. 95%. ()

Galerie (227)

Zajímavosti (140)

  • Podle souřadnic můžeme zjistit, že centrála S.H.I.E.L.D.u je na Ostrově Theodora Roosevelta na řece Potomac. (Technical58)
  • Když Captain America (Chris Evans) odjíždí ze schůzky s Alexandrem Piercem (Robert Redford), je v dálce u břehu vidět známý hotel Watergate, spojený se skandálem, známým jako "aféra Watergate". Jeden z Redfordových nejslavnějších filmů, Všichni prezidentovi muži (1976), se touto událostí zabýval. (ledofredo)
  • Sebastian Stan kvůli roli Winter Soldiera studoval období studené války, KGB a všechno, co se týkalo vymývání mozku. Podstoupil také sedmiměsíční intenzivní trénink, ve kterém posiloval a cvičil bojové techniky, hlavně s nožem. Dokonce si ve volném čase na natáčení hrál s plastovým nožem, aby jeho pohyby s ním vypadaly co nejpřirozeněji. (Shadowspark)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama